RK Slovenije
Območno združenje Ajdovščina

TEČAJ PRVE POMOČI ZA
DELOVNE ORGANIZACIJE:

7. in 8. 10. 2020 od 16.-19. ure
Več v zavihku Prva pomoč!

 

TEČAJ PRVE POMOČI ZA VOZNIKE: 
23., 24. in 25.11.
Izpit: 26.11.
Več v zavihku Prva pomoč!

 

Upravljanje piškotkov


POMOČ V ČASU EPIDEMIJE

V primeru, da v teh težkih časih potrebujete pomoč pri dostavi zdravil, živil, osnovnih higienskih potrebščin ali potrebujete drugo obliko pomoči, nas lahko pokličete na številko 051 430 722, na katero smo ves čas dosegljivi.

Naše programe zagotavljanja pomoči v teh časih v celoti izvajamo v prilagojeni obliki ob upoštevanju priporočil NIJZ. Do nadaljnjega pa žal ne moremo sprejemati podarjenih rabljenih oblačil in obutve.

Starše, katerih otroci potrebujejo učno pomoč na daljavo, vabimo, da se obrnejo na nas. Prav tako bomo v kratkem prejeli 10 obnovljenih računalnikov, ki nam jih podarja društvo Duh časa. Če jih mogoče potrebujete, vas vabimo, da nas pokličete.

Vse krvodajalce lepo vabimo k darovanju krvi. Bolnice in bolniki nas žal potrebujejo tudi v teh časih. Vabimo vas, da kri darujete v Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica vsak prvi in tretji ponedeljek v mesecu ter vsak torek in sredo od 7.30 do 11. ure. Lepo vas prosimo, da predhodno pokličete na telefonsko številko 031 658 154 ali 01 54 38 352 (sprejemna pisarna) in se dogovorite za uro prihoda. Akcije se izvajajo skladno s priporočili po varnem zbiranju krvi. Že ob telefonski najavi vas bodo vprašali o vašem zdravstvenem stanju, ob prihodu vam bodo izmerili temperaturo.

Trenutno zelo primanjkuje krvi vseh krvnih skupin. Vsak dan osvežen podatek o stanju zalog krvi po krvnih skupinah najdete na spletni strani http://www.daruj-kri.si/.

Prihod krvodajalcev na odvzem krvi SODI V SKLOP OPRAVLJANJA ZDRAVSTVENE STORITVE, zato je za namene darovanja krvi dovoljen prehod izven regije občine stalnega ali začasnega bivanja.

Če potrebujete zaščitne maske, lahko tudi pri nas najdete zaščitno masko WaM1, ki smo jo že spomladi prejeli vsi prebivalci občine Ajdovščina in je bila izdelana pod okriljem Civilne zaščite Ajdovščina. Prav tako tudi naše šivilje pridno šivajo maske in upamo, da bodo na voljo v kratkem vsaj za najbolj ranljive.

Redne tečaje prve pomoči za voznike motornih vozil, delovne organizacije, bolničarje izvajamo v skladu s terminskim načrtom.

Podeli:

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Delodajalci, vabimo vas, da vašim zaposlenim omogočite udeležbo na tečaju prve pomoči, kjer bodo pridobili življenjsko pomembno znanje, da bodo lahko nudili prvo pomoč sodelavcem v primeru nesreče. Rdeči križ Ajdovščina organizira tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki bo potekal v sredo, 7. oktobra, in četrtek, 8. oktobra 2020, od 16. do 19. ure v prostorih Rdečega križa. Več informacij najdete v zavihku Prva pomoč!

Podeli:

KRVODAJALSKA AKCIJA V AJDOVŠČINI IN VIPAVI

Rdeči križ Ajdovščina vas vabi na terensko krvodajalsko akcijo, ki bo potekala v ponedeljek, 21. septembra, in torek, 22. septembra, od 7. do 13. ure v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina. V sredo, 23 . septembra 2020, pa bo potekala od 7. do 13. ure v športni dvorani Vojašnice Janka Premrla Vojka Vipava (dvorana ima ločen vhod za zunanje obiskovalce s parkirišča za vojašnico). Prosimo vas, da predhodno pokličete na 051 389 270, 051 671 147 ali 030 716 796 in se dogovorite za uro prihoda. Številke so dosegljive vsak delavnik med 7. in 15. uro.

Če potrebujete prevoz na krvodajalsko akcijo, nas prosimo pokličite na 051 430 722. Če bo dovolj zanimanja, ob avtobus štartal oba dneva ob 8. uri iz Črnič za prevoz krvodajalcev v Ajdovščino. Vračal se bo okrog 10. ure. Ob okrog 9. uri bo avtobus na voljo za krvodajalce med Colom in Predmejo, vračal pa se bo okrog 12. ure. V sredo bo avtobus ob 8. uri prepeljal krvodajalce iz Podnanosa na krvodajalsko akcijo v Vipavo. Vračal se bo kakšni dve uri za tem.

Trenutno zelo primanjkuje krvi vseh krvnih skupin. Vsak dan osvežen podatek o stanju zalog krvi po krvnih skupinah najdete na spletni strani http://www.daruj-kri.si/.

Prosimo vas, da na odvzem ne pridete tešči, ampak pred tem pojeste nemasten obrok (tudi brez mleka ali mlečne kave), na primer kruh, marmelado, med, sadje in popijete na primer sok, čaj ali črno kavo. Po odvzemu vam bomo postregli z malico.

Prav tako vas prosimo, da s seboj prinesete veljaven osebni dokument s fotografijo.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Že vnaprej se zahvaljujemo vsem, ki boste solidarni in se boste udeležili krvodajalske akcije.

 

Podeli:

PREDSTAVITEV PROSTOVOLJSTVA V NIŽJIH RAZREDIH OSNOVNE ŠOLE

Na podružničnih osnovnih šolah Vipavski Križ, Črniče in Vrtovin smo ob koncu šolskega leta ozaveščali učence o delovanju organizacije Rdečega križa.

Gradivo za predstavitev je nastalo v sodelovanju z ljubljanskim območnim združenjem v Tednu Rdečega križa Slovenije (8. – 15. maja). Posebej smo se osredotočili na dobrodelnost in prostovoljstvo. Slednje je tudi tema projekta Prostovoljci, temelj organizacije, ki ga izvajamo na Območnem združenju Rdečega križa Ajdovščina skupaj s še petimi drugimi območnimi združenji. Z njim želimo vzpostaviti podporno okolje ter spodbuditi razvoj različnih oblik prostovoljstva na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni.

Naš namen je ozavestiti otroke, da nekateri ljudje potrebujejo različne vrste pomoči. Prav je, da jim pomagamo in tako pokažemo, da smo solidarni z njimi. Z otroki smo se pogovarjali, komu pomagajo (noni, nonotu, mami, tatu, bratu, sestri...), katera dobra dela delajo (gospodinjska opravila, nabirajo češnje, kosijo travo, ...) in kako so se ob tem počutili. Pogovarjali smo se tudi o tem, katere organizacije pomagajo ljudem v stiski in ugotovili, da je med njimi tudi Rdeči križ, ki zbira in razdaja hrano, oblačila in obutev, pa tudi šolske potrebščine. Izvedeli so, da se na Rdečem križu lahko naučijo kako pomagati ljudem ob nesrečah, kako nuditi prvo pomoč oziroma darovati kri v okviru krvodajalstva, ko bodo polnoletni.

Pogovarjali smo se o tem, kdaj je prostovoljsko delo res prostovoljno in ugotovili, da zanj ne smemo zahtevati plačila, lahko pa dobimo nagrado. Ogledali smo si tudi risanko o fanku Prostovoljčku, ki je pomagal vsem živim bitjem. Otroci so se takoj poistovetili s pridnim Prostovoljčkom in hoteli biti kot on. Pogovarjali smo se tudi o tem, kako bodo oni v bodoče pomagali drugim ljudem.

Otroci so izvedeli, kaj se skriva za besedami dobrodelnost, solidarnost in prostovoljstvo, zato so dobili še nalogo naj narišejo, kako so oni pomagali drugim oz. kako je Prostovoljček pomagal ostalim. Nastali so izdelki z zelo različnimi motivi, po čemer lahko sklepamo, da ni meja, ko gre za dobra dela.

 

Aktivnosti sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo v NVO in prostovoljstva 2019. 

 

Podeli:

DONIRANA HRANA IZ LIDLA IN HOFERJA DO SOCIALNO OGROŽENIH

Rdeči križ Ajdovščina je v dogovoru z Zvezo Lions klubov Slovenije konec junija začel prevzemati donirano hrano v ajdovskih trgovinah Lidl in Hofer vsak dan takoj po zaprtju trgovin. Prostovoljci hrano nato že ob 20.30 uri delijo socialno ogroženim družinam in posameznikom na sedežu RK na Tovarniški cesti 3 G v Ajdovščini.

RK Ajdovščina v trgovinah Lidl in Hofer dnevno prevzame od 50 do okrog 100 kilogramov hrane, med katero je predvsem veliko sadja, zelenjave, peciva in kruha. Prejeto hrano nato razdeli posameznikom in družinam, s katerimi se predhodno dogovori za prevzem.

RK si sicer že vrsto let prizadeva, da bi hrano, ki bi bila morda zavržena, priskrbel socialno ogroženim. Marca 2014 se je povezal s prvimi delilnicami hrane, ki so bile pripravljene podariti toplo kosilo, danes pa sodeluje z vedno več zavodi in gostinskimi obrati: Srednjo šolo Veno Pilon Ajdovščina, Domom starejših občanov Ajdovščina, Otroškim vrtcem Ajdovščina, pizzerijama Zmaj in Anja, okrepčevalnicama Barbera in Amon, bistrojem Luft, Osnovno šolo Dobravlje, Zavodom Pristan Vipava, Osnovno šolo Draga Bajca Vipava in v poletnih mesecih tudi s podjetjem Mlinotest. Skupno je RK v lanskem letu razdelil okrog 4.250 doniranih toplih kosil. Prav tako že vrsto let socialno ogroženim vsak delavnik deli kruh in pekovske izdelke, ki jih podarja ajdovsko podjetje Mlinotest, redno pa deli tudi izdelke, ki jih podarja podjetje Fructal in trgovina DM.

Pri izvajanju delitve donirane hrane in raznosu toplih kosil RK pomagajo številni prostovoljci. Če bi nam bili tudi vi pripravljeni pomagati, vas toplo vabimo, da nas kontaktirate na 0820-14-359 ali nam pišete na prostovoljstvo@ajdovscina.ozrk.si.

Vsem donatorjem in podpornikom ter prostovoljcem, ki nam pomagajo pri izvedbi programov, se iz srca zahvaljujemo za pomoč!

Podeli:

POMOČ PRI NAKUPU ŠOLSKIH POTREBŠČIN

Vsem prvošolčkom ter ostalim učenkam in učencem želimo čim lepši prvi šolski dan in veliko krasnih doživetij, osvojenih znanj in sklenjenih prijateljstev v novem šolskem letu! V Rdečem križu smo materialno ogroženim družinam pomagali pri nakupu učbenikov, delovnih zvezkov in šolskih potrebščin. 69 družin je prejelo bone v skupni vrednosti 2.825 evrov. Prav tako smo mednje razdelili šolske potrebščine, ki so nam jih podarili podjetje TUŠ in posamezniki. Iskrena hvala vsem, ki ste nam pomagali olajšati staršem priprave na novo šolsko leto!
 

Podeli:

DAROVANJE KRVI V NOVI GORICI ODSLEJ MOGOČE TUDI VSAK 1. IN 3. PONEDELJEK V MESECU

Center za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica, ki se nahaja v stari stavbi šempetrske bolnice, vas lepo vabi, da jih odslej obiščete tudi vsak prvi in tretji ponedeljek v mesecu od 7.30 do 11. ure. Običajnim terminom odvzemov v torek in sredo med 7.30 in 11. uro so torej dodali še nove. Do konca leta 2020 lahko v CTD Nova Gorica kri darujete tudi v naslednjih dneh:

22. 6., 29. 6.

6.7.; 20.7..

3.8., 17.8.

7.9., 21.9.

5.10., 19.10.

2.11., 16.11.

7.12., 21.12.

Prosimo vas le, da predhodno pokličete na telefonsko številko 01 54 38 352 in se dogovorite za uro prihoda. 
Že vnaprej najlepša hvala, če boste solidarni!

Podeli:

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 3. november 2016

Vlada umaknila obravnavo Zakona o tujcih

Nedelja, 6. november 2016

Zmaga na vsak način

Petek, 28. oktober 2016

Teden solidarnosti 2016

Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ajdovščina