RK Slovenije
Območno združenje Ajdovščina

TEČAJ PRVE POMOČI ZA
DELOVNE ORGANIZACIJE:

10. in 11. 6. 2020 od 16.-19. ure
Več v zavihku Prva pomoč!

 

TEČAJ PRVE POMOČI ZA VOZNIKE:
- 15. 6., 16. 6. in 17. 6.

Izpit: 18. 6.

- 29. 6., 30. 6., 1. 7.
Izpit: 2. 7.
Več v zavihku Prva pomoč!

 

Upravljanje piškotkov


TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ajdovščina bo organiziral tečaj prve pomoči za delovne organizacije v sredo, 10. junija, in v četrtek, 11. junija 2020, med 16. in 19. uro v prostorih RK na Tovarniški cesti 3 G,Ajdovščina. V okviru tečaja se bodo zaposleni naučili pravilno nuditi prvo pomoč sodelavcu ali komu drugemu. Lepo vabljeni!

Več informacij najdete v zavihku Prva pomoč!

Podeli:

TEDEN RDEČEGA KRIŽA 8. - 15. MAJ

Začenja se Teden Rdečega križa, ko skupaj s prostovoljci, krvodajalci in donatorji praznujemo naše delo. Najlepša hvala vsem z velikim srcem, v katerem je obilo sočutja do drugih. Veseli smo, da smo v času epidemije skupaj po naših najboljših močeh pomagali ljudem. Občanom smo pomagali pri: dostavi zdravil iz lekarne, štiri starejše smo peljali v šempetrsko bolnico, pogosto smo starejšim pomagali pri plačilu položnic, prejeli pa smo tudi prošnje starejših po dostavi hrane za živali, semen in sadik, tujce smo peljali na veleposlaništvo v Ljubljano, naročali smo nov hladilnik, ko je stari odpovedal, itd.. Skupno smo prejeli okrog 80 klicev. Vsak dan smo zdravila dostavljali tudi DSO Ajdovščina, naša ekipa prve pomoči pa je 10 dni v treh izmenah merila temperaturo zaposlenim v DSO ob prihodu in odhodu.

V sodelovanju z občinama Ajdovščina in Vipava smo delili tudi higienske in prehranske pakete družinam, katerih otroci so v šoli ali vrtcu prejemali brezplačna kosila. Skupno smo doslej razdelili okrog 550 paketov. Hvala tudi donatorjem, ki ste nam pri tem pomagali: Mercator, Fructal, Henkel, DM in drugi. Od začetka epidemije smo opravili okrog 300 ur prostovoljnega dela. Naši krvodajalci so zagotavljali zadostne količine krvi v bolnišnicah.

HVALA VSEM IZ SRCA!

Podeli:

TERENSKA KRVODAJALSKA AKCIJA V AJDOVŠČINI IN VIPAVI

Krvi vseh krvnih skupin trenutno primanjkuje, zato vas lepo vabimo na krvodajalsko akcijo, ki bo potekala v ponedeljek, 25. maja, in torek, 26. maja, od 7. ure dalje na Ljudski univerzi Ajdovščina, Stritarjeva ulica 1 a, Ajdovščina, ter v sredo, 27. maja, od 7. ure dalje v športni dvorani Vojašnice Janka Premrla Vojka Vipava, Beblerjeva ulica 28, Vipava.

Tokratna akcija bo potekala v prilagojeni obliki, ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov v trenutnih razmerah, zato vas lepo prosimo, da svoj prihod predhodno potrdite in se dogovorite o uri prihodi na telefonski številki Zavoda RS za transfuzijsko medicino: 051 389 270 ali 051 671 147 ali 030 716 796, kjer sprejemajo prijave in preverijo ustreznost za darovanje. Krvodajalce naročajo na termin, vstopajo posamično.

Prosimo vas, da pred odločitvijo preverite ustreznost http://www.ztm.si/novice/ukrepi-pri-krvodajalcih-za-preprecevanje-prenosa-sars-cov-2/.

Že v naprej najlepša hvala vsem, ki boste solidarni. 

Podeli:

POMOČ PRI PLAČILU ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA IN PRO BONO AMBULANTA

RKS – Območno združenje Ajdovščina si prizadeva za promocijo preventivnih zdravstvenih ukrepov in krepitev zdravja socialno šibkejših. Pridobilo je tudi sofinanciranje programa "Zdravstvo za vse" na javnem razpisu ministrstva za zdravje za sofinanciranje programov neposredne pomoči, svetovanja in oskrbe ranljivih, ogroženih oseb ter bolnikov z redkimi boleznimi.

V okviru programa združenje načrtuje več aktivnosti. Osebam brez osnovnega ali dodatnega zdravstvenega zavarovanja bo nudilo svetovanje in pomoč pri urejanju zavarovanja vsak delovni dan od 7. do 15. ure oziroma ob sredah do 17. ure in ob petkih do 13. ure v prostorih združenja na Tovarniški cesti 3 G v Ajdovščini. Socialno ogroženim, katerim zavarovanja ne bo mogoče urediti z uporabo sistemskih rešitev, bo pomagalo tudi pri plačilu osnovnega ali dodatnega zdravstvenega zavarovanja za dogovorjeno obdobje (npr. nekaj mesecev). Prav tako si združenje z različnimi preventivnimi aktivnostmi prizadeva za promocijo zdravja med socialno šibkejšimi, kot je na primer obogatitev prehranskega paketa prejemnikov pomoči vsaj enkrat letno z lokalnim svežim sadjem in zelenjavo. Prejemnikom pomoči nudi tudi brezplačno rekreacijo, razbremenilne pogovore s psihoterapevtko, brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi, predavanja z zdravstveno vsebino in podobno.

Iz lastnih izkušenj in izkušenj drugih organizacij pa ugotavlja, da včasih posamezniki ne samo, da ne delujejo preventivno, ampak z iskanjem pomoči odlašajo celo dokler se ne soočajo z resnimi zdravstvenimi težavami.

V letu 2020 bo tako združenje organiziralo pro bono ambulatno s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja. V mejah možnosti bosta zdravnik in zdravstveni delavec nudila pomoč predvsem osebam brez stalnega prebivališča in osnovnega zdravstvenega zavarovanja ter tistim, ki sicer imajo osnovno zdravstveno zavarovanje, vendar nimajo pravice do dodatnega zdravstvenega zavarovanja, a potrebujejo še druge oblike pomoči. Pri tem nam bo v veliko pomoč Zdravstveni dom Ajdovščina, ki je za koristnike pripravljen izvesti osnovne laboratorijske preiskave. Prav tako nam je na pomoč priskočila Ljudska univerza Ajdovščina z izposojo postelje. Ambulanta bo na voljo vsako prvo in tretjo sredo v mesecu od 18.30 do 20. ure v prostorih združenja na Tovarniški cesti 3 G v Ajdovščini. V prihodnje pa se bo mogoče tudi preselila.

Lepo vabljeni, da se oglasite pri nas, v kolikor bi vam bila dobrodošla katerakoli od omenjenih oblik pomoči!

 

Podeli:

PREVENTIVNI UKREPI POVEZANI S KORONAVIRUSOM

V RKS - OZ Ajdovščina se bomo odzvali na pomoč pri izvajanju preventivnih aktivnosti za preprečevanje širjenja koronavirusa. Do konca marca tudi odpovedujemo tečaje in izpite iz prve pomoči (marčevski termin tečaja prve pomoči za voznike bomo združili z aprilskim terminom), delitev pomoči v skladišču, dnevno zagotavljanje toplih kosil, dnevno delitev kruha, izvajanje aktivnosti v dnevnem centru, učno pomoč otrokom in ostale aktivnosti. 

Za vse nujno pa smo na voljo na naših kontaktih: 05 366 4930, 051 430 722 oziroma na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

V skladu z razmerami bomo ažurno zagotavljali informacije.

Svetujemo vam, da upoštevate navodila glede samozaščite, ravnate odgovorno in predvsem ostanete mirni.

Ključne informacije najdete na:

 • NACIONALNI INŠTITUT ZA JAVNO ZDRAVJE

Državni klicni center za informacije o koronavirusu 080 1404

 • ZDRAVSTVENI DOM AJDOVŠČINA

Aktivno imajo posebno telefonsko številko 051 656 831, na katero se odziva dežurni zdravnik za koronavirus

 • POMOČ OSEBAM V SAMOIZOLACIJI

Kontaktna telefonska številka za pomoč občanom občin Ajdovščina in Vipava, ki so že oboleli ali so v karanteni in potrebujejo materialno pomoč – prehrano, zdravila in podobno – 041 442 701. Številka deluje 24 ur na dan.

 • KRVODAJALKE IN KRVODAJALCI - VABILO OB NIZKIH ZALOGAH KRVI

Kri je tudi v teh izrednih razmerah potrebna za nujna in neodložljiva zdravljenja, zato vas vabimo, da darujete v Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica, ki se nahaja v stari stavbi šempetrske bolnice vsak torek in sredo od 7.30 do 11. ure.  V času epidemije vas zaradi preprečevanja možnih prenosov bolezni prosimo, da svoj prihod prej sporočite na telefon 01 5438352 ter se z osebjem dogovorite za uro prihoda in odgovorite na nekaj kratkih vprašanj (ali ste v zadnjih 28 dneh potovali izven Slovenije, ali imate povišano telesno temperaturo ipd.). Že vnaprej iz srca hvala, če boste solidarni.

 • SUHI OBROK IN ZDRAVILA
  Zdravila osebam v izolaciji in suhi obrok socialno ogroženim, če bi bilo potrebno,bo zagotavljal RKS - OZ Ajdovščina. Pokličete nas lahko na 051 430 722.
   
 • TOPLI OBROKI ZA POMOČI POTREBNE
  V Ajdovščini je solidarnost izkazalo gostinsko podjetje Letni vrt Na Livadi, ki vsem pomoči potrebnim omogoča dostavo brezplačnega obroka na dom – predhodno pokličite 041 573 310.
  V Vipavi topel obrok pomoči potrebnim nudi gostišče Podfarovž. Predhodno pokličite na: 040 638 470
   
 • DOSTAVA TRGOVSKEGA BLAGA NA DOM ZA VSE OBČANE OBČIN AJDOVŠČINA IN VIPAVA
  Od danes naprej lahko občanke in občani Ajdovščine in Vipave naročite trgovsko blago na dom. Dostavo bo izvajala trgovina Mlinotest, naročila sprejemajo vsak dan od 9. do 15. ure prek brezplačne telefonske številke 080 29 22 ali preko e-pošte dostava@mlinotest.si. Cene dostavljenega blaga so enake, kot so v trgovini, kupljeno boste lahko poravnali tudi s kartico.
   

Spodaj dodajamo več informacij za izvajanje preventivnih aktivnosti vsakega od nas. 

Podeli:

VILJEM VUGA STOTIČ DAROVAL KRI

Na Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica, ki se nahaja v stari stavbi šempetrske bolnice, je bilo v sredo, 4. marca, še posebej slovesno, saj je kri kar stotič daroval krvodajalec Viljem Vuga iz Ajdovščine. 

G. Vuga kri redno daruje že od leta 1971. Kot sam pravi v začetku ni pričakoval, da bo kdaj dosegel tako visok jubilej. Njegova solidarnost z bolnimi pa ga je vrsto let po večkrat letno vodila na krvodajalske akcije. Tako smo v začetku marca skupaj obeležili pomemben mejnik v dolgih letih njegovih plemenitih prizadevanj. Čestitke sta mu ob tem izrekla predsednik RKS - OZ Ajdovščina Rajko Troha in dr. Alenka Medvešček iz CTD Nova Gorica. Zahvalila sta se mu za pozitiven zgled, ki ga širi, in vso pomoč, ki so je bili deležni bolni.

G. Vuga je postal deveti vitez krvodajalstva na Ajdovskem, kjer je sicer v letu 2019 764 krvodajalk in krvodajalcev darovalo 1246 enot krvi. Med njimi sta se 102 krvodajalske akcije udeležila prvič.

Vsem se iz srca zahvaljujemo za njihovo nesebično pomoč tudi v imenu bolnih, ki so nujno potrebovali transfuzijo krvi. 

 

 

Podeli:

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 3. november 2016

Vlada umaknila obravnavo Zakona o tujcih

Nedelja, 6. november 2016

Zmaga na vsak način

Petek, 28. oktober 2016

Teden solidarnosti 2016

Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ajdovščina