RK Slovenije
Območno združenje Ajdovščina

TEČAJ PRVE POMOČI ZA
DELOVNE ORGANIZACIJE:

6. in 7. 2. 2019. od 16.-19. ure
Več v zavihku Prva pomoč!

TEČAJ PRVE POMOČI ZA VOZNIKE:
-tečaj: 21., 22. in 23.1.2019
-izpit: 24. 1. 2019
Več v zavihku Prva pomoč!

 

Upravljanje piškotkov


TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Sobota, 17. november 2018

Vabimo vas na tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki ga bomo izvedli v dveh popoldnevih, in sicer v sredo, 5. decembra, in četrtek, 6. decembra 2018, od 16. do 19. ure v prostorih Rdečega križa, Tovarniška 3 g, Ajdovščina. 

Podeli:

SREČANJE OBČANOV OBČINE VIPAVA, STAREJŠIH OD 80 LET

Sobota, 17. november 2018

Organizirali smo tradicionalno srečanje vipavskih občanov, starih 80 in več let, in sicer 10. novembra  v Osnovni šoli Draga Bajca Vipava, ki nas vsako leto prijazno gosti. Zbralo se je kar 50 starejših. 

Podeli:

DOBRODELNA DROBTINICA

Nedelja, 21. oktober 2018

Tudi letos smo se pridružili mednarodni akciji Drobtinica, ki poteka ob Svetovnem dnevu hrane, 16. oktobru, in Svetovnem dnevu boja proti revščini, 17. oktobru, in v katero se vključujejo tudi ostala območna združenja RKS. Namen akcije je opozoriti na prisotnost revščine v lokalnem okolju ter pomembnost zdrave in redne prehrane otrok.

Podeli:

ODPRTJE DEFIBRILATORJA NA DOMU KRAJANOV GOJAČE - MALOVŠE

Ponedeljek, 8. oktober 2018

Rdeči križ Ajdovščina je ob svetovnem dnevu oživljanja v torek, 16. oktobra, odprl defibrilator na Domu krajanov Gojače - Malovše. Defibrilator smo kupili s pomočjo donatorjev: Lekarne Ajdovščina, Adriatic Slovenice in posameznika, za nakup omarice pa je sredstva prispevala Občina Ajdovščina. 

Podeli:

VEČ MLADIH NA KRVODAJALSKI AKCIJI V AJDOVŠČINI IN VIPAVI

Sobota, 29. september 2018

Rdeči križ Ajdovščina je organiziral tradicionalno jesensko krvodajalsko akcijo 24. in 25. septembra na Ljudski univerzi Ajdovščina in 26. 9. v športni dvorani vipavske vojašnice. Veseli smo bili, da se je v treh dneh akcije udeležilo kar 420 krvodajalk in krvodajalcev. Še posebno smo bili veseli številnih mladih krvodajalcev oziroma tistih, ki so kri darovali prvič, saj smo lani dosegli rekordno nizko priključitev novih krvodajalcev naši družini. Novih krvodajalcev je bilo lani le 61, v preteklih letih pa se je ta številka gibala okrog 120. Upamo, da bomo letos ta trend ponovno obrnili v bolj pozitivno smer in tako lahko ohranjali plemenito tradicijo krvodajalstva.

Podeli:

TEČAJ OŽIVLJANJA S PRIMOŽEM VELIKONJO IN BREZPLAČNE MERITVE

Četrtek, 20. september 2018

Vabimo vas, da prisluhnete Primožu in se nam pridružite na tečaju temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja v soboto, 22. 9., ob 19. uri v Domu krajanov Žapuže. 
Prav tako v soboto, 22. 9., vas lepo vabimo tudi, da si že od 9. do 11. ure v Domu krajanov Žapuže brezplačno izmerite tlak, sladkor in holesterol v krvi.

Podeli:

TERENSKA KRVODAJALSKA AKCIJA V AJDOVŠČINI IN VIPAVI

Četrtek, 6. september 2018

Vabimo vas na terensko krvodajalsko akcijo, ki bo potekala v ponedeljek, 24. septembra, in torek, 25. septembra, od 7. do 13. ure v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina. V sredo, 26. septembra 2018, pa bo potekala od 7. do 13. ure v športni dvorani Vojašnice Janka Premrla Vojka Vipava (dvorana ima ločen vhod za zunanje obiskovalce s parkirišča za vojašnico).

Podeli:

POMOČ PRI NAKUPU ŠOLSKIH POTREBŠČIN

Torek, 4. september 2018

Da začetek novega šolskega leta ne bi bil tako zelo stresen, smo v Rdečem križu 72 družinam namenili bone za šolske potrebščine v skupni vrednosti 2915 evrov. Vsem učenkam in učencem želimo veliko uspeha v novem šolskem letu!!!

Podeli:

DELITEV VIŠKOV KOSIL

Četrtek, 23. avgust 2018

RKS - Območno združenje Ajdovščina se je marca 2014 povezalo s prvimi menzami, ki so bile pripravljene odstopiti višek kosil socialno ogroženim. Do danes je k projektu pristopilo več menz iz občin Ajdovščina in Vipava, in sicer: Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, Dom starejših občanov Ajdovščina, Otroški vrtec Ajdovščina, pizzeriji Zmaj in Anja, okrepčevalnici Barbera in Amon, Zavod Pristan in Osnovna šola Draga Bajca Vipava. V letu 2017 je združenje od devetih donatorjev prejelo okrog 4900 kosil v vrednosti približno 22.000 evrov. 

Podeli:

OSNOVNOŠOLSKA EKIPA PRVE POMOČI OŠ DANILA LOKARJA NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU OSNOVNOŠOLSKIH EKIP

Četrtek, 17. maj 2018

Neskončno ponosni na našo osnovnošolsko ekipo prve pomoči OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, ki je na državnem tekmovanju na Debelem rtiču, na katerem je sodelovalo 12 zmagovalnih ekip iz vsake regije, pokazala izjemno mero znanja prve pomoči, ekipni duh in predvsem pripravljenost pomagati ponesrečenim. 

Podeli:

DUŠAN RIJAVEC STOTIČ DAROVAL KRI

Sreda, 11. julij 2018

Dušan Rijavec iz Ustij je na Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica stotič daroval kri, kar smo z veseljem obeležili ter se mu zahvalili v imenu številnih, ki jim je v dolgih letih darovanj pomagal.

Podeli:

KRVODAJALSKA AKCIJA V AJDOVŠČINI IN VIPAVI

Petek, 18. maj 2018

Hvala krvodajalkam in krvodajalcem, ki ste nas v preteklih dneh obiskali na terenskih akcijah. V Ajdovščini je v četrtek kri darovalo 81 dobrotnikov in v petek 146, v ponedeljek pa nas je v Vipavi obiskalo 120 ljudi.

Podeli:

Zamigaj v dobrodelnosti in Dj delavnica

Torek, 8. maj 2018

Zamigali so v dobrodelnosti

Goriška 08. 05. 2018, 10.51

Rdeči križ Ajdovščina je v sodelovanju z Barom Hiša mladih in z roko v roki z lokalnimi didžeji pripravil dobrodelni plesni večer v ritmih različnih žanrov elektronske glasbe Zamigaj v dobrodelnosti. DJ mojstri obljubljajo, da bo elektronsko glasbo na Ajdovskem še slišati.

Mladi didžeji so svoj talent in zanimanje delili z vrstniki in drugimi ljubitelji elektronske glasbe.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > V ajdovskem Rdečem križu so po vzoru dobrodelnega zumba maratona tokrat pripravili dobrodelni plesni večer, a namesto zumbe so v Baru Hiše mladih tokrat prevladovali ritmi elektronske glasbe. Zanjo so poskrbeli lokalni DJ mojstri, brata Brtinzz, Dominic Sab in Luca Sabattini, pridružila pa se jim je še bratska naveza The Presidents iz Smokvice na Koprskem. "Veseli smo, da so se mladi ustvarjalci odzvali vabilu in za pomoč socialno ogroženim družinam v ajdovski in vipavski občini namenili svoj čas in ustvarjalno energijo, vrstnikom pa omogočili uživanje ob poslušanju elektronske glasbe," je ob dogodku povedala Nevenka Božič iz ajdovskega Rdečega križa. Druženje so začeli že popoldne, z brezplačno delavnico za mlade, ki jih zanima poklic didžeja, vsak obiskovalec večerne prireditve pa je bil povabljen, da za dobrodelni namen prispeva po tri evre. "Zbrali smo 189 evrov, odločili pa smo se, da jih bomo namenili za socialna letovanja," je povedala sekretarska združenja Irena Žgavc. Povabilu sem se z veseljem odzval, ker je to priložnost, da pokažem, kaj me veseli, kaj počnem in hkrati še pomagam.

Upam, da to ne bo edini tovrstni dogodek, prepričan sem, da lahko naše izkušnje delimo naprej in da s podobnimi dogodki še popestrimo glasbeno ponudbo na Ajdovskem," je pred začetkom programa povedal Luca Sabattini. Z njim sta se strinjala tudi Dominic Sab in Brtinzz, ki pravita, da je med mladimi dovolj zanimanja za elektronsko glasbo, žal pa zanjo v Vipavski dolini ni prav veliko priložnosti. Ena od njih bo letošnji že 4. festival Summer Spark, ki bo 10. avgusta v športnem parku v Budanjah. Teden prej, 3. avgusta, pa koprska DJ naveza The Presidents vabi na prireditev Mladost v Smokvici.

 

 

 

 

Podeli:

EKIPI PRVE POMOČI NA REGIJSKEM PREVERJANJU

Sreda, 11. julij 2018

Tri ekipe prve pomoči Rdečega križa Ajdovščina so se letos udeležile regijskega preverjanja usposobljenosti in pripravljenosti ekip prve pomoči CZ in RK, ki je združevalo dve regiji, in sicer Severno Primorsko in Obalno regijo, in je potekalo 9. junija v Marezigah.

Podeli:

BAZEN TUDI ZA SOCIALNO OGROŽENE OTROKE

Sreda, 11. julij 2018

Zavod za šport Ajdovščina je letos ponovno, že deveto leto zapored, razveselil otroke družin, ki prejemajo pomoč Rdečega križa Ajdovščina. 30 socialno ogroženih otrok se bo lahko dvakrat tedensko brezplačno kopalo na letnem bazenu čez celo sezono. 

Podeli:

KRVODAJALSKA AKCIJA - NOVA LOKACIJA V VIPAVI

Ponedeljek, 30. april 2018

Rdeči križ Ajdovščina vas vabi na terensko krvodajalsko akcijo, ki bo potekala v četrtek, 10. maja, in petek, 11. maja, od 7. do 13. ure kot že tradicionalno v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina. V ponedeljek, 14. maja 2018, pa bo krvodajalska akcija potekala od 7. do 13. ure na novi lokaciji v športni dvorani Vojašnice Janka Premrla Vojka Vipava. Lepo vas prosimo, da ste pozorni na novo lokacijo.

Podeli:

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Četrtek, 17. maj 2018

Vabimo vas na tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki ga bomo izvedli v dveh popoldnevih, in sicer v sredo, 13. junija, in četrtek, 14. junija 2018, od 16. do 19. ure v prostorih Rdečega križa, Tovarniška 3 g, Ajdovščina.

Podeli:

ZDRAVSTVENO LETOVANJE OTROK OD 30.6. - 7. 7. NA DEBELEM RTIČU

Ponedeljek, 30. april 2018

Počitnice so skoraj tu in v Rdečem križu Ajdovščina se intenzivno pripravljamo na zdravstveno letovanje otrok in šolarjev, ki ga organiziramo od 30.6. do 7.7. 2018 v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič. Se nam pridružite?

Podeli:

PODELITEV PRIZNANJ KRVODAJALCEM JUBILANTOM IN PROSTOVOLJCEM

Ponedeljek, 30. april 2018

RKS – OZ Ajdovščina je v četrtek, 26. 4., ob 20. uri v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini organiziral praznovanje ob 70. letnici delovanja ter podelitev priznanj krvodajalcem jubilantom in zaslužnim prostovoljcem. 

Podeli:

DOGODKI V DNEVNEM CENTRU V MAJU

Torek, 24. april 2018

KOLEDAR DOGODKOV ZA MESEC MAJ 2018

V mesecu maju se nadaljujejo stalni programi dnevnega centra:  individualna učna pomoč za osnovno šolo, program za brezposelne in  program pomoči starostnikom na terenu.

Izvedli bomo naslednje delavnice in predavanja.

Delavnica izdelovanja rož iz najlonk - vsak petek v mesecu maju od 9:30 do 11:30 ure dopoldan. Delavnice bomo zaključili z mesecom majem in ponovno začeli jeseni v mesecu septembru.

"Zamigaj v dobrodelnosti " 4.maja 2018 v Baru Hiši Mladih. DJ DELAVNICA, od 18:00 do 20:00 ure, kjer se boste spoznali z osnovami miksanja in predvajanja elektronske glasbe z uporabo aktualne DJ opreme (gramofon, tractor-stratch,..). Vodil jo bo DJ Brtinzz ali Jan Bratina iz Ajdovščine. Potem ŽUR, kjer se bodo predstavili lokalni DJ: BRTINZZ, Luca Sabatini, Dominic SAB in The Presidents. Dogodek se bo zaključil ob enih zjutraj. Vljudno vabljeni vsi ljubitelji elktronske glasbe. Dogodek je namenjen je socialno ogroženim družinam. Prostovoljni prispevek je 3 eur.

Delavnica šivanja vsak ponedeljek v mesecu maju od 9.30 do 12.00 ure dopoldan. Na delavnicah bomo šivali eko vrečke, toaletne torbice, vrečke za trgovino,... Izdelke bomo dali v dobrodelne namene. Vabljeni tako brezposelni, upokojenke in ostali.

Ob 8. maju, svetovnem dnevu Rdečega križa, ki ga tradicionalno obeležujemo na dan, ko se je rodil ustanovitelj gibanja Henry Dunant, vas lepo vabimo v dnevni center, kjer se boste lahko seznanili z vsebinami centra in se udeležili prikaza priprave presnih sladic ob 18.uri. Vodil ga bo Alex Mar, zdravstveni delavec z bogatim znanjem o zdravi prehrani in dolgoletnimi izkušnjami s pripravo presnih sladic.

Camino. Caminov je več. "Caminov" = poti pa toliko kot tistih, ki se odločijo oditi. Potopisno predavanje  dne , 9.5.2018 ob 18. uri v dnevnem centru RK Ajdovščina na Tovarniški 3.g., (poleg gasilcev). Svojo izkušnjo Camina, nam bo predstavila Mojca Čuk iz Ajdovščine, ki je s svojo prijateljico Mojco prehodila to pot. Torej dve Mojci, dve dobri prijateljici bosta poizkusili odgovoriti na vsa praktična vprašanja, ki se vam postavljajo, če razmišljate o svoji izkušnji na najbolj (pre) hojenih poteh na svetu… Kdaj iti? Kje začeti? Kaj vzeti s seboj? Kako se pripraviti? trenirati?  Iti sam? Kje se spi? Koliko stane? ....in vas (pa tudi tiste, ki se sami za Camino ne boste odločili) povabili na hojo, srečanja, izkušnje, spoznavanje, premagovanje, bolečino, razumevanje in nerazumevanje, razmišljanje, odkrivanje, učenje, iskanje, rast,....pot.... Predavanje je brezplačno. Vljudno vabljeni!

Delavnica za osebno rast. Tvoja sreča je žalost pod krinko. Izvir, iz katerega se dviga tvoj smeh, je bil pogosto napolnjen s solzami. KAHLIL GIBRAN. V vsakdanjem življenju se srečujemo z najrazličnejšimi izzivi, problemi, težavami. Z odstiranjem tančice iluzije pa pravzaprav spoznavamo, da se za vsem tem skrivajo mogočni nauki, ter sporočila ljubezni in hvaležnosti zato ; Toplo vabljeni na izkustveno brezplačno delavnico z naslovom; "Zdravilna moč hvaležnosti", kjer bomo ta sporočila poskušali prepoznati. Srečali se bomo v dnevnem centru RK Ajdovščina, Tovarniška cesta 3g, Ajdovščina,dne,16.5.2018 od 9.00 do 11.00 ure.  Delavnico bo vodila ga. Irena Savič, raziskovalka tako sebe kot  življenja, svetovalka, terapevtka, ter učitelj Usui, Imara, Angelskega reiki-ja. S seboj  prinesite zvezek,svinčnik. Prijave na tel.št.: 05 366 4930, gsm: 051 430 722, e naslov: ajdovscina.ozrk@ozrks.si . Toplo vabljeni.

Izmenjevalnica, vsako tretjo soboto v mesecu. Tudi v mesecu maju dne, 19.5.2018 bomo nadaljevali z Izmenjevalnico v našem dnevnem centru RK. Izmenjevalnico organizira ga. Andreja Kobal.

Otroška delavnica ŽIV ŽAV dne, 25.5.2018 od 15.00 do 17.00 ure. Na delavnici bomo izdelovali otroški nakit iz koščkov odpadnega usnja. Vabljeni!

Drugi del delavnice za osebno rast.

Ljubiti samega sebe je začetek dosmrtne romance. Oscar Wilde. Brezpogojna ljubezen je ljubezen kjer leži ključ , ki odpira vsa vrata naše duše in srca, raztopi bolečine, celi rane,prinese mir in spokojnost, je svetloba, je pot, je naše bistvo, je nektar, je ljubezen, kajti Ljubezen je ljubezni dovolj. Si želite slišati svoje srce? Vabljeni na izkustveno brezplačno delavnico z naslovom; Ljubezen do sebe - kako? Srečali se bomo v dnevnem centru RK Ajdovščina, Tovarniška cesta 3.g, Ajdovščina, dne 30.5.2018, od 9.00 do 11.00 ure.

Delavnico bo vodila ga.Irena Savič, raziskovalka sebe in življenja, ter svetovalka, terapevtka, učitelj Usui, Imara,in Angelskega reiki-ja. S seboj prinesite zvezek, svinčnik. Prijave in informacije na tel.: 05 366 4930,gsm: 051 430 722, in e-naslov:ajdovščina.ozrk@ozrks.si.

Toplo vabljeni.

Prosimo za prijave na spodnje telefonske številke ali e-naslov: 053664930 / 051430722 ali

e-naslov.: ajdovscina.ozrk@ozrks.si. Vsi dogodki so brezplačni.

 

 

Podeli:

EKIPA PRVE POMOČI OŠ DANILA LOKARJA SE JE UVRSTILA NA DRŽAVNO TEKMOVANJE

Sobota, 28. april 2018

Na Osnovni šoli Dragomirja Benčiča-Brkina Hrpelje je 25. 4. potekalo regijsko tekmovanje osnovnošolskih ekip prve pomoči. Sodelovale so ekipe iz Severno primorske regije, Obalne regije in Notranjske regije. Iz Ajdovščine se je na tekmovanje uvrstila ekipa OŠ Danila Lokarja, ki je prikazala visok nivo znanja in se uvrstila na državno tekmovanje, ki bo 12. 5. v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič. Čestitamo ekipi in njenima mentoricama učiteljici ge. Izidori Černigoj in predavateljici prve pomoči pri RKS - OZ Ajdovščina ge. Ireni Fajdiga! 

Podeli:

Dogodki v dnevnem centru v mesecu aprilu 2018

Sobota, 24. marec 2018

V DNEVNEM CENTRU RK Ajdovščina, na Tovarniški cesti 3.g (poleg gasilskega doma), v mesecu aprilu napovedujemo naslednje dogodke:

Program individualne brezplačne "Učne pomoči za osnovno šolo", se izvaja vsak dan od ponedeljka do petka v popoldanskem času do 18. ure. Namenjena je otrokom iz socialno šibkejših družin.

Program za otroke petkov "ŽIV ŽAV".  Poteka zadnji petek v mesecu od 15. do 17. ure popoldan, v našem dnevnem centru RK.

Program za brezposelne vsak dan od 8:00 do 12:00 v dnevnem centru RK Ajdovščina.

Program pomoč starejšim vsak dan od 8:00 do 12:00 v dnevnem centru RK Ajdovščina.

Delavnice izdelovanja rož iz najlonk - vsak petek od 9:30 do 11:30 v dnevnem centru RK Ajdovščina.

Delavnica "Vzgoja in presajanje rastlin"dne, 9.4.2018 ob 14. uri popoldan v dnevnem centru RK, ki jo bo vodila floristka in cvetličarka z veliko izkušenj in znanja na tem področju. Bliža se čas, ko se narava prebuja in mi z njo.

Dne, 10.4.2018 od 17. do 19. ure, organiziramo v našem dnevnem centru RK Ajdovščina, predavanje na temo "Demenca in nega dementnega bolnika ter Parkinsonova bolezen in nega parkinsonovega bolnika" , ki jo bo vodila ga. Majda Sulič - višja medicinska sestra, z večletnimi delovnimi izkušnjami v zdravstvu.

Izmenjevalnica vsako tretjo soboto v mesecu od 9:00 do 12:00 v dnevnem centru RK Ajdovščina.

Delavnica  "Nega obraza z naravno kozmetiko bo dne, 24.4.2018 OB 17. uri v našem dnevnem centru na sedežu RK Ajdovščina, Tovarniška 3.g (poleg gasilcev). Delavnico bo vodila ga. Nataša Brecelj iz Salona TIA.

Delavnica Gong Kopel, ki bo v mesecu aprilu dne, 25.4.2018 ob 18.00 uri. Gong Kopel bo vodila priznana gong terapevtka ga.Taša Turk.

Delavnica Nabiranje in priprava divjeužitnih rastlin. Zbirno mesto: Dom krajanov Žapuže dne, 26.4.2018 od 8:30 do 13:30 ure. Delavnico bo vodila ga. Sandra Subotič.

Prosimo za prijave na spodnje telefonske številke ali e-naslov.

053664930 / 051430722 ali e-naslov.: ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Vsi programi in delavnice so brezplačni.

 

 

Podeli:

Na dolgo - Akitvnosti Erika v Dijaškem domu ali krajše - AED ali srednje - DEFIBRILATOR

Četrtek, 22. februar 2018

Objavljamo zapis, kako oživljanje poteka v ajdovskem dijaškem domu: V dijaškem domu v Ajdovščini smo/ste dobili nov AED, defibrilator. Nahaja se na vhodu dijaškega doma in je dostopen tudi, ko je dijaški dom zaprt. Zaposleni na šoli in v dijaškem domu smo že imeli učno uro uporabe defibrilatorja.

 

Podeli:

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Petek, 9. marec 2018

Vabimo vas na tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki ga bomo izvedli v dveh popoldnevih, in sicer v sredo, 4. aprila, in četrtek, 5. aprila 2018, od 16. do 19. ure v prostorih Rdečega križa, Tovarniška 3 g, Ajdovščina. Več informacij in prijavnico za tečaj najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.  

Podeli:

HUMANITARNA AKCIJA: SRCE ZA MARKA

Torek, 20. februar 2018

Komaj 24-letnem Marku Petroviću se je življenje popolnoma spremenilo oktobra lani, ko mu je nenadoma počila anevrizma v glavi. Svojci in prijatelji, ki so mu želeli pomagati, so zanj začeli zbirati prostovoljne prispevke, nekaj sredstev so nakazali tudi na njegov transakcijski račun. Družina je za vso pomoč zelo hvaležna. V Rdečem križu Ajdovščina smo po pogovoru s svojci za namen zbiranja pomoči in v želji da bi zbrana sredstva vodili čim bolj transparentno, odprli ločen račun. 

Podeli:

KRVODAJALSKA AKCIJA V CENTRU ZA TRANSFUZIJSKO DEJAVNOST NOVA GORICA

Sreda, 24. januar 2018

Rdeči križ Ajdovščina je v sodelovanju s CTD Nova Gorica organiziral izredni odvzemni dan v petek, 19. januarja. Iz avtobusne postaje v Ajdovščini smo organizirali avtobusni prevoz. Najlepša hvala krvodajalkam in krvodajalcem, ki ste se odzvali povabilu. Zelo smo bili veseli odziva dijakinj in dijakov izobraževalnega programa predšolska vzgoja Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, ki so se v večjem številu udeležili akcije. 

Podeli:

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Četrtek, 18. januar 2018

Vabimo vas na tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki ga bomo izvedli v dveh popoldnevih, in sicer v sredo, 14. februarja, in četrtek, 15. februarja 2018, od 16. do 19. ure v prostorih Rdečega križa, Tovarniška 3 g, Ajdovščina. Več informacij in prijavnico za tečaj najdete v zavihku Prva pomoč.  

Podeli:

IZMENJEVALNICA

Četrtek, 4. januar 2018

V preteklih letih se je v Ajdovščini zvrstilo že veliko Izmenjevalnic, posameznih dogodkov, na katerih smo izmenjevali oblačila, v prihodnje pa si želimo, da bi Izmenjevalnica postala stalnica. Potekala bo vsako 3. soboto v mesecu od 9. do 12. ure v dnevnem centru Rdečega križa Ajdovščina na Tovarniški 3 g, Ajdovščina, v sodelovanju s KSD Ajdovščina.

 

Podeli:

TEČAJ NEGE BOLNIKA NA DOMU

Četrtek, 4. januar 2018

Vabimo vas na tečaj nege bolnika na domu, na katerem se bomo skozi teorijo in prakso poučili o laični negi bolnika na domu. Tečaj bo obsegal 20 pedagoških ur. Vodila ga bo dipl. med. sestra Alenka Černe. Potekal bo v prostorih Rdečega križa v popoldanskem času, predvidoma enkrat tedensko po štiri pedagoške ure, vendar bomo termin uskladili z udeleženci. Tečaj je za prejemnike pomoči Rdečega križa brezplačen, za ostale pa znaša cena 25 evrov. Z izvajanjem bomo predvidoma začeli konec januarja, če bomo prejeli dovolj prijav. 

Podeli:

Koledar dogodkov mesec junij

Ponedeljek, 28. maj 2018

Koledar dogodkov za mesec junij 2018

V mesecu juniju se nadaljujejo stalni programi dnevnega centra RK Ajdovščina:  individualna učna pomoč za osnovno šolo, program za brezposelne in  program pomoči starostnikom na terenu.

Izvedli bomo naslednje delavnice in predavanja:

1. Funkcionalna vadba v juniju dne, (4.6,11.6,18.6 in 25.6.2018) bo jutranja telovadba v dnevnem centru RK Ajdovščina na Tovarniški cesti 3.g, (poleg gasilcev) od 10.00 do 11.00 ure.

Predstavljena bo funkcionalna vadba, ki jo bo vodil študent tretjega letnika "Fakultete za šport", Vid Pregelj iz Ajdovščine. Funkcionalna vadba je vadba, pri kateri izvajamo oziroma se učimo pravilno izvajati naravna gibanja, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju (dvigovanje in spuščanje bremen, odpiranje vrat, vstajanje, usedanje) poleg tega pa z njo krepimo telo in ohranjamo zdravje, ter fleksibilnost telesa. V juniju se bomo vsak ponedeljek dobili, podrobneje predstavili eno področje, ki ga lahko z vadbo izboljšamo, ter izvedli primer ure funkcionalne vadbe.  4.6.2018 – osnove funkcionalne vadbe; 11.6.2018 – raztezne vaje; 18.6.2018 – krepitev & stabilizacija; 25.6.2018 – ravnotežje & koordinacija. Vljudno vabljeni.

2. " Živ  Žav", dne 6.6.2018 od 15.00 do 17.00 ure, kjer bomo imeli zaključek učne pomoči  skupaj z izvajalkami in otroki.

3. Dan v naravi dne, 7. junija 2018

Prisrčno vabljeni na praktično delavnico: "Dan v naravi". peljali se bomo na posestvo 15 km oddaljeno iz Ajdovščine. Zbirno mesto je lokacija območnega združenja RK v Ajdovščini na Tovarniški 3.g, pri gasilskem domu, v četrtek , 7. junija 2018 ob 8. uri.

Kaj bomo počeli? Spoznavali bomo permakulturni način kmetovanja: izdelava kompostnika,  košnja po starem s koso ali meditacija v gibanju, spoznavanje, nabiranje, priprava in degustacija divjeužitnih rastlin, sajenje in saditev pod senom, naravno gnojenje, urejanje skalnjaka, urejanje malinjaka, kaj in kam s pepelom?, kako uporabimo na vrtu striženo volno, kako se zakuri ogenj v naravi... med drugim bomo na hitro ustvarili izmenjevalnico dobrih stvari: v kolikor imate viška svojih pridelkov, semen, sadik ali lastno ustvarjenih dobrot (marmelade, sirupi, pecivo...), lahko prinesete s seboj. Po spoznavanju in ustvarjanju na zemlji si bomo privoščili enolončnico iz pridelkov z vrta in divjeužitnih zeli.

Obvezna oprema:

dolge hlače in dolg rokav, obutev z debelim podplatom, lastna skodela  /krožnik, žlica, vsaj 1l vode. Zaželjeno je tudi lastno vrtno orodje (motika, grablje, škarje, rokavice itn.). Pridite, koristno in zabavno bo! Prisrčno vabljeni!

Obvezne prijave na tel. 05 366 49 30, 051 430 722 do 6. junija 2018. Prosimo, brez psov, mačk in drugih ljubljenčkov. Delavnico v naravi vodi izkušena vrtnarka, ljubiteljica narave.

4. Delavnice  izdelovanja rož iz  najlonk

Vsak petek od 9:30 do 11:30 v našem dnevnem centru  RK Ajdovščina na Tovarniški cesti 3.g (poleg gasilcev). Na  pobudo naših ustvarjalk bomo imeli tudi v juniju ob petkih izdelovanje rož iz najlonk. Vljudno vabljeni vsi, ki imate željo po ustvarjanju!

5. Predavanje o permakulturnem načinu vrtnarjenja dne, 8.6. 2018 ob 18. uri v dnevnem centru RK Ajdovščina na Tovarniški cesti 3.g., (poleg gasilcev)

Predavanje o permakulturnem načinu vrtnarjenja bo imela ga. Ingrid Marc, strokovnjakinja na tem področju in ljubiteljica narave. Na prvem srečanju nam bo predstavila svoj način vrtnarjenja, če bo dovolj zanimanja bomo na naslednjem srečanju tudi obiskali njen vrt  v Lokavcu (spodnja slika).  Permakulturni  način vrtnarjenja  sloni na opazovanju narave in posnemanju njenih vzorcev.  Stremi k temu, da s čim manjšim vložkom energije pridelamo čim več in pri tem "sodelujemo" z naravo. Načrtujemo kolobarjenje in zaporedje posevkov ter mešane posevke rastlin, ki se "dobro razumejo" med sabo. Pomembno je tudi oblikovanje vrtnih površin, ki ga prilagodimo lokalnim pogojem: visoke grede, spiralaste grede, plitvi jarki, terase in gomilaste grede. V permakulturi je veliko prostora za ustvarjalnost. Zametki permakulture segajo v 70. leta kot odgovor na hitro rastoče intenzivno kmetijstvo z monokulturami, ki je naravi in ljudem neprijazno, zastruplja vodo in zemljo ter povzroča erozijo prsti. Glavni poudarek pri permakulturnemu vrtnarjenju je skrb za zdravje zemlje in ljudi.  "Kdor zaseje vrt, zaseje ljubezen." (neznani avtor) by Ingrid Marc. Vljudno vabljeni vsi ljubitelji vrtov in narave.  Obvezne prijave na : 053664930 / 051430722 ali e-naslov.: ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

6. Toplo vabljeni na brezplačno izkustveno delavnico z naslovom; " Kdo sem jaz ? ". Že iz obdobja našega ranega otroštva igramo vede ali nevede različne vloge, ki smo se jih naučili skozi najrazličnejše odnose, pričakovanja drugih in …..kolikokrat smo si že v življenju rekli, da ne bomo nikoli podobni svojim staršem, pa sedaj ugotavljamo, da smo jim še kako podobni. Zakaj je temu tako? kjer bomo poskušali ugotoviti in  prepoznati  skupne  vzorce, ter se  z ozaveščanjem le teh  približati  svojemu bistvu. Srečali se bomo v dnevnem centru Rk Ajdovščina, Tovarniška cesta 3.g, Ajdovščina, dne, 12. 6. 2018, od 9.00 do 11.00 ure. Delavnico vodi ga. Irena Savič, raziskovalka sebe in življenja, ter svetovalka, terapevtka, učitelj Usui, Imara in angelskega reiki-ja. S seboj prinesite zvezek, svinčnik.

7. Predavanje o Zakonu o brezplačni pravni pomoči

Predavanje o Zakonu o brezplačni pravni pomoči bo imela ga. odvetnica Vida Mali Lemut iz Ajdovščine. Predavanje bo v dnevnem centru Rk Ajdovščina dne, 12.6.2018 ob 16.uri. Predavateljica bo skušala v svojem predavanju o brezplačni pravni pomoči predstaviti Zakon o brezplačni pravni pomoči in sicer: Namen brezplačne pravne pomoči:

 • kdo odloča o vlogi za brezplačno pravno pomoč in kam je potrebno vlogo oddati
 • za katera pravna dejanja se lahko zaprosi za dodelitev brezplačne pravne pomoči
 • za katera pravna dejanja se brezplačna pravna pomoč ne dodeli
 • kdo je upravičen do brezplačne pravne pomoči
 • kakšni so pogoji za dodelitev brezplačne pravne pomoči
 • katere dokumente je potrebno predložiti organu, ki odloča o dodelitvi bpp
 • kdaj je potrebno vrniti znesek, ki ga prejme odvetnik, ki je zastopal upravičenca, ki je prejel bpp

Vljudno vabljeni vsi tako brezposelni in ostali. Prijave na tel.št.: 05 366 4930, gsm: 051 430 722, e naslov: ajdovscina.ozrk@ozrks.si .

8. Izmenjevalnica dne, 16.6.2018 v soboto od 9.00 do 12.00 ure v dnevnem centru Rk Ajdovščina na Tovarniški 3.g., (poleg gasilcev). Izmenjevalnico vodi ga. Andreja Kobal. Vljudno vabljeni.

9. Edina oseba, ki lahko spremeni naše življenje je oseba v ogledalu, je nas najboljši in največji prijatelj pa tudi kritik, vedno je tu , vedno nam stoji ob strani in nas nikoli ne zapusti. Vabljeni na brezplačno izkustveno delavnico z naslovom; " Ogledalo " srečali se bomo v dnevnem centru Rk Ajdovščina, Tovarniška cesta 3.g, Ajdovščina, dne 28.6.2018, od 9.00 do 11.00 ure. Delavnico vodi ga. Irena Savič, raziskovalka tako sebe kot življenja, ter svetovalka, terapevtka, učitelj Usui, Imara in angelskega reiki-ja. S seboj prinesite zvezek, svinčnik in manjše ogledalo. Prijave in info. na tel.št.: 05 366 4930, gsm.051 430 722, e-naslov; ajdovscina.ozrk@ozrks.si . Toplo vabljeni.

10. SOCIALNO PODJETNIŠTVO NA PODEŽELJU

Predavanje bo dne, 29.6.2018 ob 17. uri v prostorih dnevnega centra RK Ajdovščina, na Tovarniški cesti 3.g. Predavanje bo imela ga. Darja Zadnik, svetovalka, specialistka za razvoj podeželja. Predavanje o Socialnem podjetništvu s poudarkom na podeželju in kmetijstvu bo po vsebini zajemal:

 • Kaj je socialno podjetništvo
 • Socialno podjetništvo v Sloveniji in EU
 • Zakon o socialnem podjetništvu
 • Socialno podjetje  - prednosti  in možne težave ali slabosti
 • Status socialnega podjetja
 • Socialni podjetnik, zakaj postati socialni podjetnik
 • Finančni viri
 • Spodbujanje socialnega podjetništva na področju kmetijstva in podeželja preko ukrepov Programa razvoja podeželja 2014-2020
 • Primeri dobrih praks v Sloveniji in v tujini
 • Primer dobre prakse kmetija Brinjevka, Mali dol pri Komnu

Vljudno vabljeni.

Prosimo za prijave na spodnje telefonske številke ali e-naslov.: 053664930 / 051430722 ali e-naslov.: ajdovscina.ozrk@ozrks.si. Vsi programi in delavnice so brezplačni.

 

 

Podeli:

IZREDNA KRVODAJALSKA AKCIJA

Četrtek, 4. januar 2018

V sodelovanju s CTD Nova Gorica bomo organizirali izredni odvzemni dan v petek, 19. januarja, od 7.30 do 11. ure. Odhod avtobusa bo ob 7.00 uri iz avtobusne postaje v Ajdovščini. Ker bo organiziran izredni odvzemni dan, bomo veseli, če se bo za udeležbo odločilo vsaj 20 krvodajalk in krvodajalcev. V primeru, da bi se nam želeli pridružiti, vas prosimo, da nam to sporočite do ponedeljka, 15. 1. 2018, na 05 366 4930 ali 051 430 722 ali e-naslov ajdovscina.ozrk@ozrks.si. Lepo valjeni!

Podeli:

Delavnice in predavanja dnevni center RK Ajdovščina prvi del

Torek, 19. junij 2018

Delavnice in predavanja dnevni center RK Ajdovščina - prvi del