RK Slovenije
Območno združenje Ajdovščina

TEČAJ PRVE POMOČI ZA
DELOVNE ORGANIZACIJE:

5. 7. 2024 od 8.-14.30 ure
Več v zavihku Prva pomoč!

TEČAJ PRVE POMOČI ZA VOZNIKE

Tečaj: 26., 27. in 28.8.2024
Izpit: 30.8.2024
Več v zavihku Prva pomoč!

 

Upravljanje piškotkov


HVALA, PROSTOVOLJCI!

Na RKS – Območno združenje Ajdovščina je bilo decembra pestro in delovno. Številni prostovoljci so omogočili, da smo izpeljali aktivnosti, ki so upamo, marsikomu polepšale praznične dni.nZato hvala prostovoljcem, ki ste pomagali pripraviti 1300 darilc za obdarovanje starejših v Ajdovščini, Vipavi in vaseh okrog. Hvala tudi tistim, ki ste bili kreativni in pripravili 1300 novoletnih čestitk. Kakor tudi hvala vsem prostovoljcem, ki ste v svojem okolišu starejšim razdelili darilca in jih dodatno obdarili s prijazno besedo in nasmehom. Otroci iz Osnovne šole Dobravlje so pomagali ustvariti več kot 800 zahvalnih čestitk za naše krvodajalce. Hvala vam otroci in hvala učiteljice za vaše marljive roke. Ustvarjali smo tudi čudovite novoletne okraske za naše drage prostovoljce. Tukaj gre zahvala poleg našim prostovljcem tudi Hiši Malorca ter Mizarstvu Brecelj za idejo in pomoč pri materialu. Ekipe prve pomoči ves ta čas nesebično pomagajo na covidnih oddelkih v šempeterski bolnišnici, za kar smo vsi neizmerno hvaležni in jih podpiramo. Nemoteno pa so potekale tudi aktivnosti, ki potekajo celo leto, za kar se želimo še posebno zahvaliti našim prostovoljcem, da vztrajajo skupaj z nami in pomagajo pri razdeljevanju donirane hrane, toplih obrokov in prehranskih paketov. Hvala tudi tistim, ki skrbite, da so naši prostori in skladišče čisti in urejeni.

Vse, ki bi želeli pomagati in se nam pridružiti, vabimo, da prelistate naš spletni katalog prostovoljskih del, ki ga najdete na: http://ajdovscina.ozrk.si/docs/prostovoljci/KATALOG_PROSTOVOLJSKIH_DEL_final_2.pdf. Sestavili smo ga skupaj s konzorcijskimi partnerji v okviru projekta Prostovoljci, temelj organizacije. Mogoče pa v njem najdete prostovoljsko delo, ki je ravno vam pisano na kožo ter se nam pridružite.

Pri krepitvi mreže prostovoljcev, brez katerih ne bi mogli izvajati številnih programov pomoči, nas podpira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo v NVO in prostovoljstva 2019.

Podeli:

DEFIBRILATORJI POSLEJ V VSEH KRAJEVNIH SKUPNOSTIH

Veseli smo, da je na območju ajdovske in vipavske občine, ki ju pokrivamo, poslej v vsaki krajevni skupnosti nameščen javno dostopni defibrilator! S pomočjo donatorjev Petrol Slovenija, Lekarna Ajdovščina in Freyssinet Adria smo predali defibrilatorje še zadnjim štirim KS, ki ga še niso imele: Manče, Lože, Slap in Gradišče pri Vipavi. Zunanje omarice bodo kupile KS. Predaji defibrilatorjev so se pridružili tudi predstavniki donatorjev in župan občine Vipava Goran Kodelja.

Podeli:

VOJAKI IN MOTORISTI DAROVALI KRI

Vse od začetka epidemije covid 19 se žal soočamo s pomanjkanjem krvi, zato smo bili še toliko bolj veseli pobude pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, ki so se usposabljali v Vojašnici Janka Premrla Vojka, ter članic in članov Moto kluba Q Vejtr Wajdušna, da darujejo kri. V začetku decembra je v Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica svojo življenjsko tekočino darovalo kar 33 pripadnic in pripadnikov SV in 5 članic in članov kluba. Najlepša hvala jim za toplo in veselo vzdušje, ki so ga pričarali na Centru, ter za solidarnost z bolnimi!

Podeli:

KRVODAJALSKA AKCIJA V AJDOVŠČINI IN VIPAVI

Rdeči križ Ajdovščina vas vabi na terensko krvodajalsko akcijo, ki bo potekala v ponedeljek, 27. SEPTEMBRA, in torek, 28. SEPTEMBRA, od 7. do 13. ure v prostorih LJUDSKE UNIVERZE AJDOVŠČINA. V sredo, 29. SEPTEMBRA 2021, pa bo potekala od 7. do 13. ure v  ŠPORTNI DVORANI VOJAŠNICE JANKA PREMRLA VOJKA VIPAVA (dvorana ima ločen vhod za zunanje obiskovalce s parkirišča za vojašnico).

Prosimo vas, da svoj prihod potrdite in se dogovorite o uri prihoda na št. 051 389 270, 051 671 147 ali 030 716 796.

Trenutno zelo primanjkuje krvi vseh krvnih skupin. Vsak dan osvežen podatek o stanju zalog krvi po krvnih skupinah najdete na spletni strani http://www.daruj-kri.si/.

Prosimo vas, da na odvzem ne pridete tešči, ampak pred tem pojeste nemasten obrok (tudi brez mleka ali mlečne kave), na primer kruh, marmelado, med, sadje in popijete na primer sok, čaj ali črno kavo. Po odvzemu vam bomo postregli z malico.

Prav tako vas prosimo, da s seboj prinesete veljaven osebni dokument s fotografijo.

Darovanje krvi je nujna zdravstvena storitev, zato darovanje krvi NI POGOJENO z izpolnjevanjem PCT pogoja. V skrbi za vaše in naše zdravje pa bomo še naprej izvajali vse zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe covid-19. Zato vas bomo ob naročilu in ob vstopu na transfuzijsko ustanovo ali krvodajalsko akcijo prosili za informacijo o vašem epidemiološkem (PCT) statusu. Na ta način bomo vsem omogočili varno okolje za darovanje krvi. 

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujemo za vašo solidarnost!

Podeli:

AKTIVNOSTI V DNEVNEM CENTRU 2021/22

V dnevnem centru RK Ajdovščina začenjamo danes, 19.10.2021 z rednimi brezplačnimi tedenskimi delavnicami namenjenimi prejemnikom pomoči. Pridružite se nam na kateri od njih in si popestrite dan, pridobite nova znanja

KAKO DO OSREČUJOČIH ODNOSOV: vsak torek 9-11h
MEDITACIJA IN REGENERACIJA: vsako sredo 10-11h
ŠIVANJE ZA PROSTI ČAS: vsako sredo 13-15.30h
USTVARJALNICE ZA ODRASLE: vsak četrtek 10-12h

Vabljeni tudi na individualne delavnice, ki jih izvajamo po dogovoru:
MASAŽA(TERAPEVTSKA, ŠVEDSKA, KITAJSKA)- vsako sredo po 18h po predhodnem dogovoru
UČNA POMOČ ZA OTROKE - po dogovoru
RAZMBREMENILNI POGOVORI - po dogovoru
TCT TERAPIJA – po dogovoru
STRIŽENJE IN FENIRANJE – prvi ponedeljek v mesecu

Za vse delavnice je  obvezna predhodna najava v našem centru, preko 08 20 14 359 ali dnevni.center@ajdovscina.ozrk.si ali prostovoljstvo@ajdovscina.ozrk.si.
Pogoj za udeležbo je izpolnjen PCT pogoj.

Podeli:

HVALA KRVODAJALKE IN KRVODAJALCI

V zadnjih treh dneh se vas je kar 409 odzvalo vabilu na krvodajalsko akcijo v Ajdovščini in Vipavi. Skupinsko se je akcije udeležilo tudi dobrih 10 pripadnikov Slovenske vojske in 11 dijakov Škofijske gimnazije Vipava. Iz srca hvala vsem tudi v imenu tistih, ki jim bo vaša kri pomagala!
Prav tako iskrena hvala za gostoljubje Ljudski univerzi Ajdovščina in Vojašnici Janka Premrla Vojka.
Nenazadnje najlepša hvala našim požrtvovalnim prostovoljkam, ki so se trudile, da bi se krvodajalci kar najbolje počutili.
V zahvalo so krvodajalci prejeli majhno pozornost - komplet prve pomoči za avtomobiliste, ki ga bomo do nadaljnjega po pošti poslali tudi vsem, ki darujete v CTD Nova Gorica, kjer odvzemi potekajo vsak ponedeljek in sredo od 7.30 do 11. ure. Krvodajalce, ki boste kri mogoče darovali kje drugje in bi prav tako želeli komplet, lepo vabimo, da nas kontaktirate.HVALA vam! [❤]

Podeli:

IZMENJEVALNICA

oblačil, obutve, hišnih pripomočkov, pribora, zaves

Dragi podporniki čistega planeta. Spet z vami delimo navdušenje nad dogodkom izmenjevanja, ki bo tokrat v Ajdovščini.

V soboto, 18.12.2021 med 09:00 in 12:00 v skladišču Rdečega križa Ajdovščina, Goriška 79, pri letališču (v prostorih Regijskega skladišča Civilnezaščite).

Dobrodošli vsi, ki bi radi svoja oblačila, posteljnino, obutev, modne dodatke ipd. izmenjali in tako osvežili svoje garderobne omare ter naredili nekaj dobrega vskrbi za okolje, ki ga tekstilna industrija vse preveč bremeni z odpadki.

Izmenjevalnica poteka vsako 3. soboto v mesecu.

Vabljeni, da zamenjate svoja oblačila, ki ste se jih naveličali. V poštev pridejo cela, oprana, nepoškodovana oblačila, obutev, ki jih bo lahko nosil za vami vsak.

Velja načelo: prinesete 10 kosov (oblačil, obutve, modnih dodatkov), ki jih zamenjate za 10 kosov ponujenih izdelkov.

Za obiskovalce je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT.

Vse dobro in delite naprej.

 

Podeli:

G. LUCIJAN TROŠT STOTIČ DAROVAL KRI

Čestitke g. Lucijanu Troštu iz Cola za jubilejno stoto darovanje krvi, ki ga seveda ni mogoče doseči čez noč, ampak le, če pomoč sočloveku postane tvoj življenjski cilj! G. Trošt življenjsko tekočino daruje od leta 1977, 22. 9. letos pa je postal vitez krvodajalstva, ko je v Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica kri daroval že stotič. Pomenljivo je, da ga je ob tem spremljal sin Franko, študent, ki je kri daroval prvič. Kot je v šali povedal g. Trošt, je poskrbel za podmladek, saj so krvodajalci vsi v družini. Za njegov izjemen doprinos sta se mu zahvalila vodja CTD Nova Gorica Alenka Medvešček, dr. med., spec. transf. med., in predsednik Rdečega križa Ajdovščina Rajko Troha.

Podeli:

SVETOVNI DAN OŽIVLJANJA 11. 9.

Rdeči križ Ajdovščina bo ob svetovnem dnevu prve pomoči, ki ga tradicionalno obeležujemo 11. 9., v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi izvedel več brezplačnih tečajev nudenja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja, na katerih se bomo ob praktičnem delu in uporabi učnih pripomočkov naučili, kako pomagati človeku v primeru srčnega zastoja. Poleg tečajev bo RK izvajal tudi brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi ter druge aktivnosti.

BREZPLAČNI TEČAJ O UPORABI DEFIBRILATORJA V AJDOVŠČINI

Tečaj temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja bo potekal v petek, 10. 9., od 19. do 20.30 ure v učilnici Rdečega križa Ajdovščina, Tovarniška 3 G, Ajdovščina. Tečaj bo vodila licencirana predavateljica prve pomoči pri RKS dr. Urša Može. udeležence prosimo, da izpolnjujejo pogoj PCT


BREZPLAČNE MERITVE IN TEČAJ O UPORABI DEFIBRILATORJA NA PLANINI

Brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi bodo potekale v soboto, 11. 9., od 8. do 10. ure v Domu krajanov Planina.

Tečaj temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja bo potekal isti dan prav tako v Domu krajanov Planina od 19. do 20.30 ure. Vodili ga bosta licencirana predavateljica prve pomoči pri RKS Darja Pangerc Bratina in članica ekipe prve pomoči Brigita Marc. udeležence prosimo, da upoštevajo pogoj PCT.

Podeli:

BREZPLAČNI INDIVIDUALNI POGOVORI IN TCT TERAPIJA

Kot odziv na še vedno trajajoče razmere epidemije na Rdečem križu Ajdovščina nadaljujemo z nudenjem brezplačnih individualnih razbremenilnih pogovorov in TCT terapij.


Razbremenilni pogovori so namenjeni vsem, ki želite podporo, ko se znajdete v stiski, ste pred odločitvijo ali v frustraciji. Vabljeni, da se odločite za po-moč, ki v vas prebudi lastno moč. Na pogovoru boste slišani in videni, brez obsojanj ter brez pametovanj.


Če ste pripravljeni skočiti ven iz začarenega kroga in se soočiti z lastnimi vzroki za nezadovoljstvo v vašem življenju, potem vas vabimo na TCT psihoterapijo. V svojem ritmu boste s pomočjo terapevtke podirali ovire na poti do zastavljenih srčnih ciljev.


Razbremenilne pogovore in TCT terapije bo vodila TCT psihoterapevtka Adriana Ban v dnevnem centru Rdečega križa po predhodnem dogovoru.


Vabljeni, da se opogumite in pokličete na 082014359 ali pišite na prostovoljstvo@ajdovscina.ozrk.si

 

 

 

Podeli:

SREČANJA DAJ VEN IN BODI SLIŠAN

NENASILNA KOMUNIKACIJA

Namen srečanj je osvajanje konstruktivnega spopadanja s preglavicami, ki nam jih povzročajo lastne misli in neprijetna čustvena stanja, ko se odzivamo na zunanje situacije.

Na srečanjih bo zagotovljena varnost in zaupnost, da se vsak posameznik izrazi, kaj trenutno ga obremenjuje ali osrečuje v življenju. Pri tem ne bo obsojanj, pomilovanja, pomanjševanja problemov in soljenja pameti. Ko damo ven kar nas žuli, problemi postanejo lažji. Prednost takih srečanj je še dodatna podpora skupine in ob tem zavedanja, da nismo sami.

Del srečanj bodo tudi povezovalne vaje, ki nas učijo boljšega razumevanja sebe in drugih. Vaje vodijo k učenju iskrenega izražanja naših misli, čustev in potreb. To pelje v vedno bolj poglobljene odnose, ki prinesejo več živosti, povezanosti in smisla v življenje. Znanje temelji na Nenasilni komunikaciji po Marshallu Rosenbergu.

Srečanja bodo vsak torek od 10:00 do 12:00 v Dnevnem centru Rdečega križa Ajdovščina. Vodila jih bo TCT terapevtka in dolgoletna učenka Nenasilne komunikacije Adriana Ban.

Za prijavo pokličite na 08 20 14 359 ali pišite na prostovoljstvo@ajdovscina.ozrk.si.

Vabljeni!

Podeli:

Delavnice sproščanja in individualne podpore ob Tednu Rdečega križa

Teden Rdečega križa tradicionalno praznujemo 8. maja, ob svetovnem dnevu Rdečega križa, ko se je rodil ustanovitelj gibanja Henry Dunant.

V Rdečem križu Ajdovščina bomo teden začeli z dnevom odprtih vrat v ponedeljek, 10. maja. Vabimo vas, da nas obiščete v dnevnem centru na Tovarniški 3 g, Ajdovščina, kjer bomo dopoldan od 9. do 11. ure KVAČKALI IN PLETLI z mojstrico Loredano Binkar. Popoldan od 18. do 19.30 ure pa bo potekala DELAVNICA "ODLAGANJE BREMEN", ki jo bo vodila Adriana Ban, diplomirana TCT terapevtka. Namen delavnice je sproščanje in razbremenitev po dolgem in stresnem obdobju epidemije. Bremena bomo odlagali s fizičnega telesa, čustev, uma in duha ali kot pravi Adriana: "Poskrbimo za fizično telo, bodimo s čustvi, dajmo prostor umu, odkrivajmo duha." Delavnico bomo zaključili z dihalnimi vajami.

Adriana Ban vas prav tako vabi na INDIVIDUALNO PODPORO, če se želite vaših bremen razbremeniti z osebnim pogovorom. Na voljo vam bo vsak petek do konca maja od petka, 14. 5., dalje od 9. do 12. ure. Tako delavnica kot individualna podpora je namenjena vsem in je povsem brezplačna, potrebno pa se je predhodno naročiti na telefonski številki 051 430 722 ali na e-naslovu: ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

V Rdečem križu se želimo tudi kasneje v maju posvetiti različnim tehnikam ali možnostim razbremenitve stresa, saj se zavedamo kakšen pečat je na vseh nas pustila epidemija. V sredo, 12. 5., vas tako od 19. do 20. ure vabimo na TERAPIJO Z GONGI s Tašo Turk. V četrtek, 20. 5., od 18.45 do 20.15 ure pa na JOGO NIDRO ali jogijsko spanje, ki je metoda popolne sprostitve mišičnih, čustvenih in duševnih napetosti. Jogo nidro bo vodila Jana Kržišnik Makovec.

Vse delavnice so namenjene vsem in so popolnoma brezplačne, potrebno pa se je predhodno naročiti na telefonski številki 051 430 722 ali e-naslovu: ajdovscina.ozrk@ozrks.si. Potekale bodo v skladu s priporočili NIJZ.

Če smo vas uvodoma povabili na dan odprtih vrat v naš dnevni center na Tovarniški 3 G, Ajdovščina, vas v soboto, 15. 5., od 9. do 12. ure vabimo, da nas obiščete na IZMENJEVALNICI v našem skladišču dobrin v Regijskem skladišču Civilne zaščite, Goriška cesta 79, Ajdovščina. Izmenjevalnico bomo tokrat še nekoliko dodatno obogatili.

VABLJENI!

 

 

Podeli:

POMOČ V ČASU ZAPRTJA DRŽAVE

V primeru, da bi potrebovali pomoč pri dostavi nujnih živil iz trgovine ali zdravil iz lekarne v času zaprtja države, nas lahko pokličete na našo številko 051 430 722.

 

Podeli:

V CENTRU ZA TRANSFUZIJSKO DEJAVNOST NOVA GORICA ODSLEJ ODVZEMI KRVI VSAK PONEDELJEK IN SREDO

Center za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica bo z novim letom deloval po spremenjenem urniku. Od 1.1.2021 dalje bosta odvzemna dneva ponovno dva. Kri bo mogoče darovati:
- vsak PONEDELJEK in SREDO med 7.30 in 11. uro.

Že vnaprej najlepša hvala vsem, ki boste solidarni in boste do zdravja pomagali tudi vsem, ki potrebujejo transfuzijo krvi!

Podeli:

ŠTUDENTSKA KRVODAJALSKA AKCIJA "ČASTIM 1/2 LITRA"

Zakaj pa ti ČASTIŠ 1/2 LITRA?
"Ker vem, da s tem nekomu rešim življenje."
"Zakaj ne bi pomagal, če lahko."
"Ker upam, da bo nekdo, če do te situacije kdaj pride, lahko pomagal meni." 
(Vir: ŠKIS)
To je le nekaj odgovorov študentov, zakaj so se odločili v aprilu pridružiti tradicionalni študentski krvodajalski akciji ČASTIM 1/2 LITRA. K darovanju sta študente spodbujala tudi lokalna študentska kluba Klub goriških študentov in KAŠ Klub ajdovskih študentov. V Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica in drugod po Sloveniji so tako v teh dneh kri darovali tudi študenti, ki prihajajo iz Vipavske doline. Med drugim tudi študenti Univerze v Novi Gorici, ki deluje tudi na našem območju. Najlepša hvala vsem mladim, ki ste se pridružili akciji! Hvala hvala Klub goriških študentov za fotografije!!

Podeli:

Počitniško varstvo otrok na Rdečem križu Ajdovščina

Vsi otroci, od 1. do 5. razreda, vabljeni da del poletja preživite v družbi prostovoljcev Rdečega križa Ajdovščina.

KDAJ: od 12. do 16. 7. 2021 ter 9. in 13. 8.2021 od 7h do 16h

KJE: sedež Rdečega križa Ajdovščina, Tovarniška 3g, Ajdovščina in bližnja okolica mesta

PROGRAM: raziskovanje ob Hublju, poslikava kamenčkov, obisk gasilcev in igra z vodo, "prostovoljstvo je zakon", športne igre z nagradami v bližnjem parku, izdelava lutke iz blaga, voščilnice za r.d., poslikava obraza in lončka za rožico, angleščina skozi igro in še kaj marsikaj zanimivega.

Lepo vabljeni

CENA: 25€/otroka na teden (10€ za prejemnike pomoči RK); kosilo je za doplačilo 5€/dan. Število prijav je omejeno na 15 otrok. Prijavnico najdete na spletni strani Rdečega križa Ajdovščina ali v pisarni (poleg gasilcev), kjer jo lahko tudi oddate ali nam jo pošljete po pošti.

Info: 0820 14 359, dnevni.center@ajdovscina.ozrk.si

 

Podeli:

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Delodajalci, vabimo vas, da vašim zaposlenim omogočite udeležbo na tečaju prve pomoči, kjer bodo pridobili življenjsko pomembno znanje, da bodo lahko nudili prvo pomoč sodelavcem v primeru nesreče. Rdeči križ Ajdovščina organizira tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki bo potekal v ponedeljek, 12. aprila, in sredo, 14. aprila 2021, od 16. do 19. ure v prostorih Rdečega križa. Več informacij najdete v zavihku Prva pomoč!

Podeli:

PREDSTAVITEV PROSTOVOLJSTVA V NIŽJIH RAZREDIH OSNOVNE ŠOLE

Na podružničnih osnovnih šolah Vipavski Križ, Črniče in Vrtovin smo ob koncu šolskega leta ozaveščali učence o delovanju organizacije Rdečega križa.

Gradivo za predstavitev je nastalo v sodelovanju z ljubljanskim območnim združenjem v Tednu Rdečega križa Slovenije (8. – 15. maja). Posebej smo se osredotočili na dobrodelnost in prostovoljstvo. Slednje je tudi tema projekta Prostovoljci, temelj organizacije, ki ga izvajamo na Območnem združenju Rdečega križa Ajdovščina skupaj s še petimi drugimi območnimi združenji. Z njim želimo vzpostaviti podporno okolje ter spodbuditi razvoj različnih oblik prostovoljstva na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni.

Naš namen je ozavestiti otroke, da nekateri ljudje potrebujejo različne vrste pomoči. Prav je, da jim pomagamo in tako pokažemo, da smo solidarni z njimi. Z otroki smo se pogovarjali, komu pomagajo (noni, nonotu, mami, tatu, bratu, sestri...), katera dobra dela delajo (gospodinjska opravila, nabirajo češnje, kosijo travo, ...) in kako so se ob tem počutili. Pogovarjali smo se tudi o tem, katere organizacije pomagajo ljudem v stiski in ugotovili, da je med njimi tudi Rdeči križ, ki zbira in razdaja hrano, oblačila in obutev, pa tudi šolske potrebščine. Izvedeli so, da se na Rdečem križu lahko naučijo kako pomagati ljudem ob nesrečah, kako nuditi prvo pomoč oziroma darovati kri v okviru krvodajalstva, ko bodo polnoletni.

Pogovarjali smo se o tem, kdaj je prostovoljsko delo res prostovoljno in ugotovili, da zanj ne smemo zahtevati plačila, lahko pa dobimo nagrado. Ogledali smo si tudi risanko o fanku Prostovoljčku, ki je pomagal vsem živim bitjem. Otroci so se takoj poistovetili s pridnim Prostovoljčkom in hoteli biti kot on. Pogovarjali smo se tudi o tem, kako bodo oni v bodoče pomagali drugim ljudem.

Otroci so izvedeli, kaj se skriva za besedami dobrodelnost, solidarnost in prostovoljstvo, zato so dobili še nalogo naj narišejo, kako so oni pomagali drugim oz. kako je Prostovoljček pomagal ostalim. Nastali so izdelki z zelo različnimi motivi, po čemer lahko sklepamo, da ni meja, ko gre za dobra dela.

 

Aktivnosti sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo v NVO in prostovoljstva 2019. 

 

Podeli:

SKUPINSKA MEDITACIJA ENOTNO POLJE

Nikoli ni prepozno začeti nekaj dobrega za dušo in telo.  Pravilno dihanje vpliva na celotno zdravje telesa in umiritev duha. Dihalne tehnike pa k temu še pripomorejo. Pozitivni učinki izvajanja meditacije so v današnjih časih trenj več kot dobrodošli. Vsak četrtek se bo v Dnevnem centru Rdečega križa izvajala meditacija Enotno polje in pranajama izmenično dihanje.

Dobrobiti rednega izvajanja obeh praks:

  • Umiritev telesa in duha
  • Hormonsko ravnovesje
  • Transpersonalno (izven-osebno) izkustvo
  • Večja energijska pretočnost
  • Sproščenost
  • Jasnost in fokus

 

Prednost skupinskega izvajanja meditacije je skupna energija skupine, ki daje dodatno podlago za bolj globoko izkušnjo.

Delavnice bodo pod okriljem Rdečega križa brezplačne. Vodila jih bo Adriana Ban, TCT (transpersonalno kognitivna terapija) terapevtka, ki bo na srečanjih predajala še druga znanja iz različnih praks.

Vabljeni vsak četrtek od 10:00 – 11:15 v Dnevnem centru Rdečega križa Ajdovščina.

Zaželjena predhodna prijava na 08 20 14 359 ali pišite na prostovoljstvo@ajdovscina.ozrk.si

Podeli:

POMOČ V ČASU EPIDEMIJE

V primeru, da v teh težkih časih potrebujete pomoč pri dostavi zdravil, živil, osnovnih higienskih potrebščin ali potrebujete drugo obliko pomoči, nas lahko pokličete na številko 051 430 722, na katero smo ves čas dosegljivi.

Naše programe zagotavljanja pomoči v teh časih v celoti izvajamo v prilagojeni obliki ob upoštevanju priporočil NIJZ. Do nadaljnjega pa žal ne moremo sprejemati podarjenih rabljenih oblačil in obutve.

UČNA POMOČ NA DALJAVO

Starše, katerih otroci potrebujejo učno pomoč na daljavo, vabimo, da se obrnejo na nas. Prav tako bomo v kratkem prejeli 10 obnovljenih računalnikov, ki nam jih podarja društvo Duh časa. Če jih mogoče potrebujete, vas vabimo, da nas pokličete.

SPOPRIJEMANJE S STRESOM V ČASU EPIDEMIJE

Če se spopadate z občutki nemoči, tesnobe, praznine, osamljenosti in podobno ter bi se o tem želeli s kom pogovoriti, vas vabimo, da nas pokličete tudi v popoldanskem času na telefonsko številko 031 491 728 vsak delavnik med 17. in 19.30 uro. Z vami bodo v:

ponedeljek – psihoterapevtka Adriana Ban
torek – socialna delavka Tanja Turk
sreda – socialna pedagoginja Jana Blažko
četrtek – socialna delavka Eli Petrovčič
petek – psihoterapevtka Manca Jarc

Ob tem se vsem sodelujočim najlepše zahvaljujemo za pomoč.
Vabimo vas, da nas pokličete, če:
- občutite negotovost, zaskrbljenost, dvom, ste nemirni in težko zaspite
- ste osamljeni in si želite pogovora
- imate težave v odnosih s partnerjem, otroki, starši… ali vas mogoče skrbi, kako bodo razmere vplivale nanje
- vas skrbi za bližnje, ki so mogoče bolni ali starejši
V primeru, da bi potrebovali strokovno pomoč psihologa ali psihiatra ali nasvet glede reševanja materialne stiske, vam bomo lahko svetovali, kam se lahko obrnete.

DAROVANJE KRVI

Vse krvodajalce lepo vabimo k darovanju krvi. Bolnice in bolniki nas žal potrebujejo tudi v teh časih. Vabimo vas, da kri darujete v Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica vsak prvi in tretji ponedeljek v mesecu ter vsak torek in sredo od 7.30 do 11. ure. Lepo vas prosimo, da predhodno pokličete na telefonsko številko 031 658 154 ali 01 54 38 352 (sprejemna pisarna) in se dogovorite za uro prihoda. Akcije se izvajajo skladno s priporočili po varnem zbiranju krvi. Že ob telefonski najavi vas bodo vprašali o vašem zdravstvenem stanju, ob prihodu vam bodo izmerili temperaturo.

Trenutno zelo primanjkuje krvi vseh krvnih skupin. Vsak dan osvežen podatek o stanju zalog krvi po krvnih skupinah najdete na spletni strani http://www.daruj-kri.si/.

Prihod krvodajalcev na odvzem krvi SODI V SKLOP OPRAVLJANJA ZDRAVSTVENE STORITVE, zato je za namene darovanja krvi dovoljen prehod izven regije občine stalnega ali začasnega bivanja.

Če potrebujete zaščitne maske, lahko tudi pri nas najdete zaščitno masko WaM1, ki smo jo že spomladi prejeli vsi prebivalci občine Ajdovščina in je bila izdelana pod okriljem Civilne zaščite Ajdovščina. Prav tako tudi naše šivilje pridno šivajo maske in upamo, da bodo na voljo v kratkem vsaj za najbolj ranljive.

TEČAJI PRVE POMOČI

Tečaj prve pomoči za voznike motornih vozil bomo predvidoma izvedli 23. 11. ter razpisali še dva termina v decembru.

Tečaj za delovne organizacije bomo izvedli 2. in 3. 12.

Podeli:

POZIV PROSTOVOLJCEM

POMOČ PRI DOSTAVI ZDRAVIL, ŽIVIL, OSNOVNIH HIGIENSKIH POTREBŠČIN

Zaradi vse bolj razširjene okužbe z novim koronavirusom, se povečujejo tudi potrebe po dostavi osnovnih življenjskih potrebščin.

Rdeči križ ob izraženi potrebi občana po dostavi zdravil, hrane ali osnovnih higienskih potrebščin zaprosi prostovoljca za njeno izvedbo. Dostava se izvede s službenim vozilom RKS Območnega združenja Ajdovščina, prostovoljcu pa nudimo tudi zaščitno opremo (maska, rokavice).

E-UČNA POMOČ

V času razglašene epidemije se tudi učna pomoč seli na svetovni splet.

Prostovoljce, ki bi želeli izvajati učno pomoč na daljavo, vabimo, da se nam javijo. Povejo naj tudi, za katere predmete želijo nuditi pomoč. Ob izraženem interesu s strani otrok po pomoči za predmet, ki ste ga pripravljeni poučevati, vas bomo kontaktirali.

 

 

Podeli:

KRVODAJALSKA AKCIJA V AJDOVŠČINI IN VIPAVI

Rdeči križ Ajdovščina vas vabi na terensko krvodajalsko akcijo, ki bo potekala v ponedeljek, 21. septembra, in torek, 22. septembra, od 7. do 13. ure v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina. V sredo, 23 . septembra 2020, pa bo potekala od 7. do 13. ure v športni dvorani Vojašnice Janka Premrla Vojka Vipava (dvorana ima ločen vhod za zunanje obiskovalce s parkirišča za vojašnico). Prosimo vas, da predhodno pokličete na 051 389 270, 051 671 147 ali 030 716 796 in se dogovorite za uro prihoda. Številke so dosegljive vsak delavnik med 7. in 15. uro.

Če potrebujete prevoz na krvodajalsko akcijo, nas prosimo pokličite na 051 430 722. Če bo dovolj zanimanja, ob avtobus štartal oba dneva ob 8. uri iz Črnič za prevoz krvodajalcev v Ajdovščino. Vračal se bo okrog 10. ure. Ob okrog 9. uri bo avtobus na voljo za krvodajalce med Colom in Predmejo, vračal pa se bo okrog 12. ure. V sredo bo avtobus ob 8. uri prepeljal krvodajalce iz Podnanosa na krvodajalsko akcijo v Vipavo. Vračal se bo kakšni dve uri za tem.

Trenutno zelo primanjkuje krvi vseh krvnih skupin. Vsak dan osvežen podatek o stanju zalog krvi po krvnih skupinah najdete na spletni strani http://www.daruj-kri.si/.

Prosimo vas, da na odvzem ne pridete tešči, ampak pred tem pojeste nemasten obrok (tudi brez mleka ali mlečne kave), na primer kruh, marmelado, med, sadje in popijete na primer sok, čaj ali črno kavo. Po odvzemu vam bomo postregli z malico.

Prav tako vas prosimo, da s seboj prinesete veljaven osebni dokument s fotografijo.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Že vnaprej se zahvaljujemo vsem, ki boste solidarni in se boste udeležili krvodajalske akcije.

 

Podeli:

LEPO JE DELITI

Z mBills poslikajte QR kodo in darujte

Z mBills poslikajte QR kodo in darujte


Stiske socialno ogroženih se poglabljajo tudi na našem območju. Skupaj lahko družine in posameznike vsaj nekoliko podpremo.

S poslanim SMS s ključno besedo SKUPAJ ali SKUPAJ5 na 1919 boste prispevali 1 oziroma 5 evrov za nakup prehranskih paketov. 

Prispevate lahko tudi z nakazilom na račun SI56 0310 0111 1112 208
Prejemnik: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana
Koda namena: CHAR
Namen: Lepo je deliti 
Referenca: SI 00  96837

Najlepša hvala vam v imenu vseh, s katerimi boste delili!

Podeli:

POMOČ OB POTRESU NA HRVAŠKEM

Rdeči križ Slovenije prosi in poziva vse, ki želijo pomagati prizadetim ob potresih na Hrvaškem, da svoj prispevek za akcijo "Potres Hrvaška" nakažejo na TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, ki je odprt pri banki SKB:

Namen: "Potres Hrvaška"

TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana

SI56 0310-0111-1122-296

SWIFT: SKBASI2X

Koda namena: CHAR

Sklic: SI00-96885
 

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemah in T-2 lahko prispevate tudi s poslanim SMS na 1919 z Besedo SKUPAJ (1 evro) ali SKUPAJ5 (5 evrov).

Sredstva bodo nakazana na račun Rdečega križa Hrvaške za pomoč prizadetim ob potresih.  

HVALA VSEM, KI POMAGATE!

Podeli:

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Delodajalci, vabimo vas, da vašim zaposlenim omogočite udeležbo na tečaju prve pomoči, kjer bodo pridobili življenjsko pomembno znanje, da bodo lahko nudili prvo pomoč sodelavcem v primeru nesreče. Rdeči križ Ajdovščina organizira tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki bo potekal v sredo, 7. oktobra, in četrtek, 8. oktobra 2020, od 16. do 19. ure v prostorih Rdečega križa. Več informacij najdete v zavihku Prva pomoč!

Podeli:

POMOČ PRI NAKUPU ŠOLSKIH POTREBŠČIN

Vsem prvošolčkom ter ostalim učenkam in učencem želimo čim lepši prvi šolski dan in veliko krasnih doživetij, osvojenih znanj in sklenjenih prijateljstev v novem šolskem letu! V Rdečem križu smo materialno ogroženim družinam pomagali pri nakupu učbenikov, delovnih zvezkov in šolskih potrebščin. 69 družin je prejelo bone v skupni vrednosti 2.825 evrov. Prav tako smo mednje razdelili šolske potrebščine, ki so nam jih podarili podjetje TUŠ in posamezniki. Iskrena hvala vsem, ki ste nam pomagali olajšati staršem priprave na novo šolsko leto!
 

Podeli:

DONIRANA HRANA IZ LIDLA IN HOFERJA DO SOCIALNO OGROŽENIH

Rdeči križ Ajdovščina je v dogovoru z Zvezo Lions klubov Slovenije konec junija začel prevzemati donirano hrano v ajdovskih trgovinah Lidl in Hofer vsak dan takoj po zaprtju trgovin. Prostovoljci hrano nato že ob 20.30 uri delijo socialno ogroženim družinam in posameznikom na sedežu RK na Tovarniški cesti 3 G v Ajdovščini.

RK Ajdovščina v trgovinah Lidl in Hofer dnevno prevzame od 50 do okrog 100 kilogramov hrane, med katero je predvsem veliko sadja, zelenjave, peciva in kruha. Prejeto hrano nato razdeli posameznikom in družinam, s katerimi se predhodno dogovori za prevzem.

RK si sicer že vrsto let prizadeva, da bi hrano, ki bi bila morda zavržena, priskrbel socialno ogroženim. Marca 2014 se je povezal s prvimi delilnicami hrane, ki so bile pripravljene podariti toplo kosilo, danes pa sodeluje z vedno več zavodi in gostinskimi obrati: Srednjo šolo Veno Pilon Ajdovščina, Domom starejših občanov Ajdovščina, Otroškim vrtcem Ajdovščina, pizzerijama Zmaj in Anja, okrepčevalnicama Barbera in Amon, bistrojem Luft, Osnovno šolo Dobravlje, Zavodom Pristan Vipava, Osnovno šolo Draga Bajca Vipava in v poletnih mesecih tudi s podjetjem Mlinotest. Skupno je RK v lanskem letu razdelil okrog 4.250 doniranih toplih kosil. Prav tako že vrsto let socialno ogroženim vsak delavnik deli kruh in pekovske izdelke, ki jih podarja ajdovsko podjetje Mlinotest, redno pa deli tudi izdelke, ki jih podarja podjetje Fructal in trgovina DM.

Pri izvajanju delitve donirane hrane in raznosu toplih kosil RK pomagajo številni prostovoljci. Če bi nam bili tudi vi pripravljeni pomagati, vas toplo vabimo, da nas kontaktirate na 0820-14-359 ali nam pišete na prostovoljstvo@ajdovscina.ozrk.si.

Vsem donatorjem in podpornikom ter prostovoljcem, ki nam pomagajo pri izvedbi programov, se iz srca zahvaljujemo za pomoč!

Podeli:

DAROVANJE KRVI V NOVI GORICI ODSLEJ MOGOČE TUDI VSAK 1. IN 3. PONEDELJEK V MESECU

Center za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica, ki se nahaja v stari stavbi šempetrske bolnice, vas lepo vabi, da jih odslej obiščete tudi vsak prvi in tretji ponedeljek v mesecu od 7.30 do 11. ure. Običajnim terminom odvzemov v torek in sredo med 7.30 in 11. uro so torej dodali še nove. Do konca leta 2020 lahko v CTD Nova Gorica kri darujete tudi v naslednjih dneh:

22. 6., 29. 6.

6.7.; 20.7..

3.8., 17.8.

7.9., 21.9.

5.10., 19.10.

2.11., 16.11.

7.12., 21.12.

Prosimo vas le, da predhodno pokličete na telefonsko številko 01 54 38 352 in se dogovorite za uro prihoda. 
Že vnaprej najlepša hvala, če boste solidarni!

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ajdovščina