RK Slovenije
Območno združenje Ajdovščina

TEČAJ PRVE POMOČI ZA
DELOVNE ORGANIZACIJE:

4. in 5.10. od 16.-19. ure
Več v zavihku Prva pomoč!

TEČAJ PRVE POMOČI ZA VOZNIKE

Tečaj: 23.,24. in 25.10.2023
Izpit: 26.10.2023
Več v zavihku Prva pomoč!

POLETNO POČITNIŠKO VARSTVO 
2. termin: 28.8. - 1.9.2023
Več v zavihku Letovanje!

 

 

 

Upravljanje piškotkov


SREČANJE VIPAVSKIH OBČANOV STAREJŠIH OD 80 LET

Veseli smo bili vseh udeležencev našega srečanja občanov občine Vipava, starih 80 in več let, ki je potekalo 10. 12. na OŠ Draga Bajca Vipava. Kar 59 obiskovalcev so uvodoma pozdravili župan Anton Lavrenčič, ravnateljica Mojca Pev in podpredsednik RK Alfonz Krapež, ki je tudi izročil nageljček najstarejšima udeležencema Jožetu Strnadu, 93, in Ivani Lavrenčič, 92. Presenetil nas je udeleženec Danilo Rovan, ki je za oba in tudi za nas izdelal čudovit kamnit srček. Učenke in učenci 1. razreda so zapeli v zborčku ob spremljavi kitare in pripravili recitacije, vse simpatične nastope pa sta povezovali učenki Pavla Lazić in Lara Rondič. Srečanje so popestrili tudi solopevka Veronika Knafelc, harmonikaš Gašper Semenič, Kvartet Bršljan in Plesni Klub Adc z nastopom skupine Ajda, plesnega dua in združenega božičnega nastopa vseh. Vsem se iz srca zahvaljujemo, da so z nami delili njihove talente. Najlepša hvala tudi kuharicam v šoski menzi, ki so nam pripravile odlično kosilo.

Podeli:

DOTRAJANA OKNA V HIŠI MALORCA SO BILA PREPOTREBNA ZAMENJAVE

Stavbno pohištvo v Hiši Malorca je bilo prepotrebno zamenjave, zato se iskreno zahvaljujemo Občini Ajdovščina in GEN-I d.o.o. za pomoč pri prenovi, ki bo pomembno vplivala na kvaliteto bivanja v zavetišču, izboljšala energetsko učinkovitost ter znižala stroške ogrevanja.

Okna v hiši Malorca so bila hudo dotrajana, vhodna vrata pa je poškodovala burja. Še preden pa je zares napočil pravi zimski mraz, so stanovalci že na toplem. Stavbno pohištvo je že zamenjano, poleg novih oken in popravljenih vhodnih vrat so v spodnjem nadstropju na okna nameščene žaluzije in v zgornjem rolete. Naložba je bila vredna 13.634,72 evra, poravnal jo je proračun Občine Ajdovščina, 500 evrov donacije pa je za energetsko sanacijo objekta primaknilo podjetje Gen-I. Obema se iz srca zahvaljujemo.

 

Podeli:

MESEC PRVE POMOCI

Prizadevamo si, da bi bila znanja in veščine prve pomoči dostopna vsakomur, saj so ta pomemben gradbeni element k zagotavljanju osebne varnosti in varnosti lokalne skupnosti. V RKS smo obdobje med Svetovnim dnevom prve pomoči, 10. 9., in Svetovnim dnevom oživljanja, 16. 10., razglasili za mesec prve pomoči, ko želimo znanje še posebno približati ljudem. Lepo vas vabimo v četrtek, 13. 10., od 18. do 19.30 ure na tečaj temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja v prostore KS Slap!

Podeli:

DROBTINICA - MALO JE VELIKO

Tudi letos smo se pridružili mednarodni akciji "Drobtinica", ki tradicionalno poteka ob Svetovnem dnevu hrane, 16. oktobru. Namen akcije je opozoriti na prisotnost revščine v lokalnem okolju ter pomembnost redne in zdrave prehrane otrok. V okviru akcije so mladi prostovoljci, učenci Osnovne šole Šturje Ajdovščina, Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina in Osnovne šole Draga Bajca Vipava v soboto, 15. oktobra, med 8. in 12. uro na stojnicah v nakupovalnem centru Mercator Ajdovščina, Mercator Vipava in Hipermarketu Spar Ajdovščina mimoidočim delili pekovske in druge dobrote v zameno za prostovoljne prispevke. Zbrali so 2229,60 evra, kar bo v celoti namenjeno za šolske sklade njihovih šol. Vsem, ki so nas obiskali na stojnici, se iskreno zahvaljujemo!
Prav tako se najlepše zahvaljujemo donatorjem, ki so podarili njihove izdelke za izmenjavo: Mercator, Spar, Fama Vipava, Pekarna Ježek, Pekarna Neli-pek, Fructal in Mlinotest!

Podeli:

KRVODAJALSKA AKCIJA V AJDOVŠČINI IN VIPAVI

NAJLEPŠA HVALA KRVODAJALCI! Pred začetkom terenske krvodajalske akcije smo obveščali, da primanjkuje krvi vseh krvnih skupin. Veseli smo, da je marsikdo prisluhnil naši prošnji in se odzval povabilu na krvodajalsko akcijo. Na Ljudski univerzi Ajdovščina nas je v ponedeljek, 30.5., obiskalo 151 in v torek, 31.5., 103 darovalci. Akcije v športni dvorani vipavske vojašnice se je udeležilo 150 oseb. Med udeleženci je bilo okrog 40 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Vsem krvodajalcem se iskreno zahvaljujemo za njihovo solidarnost z bolnimi! Obema gostiteljema se najlepše zahvaljujemo, da nam že vrsto let brezplačno nudita prostore in s tem v znatni meri podpirata program krvodajalstva. Nobenega dogodka pa seveda ne bi mogli izvesti brez pomoči naših dragih prostovoljcev, ki se vedno trudijo, da bi se krvodajalci na akciji kar najbolj prijetno počutili.
Vse, ki se v preteklih dneh niste uspeli udeležiti terenske krvodajalske akcije, toplo vabimo, da kri darujete v Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica, kjer odvzemi potekajo vsak ponedeljek in sredo od 7.30 do 11. ure.
Še enkrat iskrena hvala vam!

Podeli:

Srečanje Ukrajincev/Зустріч з біженцями з України


Біженці, які знаходяться в регіоні - Віпавська Долина, запрошуються на зустріч у четвер, 14 квітня 2022 року об 11 годині до Центру Червоного хреста Словенії за адресою - Айдовщина, Tovarniska cesta 3.
На зустрічі ми будемо обговорювати проблеми, з якими стикаються українці в Словенії.
На зустрічі будуть присутні представники різних організацій, котрі розповідатимуть о допомозі, яку біженці з України можуть отримати в Словенії.
Перекладачем буде виступати Світлана Цигой.
Наша зустріч завершиться невеликими смаколиками для присутніх.
Вас запрошує представник Червоного хреста Словенії - Rajko Troha.
 

Podeli:

BRAVO OSNOVNOŠOLSKE EKIPE PRVE POMOČI!

Naše osnovnošolske ekipe prve pomoči iz OŠ Col, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Dobravlje, OŠ Draga Bajca Vipava in OŠ Šturje Ajdovščina so se na lokalnem preverjanju znanja 5. 4. 2022 na OŠ Dobravlje izkazale z znanjem prve pomoči, ekipnim duhom in čutom za sočloveka!! Najlepša hvala mentorjem, ki so celo šolsko leto mladim predajali znanje in vrednote solidarnosti! Na OŠ Col so se otroci usposabljali pod mentorstvo Kristjana Bizjaka in Valentine Scozzai, na OŠ Draga Bajca Vipava pod mentorstvom Petre Batagelj, na OŠ Šturje so otroke usposabljale Vesna Furlan in Petra Fučka, na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina Izidora Černigoj in Irena Fajdiga ter na OŠ Dobravlje Tamara Šuligoj in Irena Fajdiga. Na državnem preverjanju nas bodo zastopali Šturci. 

Podeli:

SREČANJE KRVODAJALK IN KRVODAJALCEV

Lepo vas prosimo, da nam vašo udeležbo potrdite do ponedeljka,20. 6, na 051 430 722 ali 05 366 4930 ali ajdovscina.ozrk@ozrks.si. Vljudno vabljeni!

Podeli:

HVALA KRVODAJALKE IN KRVODAJALCI!

Iz srca hvala krvodajalke in krvodajalci, da ste se odzvali povabilu na terensko krvodajalsko akcijo, ki je potekala 26. in 27. 9. na Ljudski univerzi Ajdovščina ter 28. 9. v športni dvorani vipavske vojašnice. Skupno nas je obiskalo malo manj kot 400 dobrotnikov. Še posebno veseli in ponosni smo na 13 mladih, ki so se krvodajalske akcije udeležili prvič. Iskrena hvala drage krvodajalke in krvodajalci za vaše sočutje in solidarnost tudi v imenu bolnic in bolnikov! Obema gostiteljema se najlepše zahvaljujemo, da nas že vrsto let gostita in nas vedno sprejmeta odprtih rok. Res se v njihovih prostorih počutimo zelo prijetno in vedno kot dragi gostje. Prav tako se najlepše zahvaljujemo vsem medijem, ki so nam pomagali pri obveščanju in vabljenju. Nobenega dogodka pa seveda ne bi mogli izvesti brez pomoči naših prizadevanih prostovoljcev, ki se vedno potrudijo za naše drage krvodajalke in krvodajalce. Hvala vam Rajko, Elena, Branka in Valentina! Velik HVALA vsem!

Podeli:

NOVA STREHA PO POŽARU

Družini Batelj iz Batuj je v začetku maja požar žal popolnoma uničil ostrešje stanovanjske hiše. V RKS-OZ Ajdovščina smo jim želeli priskočiti na pomoč v težkih trenutkih. Začeli smo z dobrodelno akcijo, da bi jim lahko pomagali do osnovne obnove hiše. V dveh mesecih smo zbrali 3.365 evrov. Od tega je 2.500 evrov prispeval RKS iz sklada solidarnosti. Vsem, ki ste prispevali in bili solidarni, se tudi v imenu družine iskreno zahvaljujemo.

Veliko posluha in razumevanja za stisko družine je pokazalo tudi več podjetij, s.p. in drugih organizacij, ki smo jim tudi zelo hvaležni za pomoč. Gradnja Hn Gradbeno Podjetje d.o.o. iz Lokavca je povsem brezplačno opravilo vsa gradbena dela in na novo postavilo streho. Goriške opekarne d.o.o. in Soško gozdno gospodarstvo Tolmin d.o.o. so prispevali kritino in les. Pri donaciji ostalega materiala, prevozu, čiščenju pogorelega ostrešja so pomagali: Gramint d.o.o., Rolu Zalošče d.o.o., Žlebovi grič d.o.o., Avtovleka in popravila Martin Štucin s.p., Elektro Primorska d.d., Komunalno stanovanjska družba d.o.o. Ajdovščina in Občina Ajdovščina.

Ne nazadnje, čeprav ne najmanj pomembno, naj omenimo prostovoljce, ki so pomagali pri čiščenju pogorelega ostrešja, da so lahko izvajalci kar čim hitreje začeli z obnovitvenimi deli. Vsem donatorjem in prostovoljcem se iz srca zahvaljujemo tudi v imenu družine. Z vašo pomočjo smo lahko povsem obnovili streho, začenja pa se še urejanje celotne električne napeljave, kar bo krito iz doniranih prispevkov. Ivica in Marija Batelj sta se tako s septembrom ponovno vrnila v domačo hišo. Čeprav je starejša in bo verjetno še potrebovala malce obnove, sta oba vesela, da bosta lahko ponovno zaživela v njej.

Še enkrat hvala vsem in vsakemu posebej za vašo solidarnost!

Podeli:

KRVODAJALSKA AKCIJA V AJDOVŠČINI IN VIPAVI

Ali veste, da kri daruje okrog 5% prebivalcev? Nikoli ne vemo, ali jo bomo tudi sami potrebovali. Če bi se želeli pridružiti naši srčni družini krvodajalcev, vas vabimo, da nas obiščete na terenski krvodajalski akciji, ki bo potekala v ponedeljek, 26. septembra, in torek, 27. septembra, od 7. do 13. ure v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina. V sredo, 28. septembra, bo potekala od 7. do 13. ure v  športni dvorani Vojašnice Janka Premrla Vojka Vipava (dvorana ima ločen vhod za zunanje obiskovalce s parkirišča za vojašnico).

Prosimo vas, da svoj prihod potrdite in se dogovorite o uri prihoda na št. 051 389 270, 051 671 147 ali 030 716 796.
Prosimo vas, da na odvzem ne pridete tešči, ampak pred tem pojeste nemasten obrok (tudi brez mleka ali mlečne kave), na primer kruh, marmelado, med, sadje in popijete na primer sok, čaj ali črno kavo. Po odvzemu vam bomo postregli z malico.
Prav tako vas prosimo, da s seboj prinesete veljaven osebni dokument s fotografijo.
Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujemo za vašo solidarnost!

 

Podeli:

SREČANJE KRVODAJALK IN KRVODAJALCEV

Po dveh letih smo se ponovno srečali KRVODAJALKE in KRVODAJALCI! Iskrene ČESTITKE jubilantom in ostalim!

Priznanje za desetkrat darovano kri so prejeli: Cergolj Primož, Črnigoj Ana, Lemut Klemen, Kalin Silvana, Kovač Uroš, Kovšca Špela, Plesničar Lotti, Poljšak Peter, Stopar Magda, Toplak Julija in Trošt Margarita. Za dvajsetkrat darovano kri so priznanje prejeli: Curk Tomaž, Ferjančič Zdenka, Furlan Erika, Furlan Sonja, Krapše Mira, Malik David, Petrovčič Damjana, Pirjevec Franc, Podgornik Urška, Skupek Branko in Šen Tjan. Za tridesetkrat: Furlan Erik, Kranjc Branka, Skupek Gabrijela in Živanović Nedeljko. Za štiridesetkrat: Fakuč Silvester, Pižent Ivanka, Premrn Marinka in Rustja Marjan. Za petdesetkrat: Benčina Jelka, Čufer Valentina, Črnigoj Marta, Gec Irena, Kovačič Stanislav in Krapež Alfonz. Za šestdesetkrat: Bratina Franko, Cigoj Valentin, Čuk Anton, Jejčič Rado, Krašna Jernej, Premrn Franc in Štokelj Boris. Za sedemdesetkrat: Podobnik Anton in Vovk Janko. Za devetdesetkrat: Kodele Bogdan in Vovk Robert.

Med nami so bili tudi vitezi krvodajalstva, ki so kri darovali sto in več krat. Stokrat so kri darovali: Leonard Krašna Edvard, Trošt Lucijan in Vuga Vilijem. Priznanje za 110-krat darovano kri pa sta prejela: Kobal Igor in Rijavec Dušan.

HVALA gostom: županu občine Vipava Goranu Kodelji, vodji CTD Nova Gorica dr. Alenki Medvešček in predsednici RKS Vesni Mikuž. HVALA vsem, ki ste nam omogočili izvedbo prireditve: Univerza v Novi Gorici Občina Vipava Tic Vipava Vipavski tamburaši Leone Ice Cream Fructal Špadni fantje. HVALA harmonikašema Luki in Tinetu ter dekletom iz Srednja Šola Veno Pilon, ki so vodile prireditev. Nenazadnje, vendar zelo pomembno, HVALA prostovoljcem, ki so vedno z nami: Rajku, Atili in Eleni! HVALA fotografinji! #leonesladoled [

Podeli:

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Delodajalci, bi znali vaši zaposleni pomagati sodelavcu, ki se duši, krvavi, v primeru kapi ali srčnega zastoja oziroma drugih nujnih stanj? Na sedežu RK Ajdovščina organiziramo tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki bo potekal v sredo, 5. oktobra, in četrtek, 6. oktobra 2022, od 16. do 19. ure. Več v zavihku Prva pomoč!

Podeli:

POLETNO POČITNIŠKO VARSTVO

Poletnega počitniškega varstva, ki je potekalo od 25. do 29. julija se je udeležilo 14 otrok. Med njimi tudi ukrajinske deklice. Veliko smo se igrali, predvsem pa smo tudi krepili naše socialne veščine, kot so sposobnost sprejemanja, tolerantnosti in odprtosti. Najlepša hvala prostovoljcem organizacije Go4peace ter Nataši Lipovž, Lari Kete in Alli Hrinichenko za vso pomoč pri izvedbi počitnic! Upamo, da se prihodnje leto ponovno vidimo.

Podeli:

LETOVANJE OTROK MED ZIMSKIMI POČITNICAMI

V času zimskih šolskih počitnicah se je šest otrok iz ajdovske in vipavske občine pridružilo okrog 120 otrokom iz vse Slovenije na letovanju v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS na Debelem rtiču. Letovanje bo potekalo od 19. do 26. 2., otroci pa čofotajo na notranjem bazenu, igrajo nogomet, iščejo skriti zaklad, sklepajo nova prijateljstva in še bi lahko naštevali. Želimo jim, da bi počasitnice kar najlepše preživeli in ustvari veliko dragocenih spominov! 

Podeli:

POZIV K MIRU IN POMOČ PREBIVALCEM UKRAJINE

Rdeči križ Slovenije se pridružuje naporom kolegov iz Ukrajine in sosednjih držav pri zagotavljanju osnovnih potrebščin za ljudi v Ukrajini in tistim, ki so jo morali zapustiti. V ta namen zbiramo finančna sredstva za pomoč. Le-ta bodo namenjena Rdečemu križu Ukrajine, da bi ti zagotovili takojšnjo pomoč najbolj ranljivim prebivalcem, ter za potrebe, ki bodo zaradi konflikta nastale v obmejnih državah. 

FINANČNA POMOČ
Za vse, ki želite pomagati, je Rdeči križ Slovenije odprl sklic za zbiranje sredstev za pomoč prizadetim v Ukrajini.
Svoj prispevek za akcijo "Pomoč Ukrajini" lahko nakažete na
RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, Mirje 19, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0310 0111 1122 296
SKLIC: SI00 96889
BIC BANKE: SKBASI2X
KODA NAMENA: CHAR
Darujete lahko tudi s pomočjo QR kode.


Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemah in T-2 lahko prispevate s poslanim SMS na 1919 z besedo BEGUNCEM (prispevate 1 evro) ali BEGUNCEM5 (prispevate 5 evrov).

MATERIALNA POMOČ

Humanitarno in materialno pomoč za prebivalce Ukrajine ter ukrajinske begunce v drugih državah in pri nas bomo zbirali ob ponedeljkih in petkih od 16. do 18. ure ter ob sredah od 13. do 18. ure v Regijskem skladišču Civilne zaščite, Goriška cesta 79, Ajdovščina.
Če bi želeli pomagati, vas trenutno prosimo za:
- higienske pripomočke
- komplete prve pomoči in material za prvo pomoč
- prehranske izdelke (z daljšim rokom trajanja, vsaj pol leta pred iztekom roka uporabe)
- gasilska reševalna oprema (cevi, elektro agregati, črpalke ipd)
- osebna reševalna oprema (gasilske čelade, rokavice, škornji)
Material za prvo pomoč mora biti zapakiran v originalni embalaži in pred iztekom roka uporabe. Reševalna oprema mora biti delujoča, varna za uporabo in ne sme biti poškodovana.
Prosimo vas, da nam podarite le pomoč iz seznama. Verjamemo, da je želja nas vseh, da bi zbrana pomoč odgovarjala na potrebe ljudi v stiski in jim bila kar najbolj dobrodošla.

Materialna pomoč bo namenjena beguncem, ki bodo prišli v Slovenijo del te pa bo Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, skupaj z Evropsko komisijo, dostavila prek organiziranih konvojev pomoči na zbirne lokacije, ki jih je s sosednjimi državami Ukrajine že uskladila Evropska komisija.

Že vnaprej najlepša hvala, če boste solidarni.
 

Podeli:

POŽAR V BATUJAH UNIČIL STANOVANJSKO HIŠO

Sobotni požar v Batujah je žal uničil domovanje družine Batelj. Več gasilcev je prihitelo na pomoč, a so ognjeni zublji vseeno uničili streho in električno napeljavo. V hiši sta živela brata in njuna starejša mama. Če bi želeli pomagati družini, lahko prispevate na:
RKS-OZ Ajdovščina, Tovarniška c. 3 g, Ajdovščina
Namen: Pomoč po požaru
Koda namena: Char
TRR: SI 56 04751-0000412446
Sklic: SI00 2423
 

Podeli:

DOGODKI V DNEVNEM CENTRU

23. do 27. MAJ:

PREPROSTE JEDI S KUHARSKIMI MOJSTRI, TOREK,  9 - 11h
Kuhali bomo tradicionalne ukrajinske jedi. 

ŠIVANJE Z METKO SAMEC, SREDA, 13 - 15:30h
Osvajanje ali nadgrajevanje šivanja. Verjeli ali ne, tudi začetnik lahko sešije svojo torbo. Tokrat šivamo podstavek za steklen pekač.

USTVARJALNICE, ČETRTEK, 9 - 12h
Izdelava pohištva iz palet. V Garaži v Ajdovščini bomo z mojstrom Vasja izdelali lično vrtno pohištvo.

PETKOVI SPREHODI, 9 - 11h
Naužijte se svežega zraka in sončnih žarkov za dobro zdravje. Tokrat se bomo podali na lahek pohod iz Vrtovina na Sv. Pavel. Zbirno mesto je pred RK na Tovarniški 3g.

Vašo udeležbo sporočite na dnevni.center@ajdovscina.ozrk.si ali pokličite na 08 201 4359.

 

Podeli:

SREČANJE AJDOVSKIH OBČANOV, STARIH 80 IN VEČ LET

Srečanje je potekalo 21. 5. na OŠ Šturje, kjer so nas prav lepo sprejeli. Po dveletnem premoru je bilo letošnje srečanje ponovno polno sproščenega druženja, obnavljanja starih vezi, medsebojnega povezovanja, človeške bližine in topline. Zbrane sta nagovorila župan občine in častni pokrovitelj srečanja Tadej Beočanin ter naš podpredsednik Alfonz Krapež. Srečanja se je udeležilo kar 175 vabljenih, tudi stoletnik g. Boris Čermelj. Med udeleženkami nas je še posebno razveselil obisk Ivanke Blažko, letnik 1928. Veseli smo bili ljudskih pesmi in recitacij otroškega pevskega zbora OŠ Šturje z zborovodjem Igorjem Hodakom, nastopa učenk baletnega oddelka Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina in Glasbene šole Nova Gorica v sodelovanju z ajdovskim plesno gledališkim društvom Primabalerina ter harmonikašice Stelle Lily Marič. Sledilo je druženje ob okusnem kosilu, ki so ga pripravili kuharji SŠ Veno Pilon. Najlepše se jim ob tem zahvaljujemo tudi za posojen pribor in ozvočenje. Prav tako se za pribor in vso posodo zahvaljujemo OŠ Šturje. URSZR Izpostava Nova Gorica se zahvaljujemo za gasilske mize in klopi. Ne nazadnje pa velika zahvala za izvedbo dogodka vsem našim marljivim prostovoljcem, ki jih nikoli ne omenjamo, čeprav so najbolj zaslužni: Rajku Mrevljetu, Eleni Gavrilovi, Bojanu Stakoliču, Maju Černigoju, Loredani Binkar, Gordani Maroh in Rosandi Turk s hčerkami! Hvala vam! Upam, da se vidimo ponovno prihodnje leto. Foto: Občina Ajdovščina

Podeli:

NAŠA EKIPA PRVE POMOČI KRASNA NA REGIJSKEM PREVERJANJU USPOSOBLJENOSTI

Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči je potekalo v soboto, 18. 6., v Izoli. Sodelovalo je 12 ekip iz Severnoprimorske, Južnoprimorske in Notranjske regije. Preizkusile so se na petih deloviščih z več poškodovanimi. Našo prizadevno ekipo so sestavljali: Marica Batič, vodja, Benedikt Ličen, Aljaž Velikonja, Matjaž Štrancar, Mateja Durn, Jurij Urbančič in Lara Kete, fotografinja. Veseli smo do neba in nazaj, da jih imamo, in se jim iz srca zahvaljujemo za vsa čas, trud in energijo, ki jo ulagajo v izpopolnjevanje znanja prve pomoči!
Najlepša hvala Lari Kete za krasne fotke!

Podeli:

POLETNO POČITNIŠKO VARSTVO

Počitniško varstvo bomo tudi letos popestrili s številnimi prostočasnimi aktivnostmi, kot so obisk bazena, ustvarjanje, kuhanje, športne aktivnosti in prvič mu bomo dodali tudi mednarodni pridih. Potekalo bo od 25. do 29. 7. od 7. do 16. ure v naših prostorih na Tovarniški 3 g, Ajdovščina, pri izvedbi pa nam bodo pomagali prostovoljci iz mednarodnega kampa organizacije Go4peace.
Več informacij najdete v zavihku Letovanja!

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ajdovščina