RK Slovenije
Območno združenje Ajdovščina

TEČAJ PRVE POMOČI ZA
DELOVNE ORGANIZACIJE:

5. in 6. 2. 2020 od 16.-19. ure
Več v zavihku Prva pomoč!

TEČAJ PRVE POMOČI ZA VOZNIKE:
-tečaj: 20., 21. in 22.1.2020
-izpit: 23. 1. 2020
Več v zavihku Prva pomoč!

 

Upravljanje piškotkov


Vesele praznike in vse dobro v novem letu!

Želimo vam tople, mirne in vesele praznike ter v novem letu polno vsega kar vas osrečuje!

Podeli:

Tečaj prve pomoči za delovne organizacije

RKS - Območno združenje Ajdovščina bo organiziralo tečaj prve pomoči za delovne organizacije v sredo, 9. decembra, in četrtek, 10. decembra 2015, od 16. do 19. ure v prostorih združenja v Centru za tretje življenjsko obdobje, Stritarjeva 1 a, Ajdovščina. Več informacij najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Podeli:

Pomoč beguncem

Rdeči križ Ajdovščina v teh dneh po svojih najboljših močeh prispeva k lajšanju trpljenja beguncev, ki  prihajajo v Slovenijo. Naša ekipa prve pomoči je samo v prvem tednu od začetka prihoda beguncev v oktobru dvakrat pomagala v sprejemnem centru v Dobovi. Obakrat je sodelovalo 7 prostovoljcev, večinoma bolničarjev, ki so nudili prvo pomoč, ostali prostovoljci pa so pomagali deliti hrano, oblačila, odeje in higienske pripomočke ter skrbeli tudi za red in odnašanje smeti. Če bi se nam še kdo želel pridružiti kot prostovoljec, naj nas prosimo pokliče na 051 430 722  ali 05 366 4930 ali nam piše na ajdovscina.ozrk@ozrks.si. Z vsakim se bomo pogovorili in vas poskušali pripraviti na situacijo, s katero se boste predvidoma soočali.  Prostovoljcem, ki so v službenem razmerju, ob izostanku iz službe zagotovimo  nadomestilo plače. Vsi prostovoljci so tudi zavarovani. Izmene so po 12 ur, od 8. do 20. ure. Prostovoljce pa potrebujemo tudi v našem skladišču, kjer sortiramo zbrane dobrine. Če bi želeli pomagati, nas prosimo prav tako pokličite na zgoraj navedene številke ali nam pišite.

Podarjene dobrine zbiramo v bivši stavbi AMD v Ajdovščini, in sicer prva vrata v pritličju vsak dan od 8. do 12. ure ter ob ponedeljkih in četrtkih tudi popoldan od 15. do 17. ure. Za dopoldanske dostave nas prosimo predhodno še pokličite na prej omenjene številke. Zbiramo predvsem hrano (vodo, mleko, ribje konzerve, majhne čokoladice, majhne marmelade, otroško hrano), higienske potrebščine (osvežilni in papirnati robčki, otroške plenice, ženski vložki in drugo). V manjši meri prosimo tudi za oblačila (nogavice, spodnje perilo, zimske hlače in majice, bunde, rokavice, kape, šale), zimsko obutev, odeje.

Hvala že vnaprej vsem, ki se boste odzvali.

Podeli:

Dobrodelna Drobtinica

Rdeči križ Slovenije že petnajst let na Svetovni dan hrane (16. oktober) z enodnevno kampanjo Drobtinica dopolnjuje svoje  programe socialne pomoči otrokom iz socialno šibkejših okolij in slovensko javnost ozavešča o (ne)zadostni in/ali (ne)pravilni prehrani naših najmlajših - osnovnošolcev ter obenem vzpodbuja čut solidarnosti z vsemi, ki so se znašli v stiski.

V okviru ajdovske in vipavske dobrodelne Drobtinice so mladi prostovoljci iz Osnovne šole Šturje Ajdovščina, Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina in Osnovne šole Draga Bajca Vipava v soboto, 17. oktobra 2015, med 8. in 12. uro na stojnicah v trgovskem centru Mercator in trgovini Spar v Ajdovščini ter marketu Mercator v Vipavi mimoidočim delili pekovske izdelke v zameno za prostovoljne prispevke. Zbrana sredstva bo RK namenil za šolsko prehrano socialno ogroženih otrok, ki obiskujejo omenjene tri šole. Letos bomo razveseli veliko otrok, saj smo na stojnicah zbrali kar 1.584,33 evra.

Še vedno lahko darujete tako, da preprosto pošljete SMS na 1919 s ključno besedo 'DROBTINICA' in prispevate 1 evro ali ' DROBTINICA5' in prispevate 5 evrov.

Za dolgoletno podporo pri zvedbi akcije se iskreno zahvaljujemo glavnima donatorjema Mercatorju in Sparu ter lokalnim podpornikom: Fructalu, Pekarni Ježek, Kukaju in Neli-Peku.

Najlepše se tudi zahvaljujemo vsem, ki ste nas obiskali na stojnicah ali poslali SMS sporočilo oz. že vnaprej hvala vsem, ki boste to še storili.

Podeli:

G. Fabčič Damijan na terenski krvodajalski akciji v Ajdovščini 100-tič daroval kri

V sredo, 30. 9., in četrtek, 1. 10., je v Centru za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina potekala redna terenska krvodajalska akcija. Prav tako je akcija potekala v ponedeljek, 5. 10., v Vojašnici Janka Premrla Vojka Vipava. Svojo življenjsko tekočino je podarilo 415 prostovoljcev. V RK Ajdovščina si prizadevamo, da bi pripomogli k čim bolj optimalnim zalogam krvi. Prav zato krvodajalce le nekaj dni prej na akcijo povabimo z sms sporočili, ki jih pošljemo glede na stanje zalog določenih krvnih skupin.

Letošnjo jesensko krvodajalsko akcijo je zaznamoval še posebno slovesen dogodek, saj smo v četrtek, 1. 10., obeležili stoto darovanje zaslužnega krvodajalca g. Damijana Fabčiča iz Kovka. Za njegova plemenita dejanja sta se mu zahvalila predsednik RKS - Območnega združenja Ajdovščina g. Rajko Troha in dr. Alenka Medvešček iz Centra za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica.

G. Fabčič kri redno daruje že od leta 1973 in jo namerava tudi v prihodnje. Ob prevzemu čestitk je izrazil veselje, da se je terenske krvodajalske akcije udeležilo veliko mladih, ki bodo v prihodnje nadaljevali to plemenito tradicijo. G. Fabčič je sicer tretji krvodajalec, ki je letos 100-krat daroval kri in prihaja iz območja, ki ga pokriva RKS - OZ Ajdovščina.

V RK smo tako veseli, da uspemo pridobiti nove mlade krvodajalce in tudi ohraniti redne krvodajalce, ki ostajajo z nami vrsto let.

Vsem, ki ste solidarni in darujete kri, se iskreno zahvaljujemo! Prav tako se zahvaljujemo Vojašnici Janka Premrla Vojka Vipava, ki nas že vrsto let brezplačno gosti v svojih prijetnih prostorih, obenem pa se akcij udeleži veliko pripadnic in pripadnikov SV. Zahvaljujemo se tudi Škofijski gimnaziji Vipava, Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina in Klubu ajdovskih študentov, ki nam pomagajo pri spodbujanju in promociji krvodajalstva.

Podeli:

Pomoč migrantom

Obveščamo vas, da bomo v RK Ajdovščina poslej materialno pomoč, namenjeno beguncem, sprejemali ves čas, prosimo vas le, da nas predhodno pokličete na 051 430 722, da se dogovorimo o prevzemu pomoči. Že vnaprej hvala, če boste solidarni!

Podeli:

Krvodajalski akciji v Ajdovščini in Vipavi

Podeli:

Zbiranje pomoči za begunce

RK Ajdovščina organizira akcijo zbiranja materialne pomoči za begunce.
Prosimo vas za pomoč v naslednjih izdelkih:

•konzervirano hrano, ki ne vsebuje svinjskega mesa
•pitno vodo – izključno plastenke,...
•higienske pripomočke (milo, zobna pasta, zobne ščetke, brisače, higienske vložke, plenice za otroke, vlažilne robčke, razkužila za roke),
•odeje
•manjše šotore
•spalne vreče
•ležalne podloge
•oblačil in obutve trenutno ne zbiramo

Pomoč bomo zbirali ob PONEDELJKIH, SREDAH in ČETRTKIH od 15. do 17. ure v Regijskem skladišču civilne zaščite. Če bi nam pomoč želeli prinesti izven tega časa, nas prosimo predhodno pokličite na 051 430 722, da se dogovorimo o prevzemu.

Prostovoljne prispevke lahko nakažete na:
Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0310 0111 1122 296,
sklic: 00 96868
BIC banke: SKBASI2X,
Koda namena: CHAR.

Pomagate lahko tudi s SMS donacijo - na številko 1919 pošljete ključno besedo BEGUNCEM za donacijo 1 € ali BEGUNCEM5 za donacijo 5 €.

Najlepša hvala že vnaprej vsem, ki boste pomagali!

Podeli:

Tečaj prve pomoči za delovne organizacije

RKS - Območno združenje Ajdovščina bo organiziralo tečaj prve pomoči za delovne organizacije v sredo, 7. oktobra, in četrtek, 8. oktobra 2015, od 16. do 19. ure v prostorih združenja v Centru za tretje življenjsko obdobje, Stritarjeva 1 a, Ajdovščina. Več informacij najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Podeli:

Šolske potrebščine za socialno ogrožene otroke

Začetek šolskega leta je za mnoge družine zelo stresen, saj so nanj vezani številni stroški, ki močno obremenijo družinski proračun. Združenje staršem z nizkimi dohodki pred začetkom šolskega leta pomaga pri nakupu šolskih učbenikov, delovnih zvezkov in šolskih potrebščin, tako da družinam z enim otrokom nameni bon za 20 evrov, družinam z dvema otrokoma za 40 evrov in družinam s tremi ali več otroki za 60 evrov. Družine lahko bone vnočijo v katerikoli lokalni papirnici, knjigarni itd..

Letos je RK pomagal 82 družinam, ki jim je namenil bone v skupni vrednosti 2730 evrov.

Vsem učencem želimo veliko uspehov v novem šolskem letu!

 

Podeli:

Zbiranje pomoči za begunce

RKS je začel dobrodelno akcijo "RKS - pomoč beguncem 2015". V akciji bomo zbirali finančna sredstva in materialno pomoč za izvajanje programov pomoči beguncem.

Vsi posamezniki in pravne osebe lahko prostovoljne prispevke nakažete na:
Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0310 0111 1122 296,...
sklic: 00 96868
BIC banke: SKBASI2X,
Koda namena: CHAR.

Poleg prostovoljnih prispevkov bomo na območnih združenjih zbirali nujno potrebno materialno pomoč:
•konzervirano hrano, ki ne vsebuje svinjskega mesa
•pitno vodo – izključno plastenke,
•higienske pripomočke (milo, zobna pasta, zobne ščetke, brisače, higienske vložke, plenice za otroke, vlažilne robčke, razkužila za roke),
•odeje
•manjše šotore
•spalne vreče
•ležalne podloge
•OBLAČIL IN OBUTVE TRENUTNO NE ZBIRAMO

Pomoč bomo zbirali vsako sredo od 13. do 17. ure v Regijskem skladišču civilne zaščite v Ajdovščini. Če bi nam pomoč želeli prinesti izven tega časa, nas prosimo predhodno pokličite na 051 430 722, da se dogovorimo o prevzemu.

Najlepša hvala že vnaprej vsem, ki boste solidarni!

Podeli:

Zdravstveno letovanje otrok na Debelem rtiču

Skupaj z 32 otroki smo od 4. do 11. julija uživali na zdravstvenem letovanju v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič. Sonček, voda, igra, ustvarjanje, zabava in še veliko lepega je zaznamovalo naš teden!

Po zaključenih šolskih obveznostih, smo si zaslužili oddih! Mi smo si ga intenzivno privoščili! Cel teden smo se kopali v morju, zunanjem ali notranjem bazenu. Nekateri so se vozili s kajaki, vsi pa smo odšli na izlet z ladjico v Koper ter na morju srečali tudi delfine. Imeli smo naravoslovne delavnice, kjer smo spoznali rastlinstvo in živalstvo ob morju, naravne znamenitosti Debelega rtiča, tipične pridelke in bogato zgodovino. Veliko smo se igrali in predvsem ustvarjali: pošasti, punčke iz cunj, ladjice, okvirje za slike, kronice za ples, hobotnice, izdelovali smo zapestnice, spekli piškotke,... Del našega vsakdana je bil tudi šport: nogomet, zbivanje, učenje plavanja, razgibavanje na igralih,.. Vsak večer smo popestrili z animacijo: obiskali smo lunapark v Ankaranu, imeli nočno kopanje, kino, krst novih vzgojiteljev, ples z vodenimi koreografijami,... Ob morju smo zakurili tudi ogenj, v njem spekli hrenovke ter v morje spustili naše izdelke - ladjice z lučko in našimi željami.

Skratka imeli smo se super in naslednje leto ponovimo!

Podeli:

Tri ekipe prve pomoči na regijskem preverjanju v Novi Gorici

V soboto, 13. junija, je v Novi Gorici potekalo regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči CZ in RK. Udeležile so se ga tudi tri naše ekipe ter pokazale izjemno mero pripravljenosti in srčnosti. Bravo vsem! Čestitke vipavski ekipi prve pomoči, ki je dosegla 3. mesto.

Preverjanja se je udeležilo 12 ekip iz Severnoprimorske in Obalne regije. Svojo pripravljenost in usposobljenost so prikazale na petih delovnih točkah, kjer so imele 10 minut časa, da kar najbolje nudijo prvo pomoč več ponesrečenim. Na državno preverjanje sta se uvrstili najboljši ekipi, in sicer Miren Kostanjevica in Koper.

Hvala prostovoljcem in trenerjem, ki ste z nami delili dragoceno znanje in nas podpirali! Čestitke organizatorjem za krasno izvedbo preverjanja!

Podeli:

100-kratni krvodajalec Bogomir Trošt prerezal trak prenovljenega oddelka CTD Nova Gorica

V stari stavbi šempetrske bolnišnice so odprli prenovljeni Center za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica. Na odprtju je trak pomagal prerezati tudi krvodajalec Bogomir Trošt, ki je prvi 100-tič daroval kri v prenovljenih prostorih. Predsednik RK Rajko Troha, vodja oddelka CTD Nova Gorica dr. Janka Černe in direktor Zavoda RS za transfuzijsko medicino dr. Danijel Starman so ob tej priložnosti čestitali g. Troštu za njegovo dolgoletno nesebično pomoč bolnicam in bolnikom. G. Troha mu je ob tej priložnosti izročil tudi prizanje in skromno darilo. Vsi skupaj so nato razrezali krvodajalsko torto in jo razdelili med obiskovalce odprtja oddelka, ki pomeni velik doprinos naši regiji.

Center za transfuzijsko dejavnost letno obišče od 4000 do 4500 krvodajalcev. Center je tako zelo pomemben pri zagotavljanju dovoljšnjih zalog krvi v slovenskih bolnišnicah. Za prenovo 470 kvadratnih metrov prostorov je bilo namenjenih okrog 900.000 evrov.

Prepričani smo, da bodo krvodajalcem prenovljeni prostori še bolj prijetni in se bodo še lažje odločili za ta pomemben korak.

G. Troštu ob tej priložnosti še enkrat iskreno čestitamo ob 100-tem darovanju krvi!

Podeli:

Izlet zaslužnih krvodajalcev v Logarsko dolino

V soboto, 30. maja, smo se z našimi najbolj zaslužnimi krvodajalkami in krvodajalci odpravili na izlet v Logarsko dolino. Izleta se je udeležilo 70 prostovoljcev, ki so kri darovali 10 in več-krat.

Ko smo prispeli v Solčavo, smo najprej obiskali Center Rinka, kjer so nam predstavili Solčavsko – evropsko destinacijo odličnosti, nato smo si ogledali razstavo in multimedijsko predstavitev v Centru Rinka z naslovom: "Solčavsko – sprehod v naročje Alp", prodajo domačih izdelkov, razstavo fosilov in metuljev, sledil je ogled cerkve Marije Snežne ter delavnice slovenskih filcark, ki so imele dan odprtih vrat in smo jih lahko obiskali v času, ko so izdelovale izdelke iz polsti. Sledilo je kosilo v gostišču Firšt, kjer smo poskusili domače dobrote. Zatem nas je nakoliko presenetil dež, zato se nismo sprehodili po spodnjem delu Logarske doline, ampak smo se z avtobusom zapeljali še do slapov Rinka in Palenk.

 

 

Podeli:

Tečaj prve pomoči za delovne organizacije

RKS - Območno združenje Ajdovščina bo organiziralo tečaj prve pomoči za delovne organizacije v sredo, 10. junija, in četrtek, 11. junija 2015, od 16. do 19. ure v prostorih združenja v Centru za tretje življenjsko obdobje, Stritarjeva 1 a, Ajdovščina. Več informacij najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Podeli:

Terenska krvodajalska akcija v Ajdovščini in Vipavi

V Vipavi in Ajdovščini je od 19. do 21. maja potekala redna terenska krvodajalska akcija. Veseli smo, da se je povabilu na akcijo odzvalo 370 ljudi, saj so bile znižane zaloge krvi vseh krvnih skupin. Prav tako smo veseli, da se je akcije udeležilo veliko mladih oziroma takih, ki so ta korak storili prvič, in da številni krvodajalci kri darujejo redno tudi v šempetrski bolnici. Najlepša hvala vsem za vašo solidarnost z bolniki in bolnicami ter ker nam pomagate nadaljevati plemenito tradicijo krvodajalstva. Velika zahvala tudi Vojašnici Janka Premrla Vojka Vipava, ki nas vsakič prijazno gosti v njihovih prostorih, in prostovoljcem, ki so nam pomagali pri izvedbi akcije.

Podeli:

Dobrodelna akcija "Peljimo jih na morje"

Se spomnite, kdaj in kje ste se prvič kopali v morju in se vam ob tem spominu na obraz vedno znova prikrade nasmešek? Osebne zmage in lepi spomini nas osrečujejo, krepijo našo samopodobo in nam vlivajo moči za nove podvige.

Peter, ki ste mu pred sedmimi leti s svojim dobrosrčnim prispevkom pomagali, da se je odpeljal na morje, je pred koncem svojih nepozabnih počitnic učiteljici ponosno napisal na razglednico: "Naučil sem se plavati!" Še vedno se veseli svoje osebne zmage in že razmišlja, kako bo čez nekaj let opravil izpit za reševalca iz vode. Brez vaše pomoči med radoživimi počitniškimi pozdravi na steni v šoli ne bi bilo Petrove razglednice in tudi ne njegovih sanj, da bo nekoč postal reševalec iz vode.

V Sloveniji iz leta v leto več Petrov, Mojc, Nejcev in Špel, pa tudi nekoliko starejših Janezov, Marij, Tonetov in Lojzk, vedno bolj tiho sanja, da bi med počitnicami ali med letom vsaj nekaj dni brezskrbno uživali na obali in čofotali v morju, sklepali prijateljstva in vsaj za nekaj dni pozabili težko vsakdanjost.

Rdeči križ Slovenije vam zato tudi letos piše v njihovem imenu - prosimo in vabimo vas, da s prispevkom po svojih močeh ponovno pripomorete, da se bo kar največ otrok in starostnikov za nekaj dni iz sanj prebudilo v lepe, počitniške dneve ob morju.

V preteklih letih nam je z vašo pomočjo v okviru akcije "Peljimo jih na morje!" uspelo na morje odpeljati skoraj 2.500 otrok in 965 starostnikov, kar pomeni 50 polnih avtobusov otrok iz socialno ogroženih družin in več kot 19 avtobusov starostnikov.

Vabimo vas, da po svojih zmožnostih z vplačilom plačilnega naloga prispevate k akciji "Peljimo jih na morje!" in tako pomagate otrokom in starostnikom, da se njihove sanje o morju uresničijo.

Svoj prispevek lahko nakažete:

  • s plačilnim nalogom, ki ste ga prejeli po pošti,
  • preko spletnega nakazila s plačilnim nalogom UPN, na račun SI56 03100 - 1234567891, sklic oziroma referenca SI00 - 937030
  • tako da pošljete SMS z besedo MORJE5 na 1919 in prispevate 5 EUR,
  • tako da pošljete SMS z besedo MORJE na 1919 in prispevate 1 EUR,
     

Pošta Slovenije in banke ne bodo zaračunavale provizije.

Hvala za vašo dobrosrčnost, pozornost in podporo!

Podeli:

Tradicionalno srečanje ajdovskih občanov starejših od 80 let

Okrog 100 ajdovskih občanov starejših od 80 let se je v soboto, 18. aprila, zbralo na našem tradicionalnem srečanju in spet smo skupaj preživeli nekaj kratkočasnih uric. Najstarejši udeleženec, gospod Honomichl Pavo, bo v maju praznoval častitljivih 94 let.

Udeležence je uvodoma pozdravil predsednik RK Rajko Troha, nato pa so jih s plesnimi, pevskimi in glasbenimi nastopi razveselili učenci Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina, in sicer napovedovalka Mojca Bone ter glasbena skuina Trijo adijo mijo, Folklorno dramska skupina Varstveno delovnega centra Ajdovščina-Vipava in nadarjeni harmonikaš Matevž Zavnik. Za pomoč pri izvedbi srečanja se najlepše zahvaljujemo tudi vsem prostovoljcem in Srednji šoli Veno Pilon AJdovščina, ki nam je v ta namen odstopila večnamenski prostor.

Upamo, da bo starostnikom srečanje ostalo v lepem spominu in seveda si želimo, da se prihodnje leto srečamo v še večjem številu.

 

Podeli:

Tečaj prve pomoči za delovne organizacije

RKS - Območno združenje Ajdovščina bo organiziralo tečaj prve pomoči za delovne organizacije v sredo, 8. aprila, in četrtek, 9. aprila 2015, od 16. do 19. ure v prostorih združenja v Centru za tretje življenjsko obdobje, Stritarjeva 1 a, Ajdovščina. Več informacij najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Podeli:

Tečaj Nege bolnika na domu konec marca

Rdeči križ Ajdovščina v skladu s svojim poslanstvom organizira tečaj Nega bolnika na domu.
Zaradi staranja prebivalstva je vse več obolelih in tistih, ki potrebujejo nego na domu. Bivanje bolnika/starostnika v svoji družini in okolju prispeva k boljši kakovosti življenja. Da bi bližnji laže skrbeli za takšno osebo, morajo poznati temelje laične nege bolnika/starostnika
na domu. Tako ne bodo samo bolj kakovostno oskrbeli bolnika/starostnika, pač pa tudi zmanjšali svojo obremenitev in stres. Tečaj smo pripravili z namenom, da spodbudimo prebivalce za oskrbovanje starostnikov/bolnikov v domačem okolju in usposobimo družinske člane, svojce, prijatelje bolnih/ostarelih, tako da bodo s pridobljenim znanjem in spretnostmi, prispevali k boljši kakovosti življenja le-teh.

Tečaj bo zajemal vsebine, kot so: opazovanje bolnika, merjenje in beleženje telesne temperature, utripa, krvnega tlaka in dihanja. Teoretično in praktično bo prikazana tudi nega bolnika (ureditev prostora za  bolnika, primerna postelja, postiljanje, preoblačenje bolnika,
kopel v postelji in samostojno, osebna higiena, uporaba nočne posode, uporaba in poznavanje inkontinenčnih pripomočkov, položaji bolnika, preprečevanje nastanka preležanin in zaščita negovalca.
Predstavljeni bodo načini dajanja zdravil; telesna dejavnost okrevajočega bolnika (telesna vadba, hoja okrevajočega/kroničnega bolnika); prehrana (potrebe po energiji, načrtovanje prehrane s pomočjo prehranske piramide, zdrav krožnik, specifičnost bolnikove prehrane);
nega bolnika pri različnih boleznih (nega pri sladkorni bolezni, boleznih srca in ožilja, po možganski kapi, pri osteoporozi, pri nalezljivih boleznih, nega umirajočega), izvajanje temeljnih postopkov oživljanja.

Tečaj bo obsegal 20 pedagoških ur. Tečaj bo potekal v popoldanskem času, termin pa bomo uskladili z udeleženci tečaja. Potekal bo v prostorih RK v Centru za tretje življenjsko obdobje, Stritarjeva 1 a, Ajdovščina. Z izvajanjem bomo predvidoma začeli konec marca, če bomo prejeli dovolj prijav. Tečaj bo vodila dipl. med. sestra Alenka Naglost. Cena tečaja znaša 25 evrov.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 051 430 722 ali 05 366 4930 oziroma nam lahko pišete na ajdovscina.ozrk@ozrks.si. Prijave zbiramo do 20. marca 2015.

Lepo vabljeni!

Podeli:

Petrol doniral Rdečemu križu 800 evrov za pomoč družinama iz Ajdovščine in Vipave

Zaposleni v dveh Petrolovih bencinskih servisih v Ajdovščini in dveh v Vipavi so se v okviru Petrolovega projekta "Naša energija povezuje" odločili, da pomagajo socialno ogroženim družinam iz ajdovske in vipavske občine ter jim podarijo 800 evrov.
"Naša energija povezuje" je Petrolova akcija, katere namen je povezovanje zaposlenih preko dobrodelnega projekta, v okviru katerega zaposleni polepšajo življenje pomoči potrebnim v lokalnem okolju. Petrol je sredstva za nakup poslovnih daril v letu 2014 že četrto leto namenil za družbeno odgovorne projekte, v katere se lahko vključijo vsi zaposleni na Petrolovih bencinskih servisih. Zaposleni na vsakem bencinskem servisu lahko za donacijo v svojem okolju namenijo 200 evrov.
Predstavniki štirih lokalnih Petrolovih bencinskih servisov in direktor območne enote maloprodaje Primorska - Novo mesto g. Andrej Tomplak so predsedniku RKS - Območnega združenja Ajdovščina g. Rajku Trohi slovesno predali bone v skupni vrednosti 800 evrov v četrtek, 22. 1. 2015, na sedežu združenju v Centru za tretje življenjsko obdobje, Stritarjeva 1 a, Ajdovščina. Predaje se  je udeležil in s tem podprl plemenito gesto zaposlenih na Petrolovih bencinskih servisih tudi župan občine Ajdovščina g. Tadej Beočanin in podžupan občine Vipava g. Ivo Godnič ter strokovna sodelavka na Občini Vipava ga. Majda Sever.
Na željo zaposlenih v Petrolovih bencinskih servisih je RK polovico sredstev namenil socialno ogroženi družini iz Ajdovščine in polovico sredstev socialno ogroženi družini v Vipavi.
Za njihovo solidarnost se jim tudi v imenu družin, ki so jim pomagali, najlepše zahvaljujemo!

Podeli:

Tečaj prve pomoči za delovne organizacije

RKS - Območno združenje Ajdovščina bo organiziralo tečaj prve pomoči za delovne organizacije v sredo, 11. februarja, in četrtek, 12. februarja 2015, od 16. do 19. ure v prostorih združenja v Centru za tretje življenjsko obdobje, Stritarjeva 1 a, Ajdovščina. Več informacij najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Podeli:

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 3. november 2016

Vlada umaknila obravnavo Zakona o tujcih

Nedelja, 6. november 2016

Zmaga na vsak način

Petek, 28. oktober 2016

Teden solidarnosti 2016

Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ajdovščina