RK Slovenije
Območno združenje Ajdovščina

TEČAJ PRVE POMOČI ZA
DELOVNE ORGANIZACIJE:

5. in 6. 2. 2020 od 16.-19. ure
Več v zavihku Prva pomoč!

TEČAJ PRVE POMOČI ZA VOZNIKE:
-tečaj: 24., 25. in 26.2.2020
-izpit: 27. 2. 2020
Več v zavihku Prva pomoč!

 

Upravljanje piškotkov


VABILO NA USTVARJALNO DELAVNICO

Vabilo na ustvarjalno delavnico

Bližajo se prazniki in čas obdarovanj. Kaj podariti??? Ponujamo vam rešitev.

Če sami ne znate, nimate volje ali časa sami narediti zase ali za bližnje kak uporaben predmet, darilo, vam ponujamo prijetno s koristnim: udeležite se ustvarjalne delavnice, kjer bomo v prijetnem predprazničnem vzdušju pokramljali in si izdelali marsikaj koristnega, uporabnega in lepega.

Kdaj:  petek, 2. decembra 2016, od 15h do 19h

Kje:  učilnica Rdečega križa Ajdovščina, Tovarniška 3g (zraven gasilcev)

Kaj bomo počeli:

- izdelovali nakupovalne torbe – borše – iz tekstila, jeansa, zaves…

- izdelovali darilne vrečke za Miklavža, Božička, dedka Mraza

- kvačkali etuije za telefone, tablice…

- izdelovali adventne venčke za na mizo in vhodna vrata iz naravnih in
       recikliranih materialov

- izdelovali terapevtske lutke iz blaga

Vstop prost.

Primerno za vse ročnega ustvarjanja že(l)jne: začetnike in že vešče ročnih del, za moške in ženske, posameznike in družine. Pridite z inovativnimi idejami, dobre volje in zdravega humorja, lepo bomo preživeli eno petkovo popoldne.

Dobrodošli s svojim šivalnim strojem, različnimi materiali, orodjem vse lahko prinesete s seboj. Bomo pa tudi sami zagotovili čim več materiala.

Višek ustvarjenih izdelkov bomo prodajali na božično-novoletnem semnju, izkupiček pa bo šel v dobrodelne namene.

Za lažjo organizacijo same delavnice prosimo, da se prijavite s številom oseb na tel. 05.366.4930 ali 051.430.722 ali na e-mail: ajdovscina.ozrk@ozrks.si

Prisrčno vabljeni!

Podeli:

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Vabimo vas na tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki ga bomo izvedli v dveh popoldnevih, in sicer v sredo, 7. decembra, in četrtek, 8. decembra 2016, od 16. do 19. ure v prostorih Rdečega križa, Tovarniška 3 g, Ajdovščina. Več informacij in prijavnico za tečaj najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si. 

Podeli:

PREDSTAVITEV "KAKO NAJCENEJE PREŽIVETI MESEC" 8. NOVEMBRA

Sporočamo vam, da smo predstavitev, ki je odpadla zaradi bolezni predavateljice, preložili na torek, 8. novembra 2016. Predstavitev bo prav tako potekala od 18. do 19. ure in v prostorih Rdečega križa na Tovarniški 3 g, Ajdovščina. 

Predstavitev se nanaša na priporočila družinam in posameznikom z nizkimi prihodki oz. prejemnikom socialne denarne pomoči. Na primerih bomo predstavili vodenje stroškov, kako izbrati najugodnejšega dobavitelja za gospodinjstvo in kam se obrniti glede raznih pomoči, ki so uporabnikom na voljo pri različnih ustanovah. Seznanili vas bomo tudi s postopkom osebnega stečaja.

Na predstavitvi bodo prisotni predstavniki drugih humanitarnih organizacij in Centra za socialno delo Ajdovščina, ki bodo lahko odgovorili na konkretna vprašanja. 

Prosimo vas, da nam vašo udeležbo sporočite do ponedeljka, 7. 11., na e-naslov ajdovscina.ozrk@ozrks.si ali telefon 051 430 722 ter nam s tem olajšate organizacijo dogodka. 
Na omenjenih kontaktih smo vedno dosegljivi tudi za morebitne dodatne informacije.

Lepo vabljeni!

Podeli:

DROBTINICA

V soboto, 15. 10., smo izvedli že šesto dobrodelno akcijo Drobtinica. Zbrali smo kar 1268 evrov. Akcijo tradicionalno izvedemo ob svetovnem dnevu hrane. Na stojnicah v trgovskih centrih Mercator in Spar v Ajdovščini ter trgovini Mercator v Vipavi so prostovoljne prispevke zbirali učenci OŠ Šturje, OŠ Danila Lokarja in OŠ Draga Bajca. Vsa zbrana sredstva bodo v celoti namenjena za šolske sklade omenjenih šol. Kruh in pekovske izdelke, ki smo jih na stojnicah zamenjevali za prostovoljne prispevke, so podarili: Mercator, Spar mesto, Tuš, FAMA Vipava, Neli pek in Kukaj. Še naprej je mogoče prispevati za topla kosila otrok iz šibkejših družin. Pošljete lahko SMS na 1919 s ključno besedo 'DROBTINICA' in prispevate 1 evro ali ' DROBTINICA5' in prispevate 5 evrov. Tudi te donacije bodo v celoti prejele omenjene šole.

Iskrena hvala donatorjem in vsem, ki ste nas obiskali na stojnicah, in lepo vabljeni, da darujete preko SMS.

Podeli:

KAKO NAJCENEJE PREŽIVETI MESEC

Predstavitev se nanaša na priporočila družinam in posameznikom z nizkimi prihodki oz. prejemnikom socialne denarne pomoči. Na primerih bomo predstavili vodenje stroškov, kako izbrati najugodnejšega dobavitelja za gospodinjstvo in kam se obrniti glede raznih pomoči, ki so uporabnikom na voljo pri različnih ustanovah. Seznanili vas bomo tudi s postopkom osebnega stečaja.

Na predstavitvi bodo prisotni predstavniki drugih humanitarnih organizacij in Centra za socialno delo Ajdovščina, ki bodo lahko odgovorili na konkretna vprašanja.

Predstavitev bo v torek, 25. oktobra 2016, ob 18 uri v prostorih Rdečega križa, Tovarniška 3 g, Ajdovščina, in bo potekala približno eno uro.

Prosimo vas, da nam vašo udeležbo sporočite do ponedeljka, 24. 10., na e-naslov ajdovscina.ozrk@ozrks.si ali telefon 051 430 722 ter nam s tem olajšate organizacijo dogodka.

Na omenjenih kontaktih smo vedno dosegljivi tudi za morebitne dodatne informacije.

Lepo vabljeni!

Podeli:

ODPRTJE AED V PODKRAJU IN ČRNIČAH

Rdeči križ Ajdovščina bo ob Evropskem dnevu oživljanja v torek, 18. oktobra 2016, ob 18.30 uri v uporabo predal defibrilator, ki bo nameščen na Podružnični šoli Podkraj. Ob odprtju defibrilatorja bosta zbrane nagovorila predsednik Rdečega križa Ajdovščina Rajko Troha in predsednik krajevne skupnosti Podkraj Metod Bizjak. Sledilo bo usposabljanje o uporabi defibrilatorja in nudenju temeljnih postopkov oživljanja v prostorih podružnične šole Podkraj. Predavanje je namenjeno vsem krajanom in tudi ostalim, ki bi želeli pridobiti ali obnoviti znanje o uporabi defibrilatorja in temeljnih postopkih oživljanja. Usposabljanje bodo izvedli predavateljica prve pomoči in člani ekipe prve pomoči RK Ajdovščina.

V četrtek, 20. oktobra 2016, ob 18.30 uri bo na povsem enak način potekalo odprtje defibrilatorja, ki bo nameščen na Podružnični šoli Črniče. Ob odprtju defibrilatorja, ki bo potekalo pred osnovno šolo, bosta zbrane nagovorila predsednik Rdečega križa Ajdovščina Rajko Troha in predsednica krajevne skupnosti Črniče Bruna Kastelic, krajši program pa bodo pripravili učenci osnovne šole. Sledilo bo usposabljanje o uporabi defibrilatorja in nudenju temeljnih postopkov oživljanja v prostorih krajevne skupnosti ob dvorani osnovne šole. 

Za morebitne dodatne informacije smo vam vedno na voljo na telefon 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma na e-naslovu ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Lepo vabljeni!

Podeli:

VIPAVSKA EKIPA 2. NA DRŽAVNEM PREVERJANJU EKIP PRVE POMOČI

V soboto, 1. oktobra 2016, je v Slovenj Gradcu potekalo XXII. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite. Sodelovalo je okoli 400 pripadnikov sil za zaščito in reševanje.

14. najbolje uvrščenih ekip z regijskih preverjanj, med katerimi je kar polovica ekip Rdečega križa Slovenije, se je na sedmih delovnih točkah v centru mesta preverilo v izurjenosti in znanju dajanja prve pomoči ob naravnih in drugih nesrečah. Ob tem so se predstavile tudi reševalne službe, različne enote sil za zaščito in reševanje ter društva in druge organizacije s tega področja.

Na delovnih mestih so se ekipe soočile z raznovrstnimi izzivi ob množičnem dogodku, na sejmu, neurju, zagotavljanju pomoči beguncem, obšolskih dejavnostih, delovni nesreči, pokazali pa so tudi individualno znanje.

Na sklepni slovesnosti na Trgu svobode so priznanja najboljšim trem podelili ministrica za obrambo Andreja Katič, generalni direktor URSZR Darko But in predsednik RKS dr. Dušan Keber, ostalim sodelujočim pa sta priznanja podelila generalna sekretarka RKS Renata Brunskole in namestnik generalnega direktorja URSZR Branko Dervodel. Naša vipavska ekipa prve pomoči je dosegla odlično drugo mesto. Ekipo sestavljajo: Monika Fajdiga (vodja), Martina Petan, Petra Fučka, Tamara Mozetič, Katja Lahajnar, Andraž Šorc in Špela Ambrožič. Zmagala pa je ekipa Nuklearne elektrarne Krško.

Iskrene čestitke vsem ekipam, še posebno veseli pa smo uspeha naše vipavske ekipe!

Podeli:

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Vabimo vas na tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki ga bomo izvedli v dveh popoldnevih, in sicer v sredo, 5. oktobra, in četrtek, 6. oktobra 2016, od 16. do 19. ure v prostorih Rdečega križa, Tovarniška 3 g, Ajdovščina. Več informacij in prijavnico za tečaj najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si. 

Podeli:

KRVODAJALSKI AKCIJI V AJDOVŠČINI IN VIPAVI

Vabimo vas na krvodajalsko akcijo, ki bo potekala v sredo, 28. septembra, in četrtek, 29. septembra 2016, od 7. do 13. ure v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina, Stritarjeva 1 a, Ajdovščina. V ponedeljek, 3. oktobra 2016, bo krvodajalska akcija potekala od 7. do 13. ure v Vojašnici Janka Premrla Vojka Vipava, Beblerjeva ulica 28, Vipava.

Kri lahko darujete vsi, ki ste dobrega zdravja, polnoletni, imate več kot 50 kilogramov, v zadnjih mesecih niste imeli večje operacije in v zadnjega pol leta niste prejeli transfuzije. Moški lahko kri darujete vsake tri in ženske vsake štiri mesece.

Prosimo vas, da na odvzem ne pridete tešči, ampak pred tem pojeste nemasten obrok (tudi brez mleka ali mlečne kave), na primer kruh, marmelado, med, sadje in podobno. Po odvzemu vam bomo postregli z malico.

Prav tako vas prosimo, da s seboj prinesete veljaven osebni dokument s fotografijo.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Že vnaprej se za vašo solidarnost zahvaljujemo vsem, ki se boste udeležili akcije. Prav tako se za gostoljubje zahvaljujemo Ljudski univerzi Ajdovščina in vipavski vojašnici.

Lepo vabljeni!

Podeli:

BONI ZA NAKUP ŠOLSKIH POTREBŠČIN ZA OTROKE IZ SOCIALNO ŠIBKEJŠIH DRUŽIN

Začetek šolskega leta je za mnoge družine zelo stresen, saj so nanj vezani številni stroški, ki močno obremenijo družinski proračun. Rdeči križ Ajdovščina staršem z nizkimi dohodki pred začetkom šolskega leta pomaga pri nakupu učbenikov, delovnih zvezkov in šolskih potrebščin, tako da družinam z enim otrokom nameni bon za 20 evrov, družinam z dvema otrokoma za 40 evrov in družinam s tremi ali več otroki za 60 evrov. Družine so lahko bone unovčile v katerikoli lokalni papirnici, knjigarni oz. trgovini s šolskimi potrebščinami. Letos je RK pomagal 90 družinam, ki jim je namenil bone v skupni vrednosti 3000 evrov. Vsem učencem želimo veliko uspehov v novem šolskem letu! 

Podeli:

PISARNA ZDRUŽENJA NA NOVI LOKACIJI

RKS - OZ Ajdovščina se poslej nahaja na novi lokaciji, in sicer v prostorih nekdanjega AMD, Tovarniška 3 g, Ajdovščina. RK se nahaja v prvem nadstropju, kjer sta dve pisarni in dve učilnici, v pritličju pa bodo ajdovski prostovoljni gasilci. V zadnjih letih smo se večkrat selili, zato upamo, da se bomo sedaj lahko v miru posvetili izvajanju programov. Iskrena hvala vsem, ki ste nam pomagali pri urejanju prostorov. Hvala Robertu Bizjaku s.p. za pleskarska dela! Skladišče pa še vedno ostaja na stari lokaciji. Lepo vabljeni na obisk...

Podeli:

PRIKAZALI NAJBOLJŠO USPOSOBLJENOST NA REGIJSKEM PREVERJANJU

Na regijskem preverjanju usposobljenosti in pripravljenosti ekip prve pomoči Severno Primorske in Obalne regije, ki je potekalo v soboto, 11. 6., v Kopru so se izkazale kar tri naše ekipe. Čestitke vipavski ekipi, ki je med vsemi ekipami najboljše prikazala nudenje prve pomoči!

Sodelovalo je 11 ekip iz občin Idrija, Nova Gorica, Miren Kostanjevica, Piran in Koper, ki so svojo usposobljenost preverile na petih delovnih točkah. Na vsaki je bilo več ponesrečenih z različnimi poškodbami, ekipa pa je imela 10 minut časa, da jih kar najbolje oskrbi in jim nudi prvo pomoč.

Ekipi iz Vipave in Kopra sta se uvrstili na državno preverjanje, na katerem bomo seveda močno držali pesti zanju.

Podeli:

POMOČ ZAPOSLENIM V AGROINDU

Podjetje Agroind Vipava 1894 Vipava d.d. s sedežem v Vipavi je več let predstavljalo steber gospodarske dejavnosti v vipavski dolini z zaposlovanjem delavcev in odkupom grozdja od lokalnih kmetij. Okrožno sodišče v Novi Gorici je dne, 24. 5. 2016, sprejelo sklep o stečaju vipavske družbe, ki so ga predlagali delavci, saj že mesece prejemajo okrnjene prihodke.

Podjetje zaposlenim dolguje dve plači in prispevke za več mesecev nazaj. Da bi nekoliko olajšalo stisko 46 zaposlenih, jim je ajdovsko združenje RKS razdelilo prehranske pakete, ki jih je namenil RKS, pralni prah, paket mleka, paket jabolk in nekaj drugih izdelkov. Pri nekaterih je stiska res huda, saj so prejemali minimalno plačo in je bil to edini dohodek v družini. Ajdovsko združenje bo v okviru pomoči, ki mu jo namenja Občina Ajdovščina, pomagalo zaposlenim pri plačilu najnujnejših položnic v višini do 100 evrov. Vipavski občani, ki so se po stečaju znašli v stiski, pa bodo lahko za finančno pomoč zaprosili neposredno Občino Vipava. 

Podeli:

Tečaj prve pomoči za delovne organizacije

Vabimo vas na tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki ga bomo izvedli v dveh popoldnevih, in sicer v sredo, 15. junija, od 16. do 18.15 ure in četrtek, 16. junija 2016, od 16. do 19.45 ure v prostorih Rdečega križa v Centru za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina, Stritarjeva 1 a, Ajdovščina. Več informacij in prijavnico za tečaj najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Podeli:

SREČANJE KRVODAJALCEV IN PROSTOVOLJCEV

Mesec april smo v veliki meri preživeli v znamenju krvodajalstva. 

Kar 440 krvodajalk in krvodajalcev se vas je udeležilo tradicionalne terenske krvodajalske akcije, ki je potekala 18. in 19. aprila v Centru za tretje življenjsko obdobje v Ajdovščini in 20. aprila v Vojašnici Janka Premrla Vojka Vipava. Veseli smo bili številčnega odziva, saj so bile znižane zaloge krvi vseh krvnih skupin. Mnogi od vas se redno udeležujete akcije, med tokratnimi obiskovalci pa je bilo kar 31 mladih oziroma tistih, ki ste ta korak storili prvič. Hvala vsem, ki ste se odločili podariti del svoje življenjske tekočine za pomoč drugemu. Najlepša hvala vipavski vojašnici, ki nas že vrsto let prijazno gosti v svojih prostorih, ter pripadnikom in pripadnicam Slovenske vojske, ki se vedno v velikem številu odzovejo povabilu na akcijo. Tokrat jih je kri darovalo 40. 

Zatem smo se zbrali na srečanju krvodajalcev in prostovoljcev, ki je potekalo 26. aprila v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini. Priznanja so nam pomagali podeliti tudi podžupan občine Ajdovščina Alojz Klemenčič in generalna sekretarka RKS Renata Brunskole. Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj in hvala za vašo solidarnost! Ob enem hvala nastopajočim plesalcem CIRIUS Vipava, skupini harmonikašev Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina, pevki Evi Černe, povezovalki Mateji Rosa, tonskemu mojstru Juriju Ferjančiču, Pizzeriji Zmajček za postrežbo in Občini Ajdovščina za protokolarno vino. Hvala vsem za obisk!

Podeli:

SREČANJE KRVODAJALCEV IN PROSTOVOLJCEV

Vabimo vas na srečanje zaslužnih krvodajalcev in prostovoljcev s podelitvijo priznanj v torek, 26. aprila 2016, ob 18. uri v Dvorano prve slovenske vlade v Ajdovščini. Nastopili bodo: Eva Černe, plesalci Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje  Vipava ter skupina harmonikašev Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina. Vabljeni vsi krvodajalci, prostovoljci, svojci, prijatelji in podporniki!

Podeli:

KRVODAJALSKI AKCIJI V AJDOVŠČINI IN VIPAVI

Vabimo vas na tradicionalno terensko krvodajalsko akcijo, ki bo potekala v ponedeljek, 18. aprila, in torek, 19. aprila 2016, od 7. do 13. ure v Centru za tretje življenjsko obdobje, Stritarjeva 1 a, Ajdovščina. V sredo, 20. aprila 2016, bo od 7. do 13. ure krvodajalska akcija potekala v Vojašnici Janka Premrla Vojka, Beblerjeva ulica 28, Vipava.

Prosimo vas, da pred odvzemom zajtrkujete, vendar ne mastenega, na primer kruh, marmelado, med, sadje, sok, črno kavo brez mleka. 

Po odvzemu vam bomo postregli z malico.

Prosimo vas, da na odvzem prinesete veljaven osebni dokument s fotografijo. 

Če imate kakršno koli vprašanje glede krvodajalske akcije, smo vam vedno na voljo na telefonski številki 051 430 722.

Že vnaprej se vam zahvaljujemo za vašo solidarnost, če se boste odzvali povabilu!

Podeli:

Tečaj prve pomoči za delovne organizacije

RKS - Območno združenje Ajdovščina bo organiziralo tečaj prve pomoči za delovne organizacije v sredo, 6. aprila, in četrtek, 7. aprila 2016, od 16. do 19. ure v prostorih združenja v Centru za tretje življenjsko obdobje, Stritarjeva 1 a, Ajdovščina. Več informacij najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Podeli:

50.000 odvzem krvi v CTD Nova Gorica

V Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica so 25. 2. 2016 obeležili jubilejni 50.000 odvzem krvi. Dosegli so ga ob tradicionalni izredni krvodajalski akciji dijakov novogoriške srednje zdravstvene šole. Jubilejna krvodajalka je prvič darovala kri. Zahvaljujemo se vsem darovalkam in darovalcem, ki pomagate pri plemenitem poslanstvu zagotavljanja krvi za vse bolne.

Podeli:

Tečaj nege bolnika na domu

Rdeči križ Ajdovščina bo v skladu s svojim poslanstvom organiziral 18-urni tečaj Nega bolnika na domu, ki ga bo vodila dipl. med. sestra Alenka Naglost. Namen tečaja je usposobiti družinske člane, svojce, prijatelje starostnika/bolnika za laično nego bolnika/starostnika na domu. S tem želimo prispevati k večji kakovosti življenja bolnikov/starostnikov ter nenazadnje spodbujati ljudi za oskrbovanje starostnikov/bolnikov v domačem okolju.

Cilj je usposobiti udeležence za zagotavljanje pomoči bolniku/starostniku pri različnih vsakdanjih življenjskih dejavnostih. Vsak star človek se neizbežno srečuje s številnimi spremembami, motnjami, disfunkcijami, ki jih prinese starost. Te spremembe lahko potisnejo starostnika iz stopnje samostojnosti v stopnjo delne ali popolne nesamostojnosti – odvisnosti. Spremembe so biološke – fizične, psihične in socialne ter vplivajo na sposobnost izvajanja temeljnih življenjskih aktivnosti. Ne zatiskajte si oči, ko vidite, da vaš najbližji kaže opozorilne znake motene samooskrbe in lastne varnosti. Morda ste edina oseba, ki lahko ustrezno ukrepa in nudi pomoč.

Tečaj bo zajemal vsebine, kot so: opazovanje bolnika, merjenje in beleženje telesne temperature, utripa, krvnega tlaka in dihanja. Teoretično in praktično bo prikazana tudi nega bolnika (ureditev prostora za  bolnika, primerna postelja, postiljanje, preoblačenje bolnika,
kopel v postelji in samostojno, osebna higiena, uporaba nočne posode, uporaba in poznavanje inkontinenčnih pripomočkov, položaji bolnika, preprečevanje nastanka preležanin in zaščita negovalca.
Predstavljeni bodo načini dajanja zdravil; telesna dejavnost okrevajočega bolnika (telesna vadba, hoja okrevajočega/kroničnega bolnika); prehrana (potrebe po energiji, načrtovanje prehrane s pomočjo prehranske piramide, zdrav krožnik, specifičnost bolnikove prehrane);
nega bolnika pri različnih boleznih (nega pri sladkorni bolezni, boleznih srca in ožilja, po možganski kapi, pri osteoporozi, pri nalezljivih boleznih, nega umirajočega), izvajanje temeljnih postopkov oživljanja.

Izvedli bomo 6 srečanj po 3 pedagoške ure, termine pa bomo uskladili s prijavljenimi na tečaj. Prijave na tečaj bomo zbirali do 15. 2. in s tečajem začeli konec februarja. Potekal bo v prostorih RK v Centru za tretje življenjsko obdobje, Stritarjeva 1 a, Ajdovščina. Cena tečaja znaša 20 evrov.

Za prijave in vse dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 051 430 722 ali 05 366 4930 oziroma nam lahko pišete na ajdovscina.ozrk@ozrks.si. Lahko nas tudi obiščete v ponedeljek, torek in četrtek od 7. do 15. ure, v sredo od 7. do 17. ure in petek od 7. do 13. ure. Lepo vabljeni!

Podeli:

Tečaj prve pomoči za delovne organizacije

RKS - Območno združenje Ajdovščina bo organiziralo tečaj prve pomoči za delovne organizacije v sredo, 10. februarja, in četrtek, 11. februarja 2016, od 16. do 19. ure v prostorih združenja v Centru za tretje življenjsko obdobje, Stritarjeva 1 a, Ajdovščina. Več informacij najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Podeli:

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 3. november 2016

Vlada umaknila obravnavo Zakona o tujcih

Nedelja, 6. november 2016

Zmaga na vsak način

Petek, 28. oktober 2016

Teden solidarnosti 2016

Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ajdovščina