RK Slovenije
Območno združenje Ajdovščina

TEČAJ PRVE POMOČI ZA
DELOVNE ORGANIZACIJE:

5. in 6. 2. 2020 od 16.-19. ure
Več v zavihku Prva pomoč!

TEČAJ PRVE POMOČI ZA VOZNIKE:
-tečaj: 24., 25. in 26.2.2020
-izpit: 27. 2. 2020
Več v zavihku Prva pomoč!

 

Upravljanje piškotkov


VESELE PRAZNIKE IN SREČNO NOVO LETO!

Ob koncu leta bi se vam radi zahvalili, da ste bili z nami v letu 2017. Verjamemo, da bomo ostali povezani tudi v prihodnjem letu.

Želimo vam vesele božične praznike ter miru, zdravja in sreče v 2018.

 

Podeli:

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Vabimo vas na tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki ga bomo izvedli v dveh popoldnevih, in sicer v sredo, 6. decembra, in četrtek, 7. decembra 2017, od 16. do 19. ure v prostorih Rdečega križa, Tovarniška 3 g, Ajdovščina. Več informacij in prijavnico za tečaj najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.   

Podeli:

NIČ VAS NE STANE, DA STE DOBRODELNI

Velikokrat si želimo spremeniti svet na bolje in pri tem ne vemo, da to sploh ni tako težko. In še nič nas ne stane, če le izkoristimo, kar vsem davčnim zavezancem že osem let omogoča država. To je, da do konca leta po svoji presoji namenimo 0,5 % dohodnine nevladnim organizacijam, ki s svojim delom bogatijo življenje v skupnosti. Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Ajdovščina si prizadeva za spoštovanje človeka in nagovarja ljudi, da delijo del svojega blagostanja s tistimi, ki so nemočni in v stiski. Letno več kot tisoč ljudem pomaga s pomočjo v hrani in higienskimi potrebščinami, česar razdeli okrog 60 ton. Poleg tega razdeli več ton oblačil, obutve, pohištva in drugih dobrin, pomaga pri plačilu najnujnejših položnic, deli topla kosila, organizira brezplačna letovanja otrok in starostnikov in še bi lahko naštevali.

Z 0,5 % svoje med letom že vplačane dohodnine, ki jo namenite RKS – OZ Ajdovščina, marsikomu lahko 100% polepšate vsaj nekaj trenutkov v življenju.

V imenu prejemnikov pomoči se vam že vnaprej zahvaljujemo, če boste del dohodnine namenili njim!

 

Podeli:

SREČANJE STAREJŠIH OBČANOV VIPAVA

Z občani občine Vipava, starejšimi od 80 let, smo se na martinovo soboto družili na tradicionalnem srečanju, ki ga organiziramo v OŠ Draga Bajca Vipava. Najlepša hvala ravnateljici šole, učencem in mentorjem za čudovit program, Marinki Lozar Živec za prebrane pesmi iz njene pesniške zbirke Iskrice v besedah, še posebej pa se zahvaljujemo ga. Mariji Mikuž Papež in njeni ekipi učence ter kuharicam ki so nam pomagali pri organizaciji odličnega kosila. Na srečanju je sodeloval tudi moški pevski zbor Janez Svetokriški, ki nam je popestril srečanje.
Upamo, da se prihodnje leto srečamo v še večjem številu.

Podeli:

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Vabimo vas na tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki ga bomo izvedli v dveh popoldnevih, in sicer v sredo, 4. oktobra, in četrtek, 5. oktobra 2017, od 16. do 19. ure v prostorih Rdečega križa, Tovarniška 3 g, Ajdovščina. Več informacij in prijavnico za tečaj najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.   

Podeli:

EKO DAN

Ali ste vedeli, da vsak Slovenec letno ustvari povprečno 436 kilogramov odpadkov? Ali ste vedeli, da v povprečju vsak od nas letno zavrže 73 kilogramov hrane? Medtem ko se na eni strani ustvarjajo nepotrebni presežki, na drugi strani marsikdo živi v pomanjkanju.

V želji, da zmanjšamo količino nepotrebnega odpada, oziroma najdemo nove ideje, kako lahko navidezno neuporabne stvari ponovno uporabimo, organiziramo člani študijskega krožka "Kako do 0 odpada?", ki je potekal na Rdečem križu Ajdovščina, v sodelovanju z društvom Ekologi brez meja, Društvom upokojencev Ajdovščina in ŠENT Ajdovščina EKO DAN. Odvijal se bo v soboto, 9. septembra, v ajdovskem Baru Hiša mladih.

Od 13. do 18. ure vas vabimo na Izmenjevalnico oblačil. Izbirali boste lahko med rabljenimi kosi in po želji tudi sami oddali oblačila, ki pa naj bodo čista in cela. V istem času bodo za mlajše in tudi malo manj mlajše potekale delavnice recikliranja različnih materialov, kot so plastika, steklo in papir. Iz njih bomo ustvarjali okvirje za slike, vaze, lončke za pisala in še kaj. Prav tako bo mogoče na eko tržnici kupiti eko pridelke ter eko vrečke in druge izdelke, ki vam bodo pomagali, da boste lahko zaživeli življenje z manj odpada. 

Od 15. do 16. ure bo potekala delavnica izdelave domače kreme za obraz in naravnega detergenta z Danico Gračan Jevtič. 

Ob 17.30 uri bo sledil pogovor z RK in predlogi kako zmanjšati količino zavržene hrane. 

Za tem nam bo ob 18. uri Mojca Bernik predstavila njen način življenja brez odpada. Mojca septembra v Novi Gorici odpira trajnostno trgovino Moj svet, čist planet. Ob 18.30 uri si bomo ogledali film Ne me'čmo hrane stran, s katerim Ekologi brez meja skupaj z Zvezo društev upokojencev Slovenije opozarjajo na prevelike količine zavržene hrane. 

Podeli:

IZLET S KRVODAJALCI

Sobotno potepanje s krvodajalci nam je pustilo lepe spomine na prekrasno mesto Oglej in Gradež. Obiskali smo tudi majhen otoček Barbana, ki je znan romarski kraj. Ob lepem vremenu in dobri družbi nam je dan prehitro minil. Zaključili smo ga s poznim kosilom na kmetiji.

Podeli:

ZAHVALA MLINOTESTU

Zahvaljujemo se Mlinotestu, ki je pristopil k našemu projektu "Vsi siti z viški hrane" in nam vsak dan donira svež kruh, ki ostane v proizvodnji. Še enkrat hvala v imenu vseh uporabnikov!

Podeli:

Hvala krvodajalcem!

V sredo 10.5. in četrtek 11.5. smo imeli krvodajalsko akcijo, ki je potekala na Ljudski univerzi v Ajdovščini. V sredo je bilo 95 odvzemov krvi, v četrtek pa 136. V petek je bila krvodajalska akcija v vojašnici v Vipavi, kjer je bilo 127 odvzemov krvi. Vsem krvodajalcem se zahvaljujemo za darovano kri ! Še posebej pa se zahvaljujemo Ljudski univerzi Ajdovščina in vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi za njihovo gostoljubje.

Podeli:

11. REGIJSKO PREVERJANJE PRVE POMOČI

V torek, 25.4.2017 smo organizirali 11.regijsko preverjanje usposobljenosti in pripravljenosti ekip prve pomoči Severno Primorske, Notranjske in Obalne regije.

Sodelovalo je 7 ekip iz OŠ Vipava, Most na Soči,Logatec, Knežak, Hrpelje-Kozina in Koper, ki so svojo usposobljenost preverile na treh delovnih točkah. Na vsaki je bilo več ponesrečenih z različnimi poškodbami, ekipa pa je imela 10 minut časa, da jih kar najbolje oskrbi in jim nudi prvo pomoč.

Ekipa iz Knežaka je osvojila prvo mesto in se je uvrstila na državno preverjanje. Sledila je ekipa Logatca in Vipava. Vsem ekipam čestitamo za dosežene rezultate!

Še posebej se zahvaljujemo za gostoljublje OŠ Šturje, ki nam je odstopila prostore za tekmovanje.

Podeli:

KRVODAJALSKA AKCIJA

Vabimo vas na krvodajalsko akcijo, ki bo v sredo,10.5., in cetrtek, 11.5., od 7. do 13. ure na Ljudski univerzi Ajdovščina (Lavričev trg) ter v petek, 12.5., od 7. do 13. ure v vipavski vojašnici. Ne pozabite pojesti lahek zajtrk in s seboj prinesti osebni dokument. Se vidimo, Rdeči križ Ajdovščina
 

Podeli:

ZDRAVSTVENO LETOVANJE OTROK

Toplo, topleje, počitnice!!! V Rdečem križu Ajdovščina gremo na morje, se plavat naučit, od 1. do 8. julija 2017 v Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič. Vsi otroci in šolarji ste lepo vabljeni, da se nam pridružite. 

Nastanjeni bomo v mladinskem domu. Imeli bomo zagotovljeno bivanje, polni penzion z dvema malicama in napitki med obroki, 24 urno spremstvo vzgojitelja in 24 urno zdravstveno pomoč. Skrbniki bodo pripravili bogat animacijski in zabavni program. Plavali bomo lahko v morju in notranjem bazenu hotela Arija ali v zunanjem bazenu z morsko vodo. Neplavalcem bo na voljo plavalni tečaj. Poleg plavanja bodo organizirane različne druge športne aktivnosti, ki se bodo odvijale na morju (kajaki) ali na športnih površinah in igriščih (košarka, nogomet, odbojka, štafetne igre, med dvema ognjema, igrala). Skozi cel teden bomo ustvarjalni na različnih likovnih, kuharskih in drugih delavnicah, igrali se bomo družabne igre, lovili skriti zaklad in podobno. Na naravoslovnih delavnicah bomo spoznali živalstvo in rastlinstvo ob morju, naravne znamenitosti Debelega rtiča, tipične lokalne pridelke in bogato zgodovino. Z ladjico se bomo odpravili na izlet v Koper, kjer si bomo ogledali staro mestno jedro. Večeri bodo tematski in razposajeni: uživali bomo v nočnem kopanju, plesu z vodenimi koreografijami, kino večeru in še bi lahko naštevali. Verjamemo, da se bomo z letovanja ob morju vrnili zadovoljni, spočiti in polni vtisov ter da bo morski zrak znatno prispeval k izboljšanju našega zdravja.

CENA:
- 25 evrov za otroke in šolarje, pri katerih povprečni mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 30% neto povprečne mesečne plače vseh zaposlenih v RS preteklega leta.
- 45 evrov za otroke in šolarje, pri katerih povprečni mesečni dohodek presega 30% neto povprečne mesečne plače vseh zaposlenih v RS preteklega leta

SOFINANCERJI: Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (Za uveljavitev subvencije ZZZS potrebujejo otroci potrdilo pediatra o zdravstvenem stanju), Občini Ajdovščina in Vipava ter RKS - OZ Ajdovščina.

Zdravstveno letovanje je namenjeno otrokom in šolarjem, ki imajo v medicinski dokumentaciji zapise o večkratni hospitalizaciji (dva in več zapisov  v času od preteklega razpisa – od 29.1.2016 do 24.2.2017) ali so bili pogosteje bolni (dva in več zapisov v medicinski dokumentaciji v času od preteklega razpisa – od 29.1.2016 do 24.2.2017).

Prijave zbiramo do začetka junija.

Za kakršna koli vprašanja smo vam vedno na voljo na telefonski številki 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam lahko pišete na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Lepo vabljeni!

Pripete datoteke

Podeli:

SREČANJE STAREJŠIH OBČANOV

Srečanje je potekalo pod častnim pokroviteljstvom župana Občine Ajdovščina Tadeja Beočanina, ki je poudaril pomen aktivnega staranja in vključenosti starejših v družbo. Oba s predsednikom Rdečega križa Rajkom Troho sta približno 60 udeležencem uvodoma zaželela, da bi srečanje potekalo v prijetnem in sproščenem vzdušju.Po zabavnem in kulturnem programu je sledilo druženje ob odličnem kosilu, ki so ga pripravili v šolski menzi. Srednji šoli Veno Pilon, ki že več let gosti srečanje, se za njeno gostoljubje iskreno zahvaljujemo. Prav tako se najlepše zahvaljujemo vsem nastopajočim in prostovoljcem, ki so pomagali pri izvedbi srečanja. Verjamemo, da bo druženje zbranim ostalo v lepem spominu, in upamo, da se prihodnje leto ponovno srečamo.

Podeli:

Zahvala Fructalu

Najlepša hvala podpornikom, ki nam neutrudno pomagate izvajati naše humanitarno poslanstvo. Najlepša hvala Fructal za donacijo frutkov in sokov! Veseli smo, da je med nami toliko podjetij s posebnim posluhom za stiske in potrebe v lokalni skupnosti.

Podeli:

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Nekoliko smo spremenili termin tečaja prve pomoči za delovne organizacije, in sicer ga bomo v celoti izvedli v enem dnevu in ne v dveh popoldnevih. Potekal bo v sredo, 12. 4., od 14. do 20. ure v prostorih RK, Tovarniška 3 g, Ajdovščina. 

Več informacij in prijavnico za tečaj najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si. 

Podeli:

11. LOKALNO PREVERJANJE OŠ EKIP PP

zmagovalna ekipa pp OŠ VIPAVA

zmagovalna ekipa pp OŠ VIPAVA

 

V torek, 4. aprila , je v Ajdovščini na OŠ DANILA LOKARJA  potekalo lokalno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči. Udeležile so se ga  ekipe OŠ COL, OŠ ŠTURJE, OŠ VIPAVA ter dve ekipi OŠ DANILA LOKARJA AJDOVŠČINA. Ekipe so pokazale  izjemno mero pripravljenosti in srčnosti. Bravo vsem! Čestitke vipavski ekipi prve pomoči, za doseženo 1. mesto.

 Svojo pripravljenost in usposobljenost so prikazale na treh delovnih točkah, kjer so imele 10 minut časa, da kar najbolje nudijo prvo pomoč več poškodovancem. Na regijsko preverjanje  se uvrstili najbolja ekipa, in sicer OŠ VIPAVA.

Hvala prostovoljcem in trenerjem, ki ste z nami delili dragoceno znanje in nas podpirali, še posebej se  zahvaljujemo  OŠ DANILA LOKARJA za pomoč pri organizaciji dogodka!

Podeli:

OSEBNI STEČAJ: KONEC ALI NOV ZAČETEK?

Vsakdo se lahko znajde v osebni stiski, ki privede do osebnega stečaja. Ali se prav vi ukvarjate z mislijo na osebni stečaj, pa ne veste, kako se tega lotiti? Kaj pravzaprav je osebni stečaj, kakšni so postopki, pogoji?

Vse to vam bo na predavanju poskušala razjasniti odvetnica Danila Žorž.

Predavanje je brezplačno.
Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo za predhodne prijave na telefon 051 430 722 ali na e-naslov: ajdovscina.ozrk@ozrks.si.
Lepo vabljeni!
 

Podeli:

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Vabimo vas na tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki ga bomo izvedli v dveh popoldnevih, in sicer v sredo, 12. aprila, in četrtek, 13. aprila 2017, od 16. do 19. ure v prostorih Rdečega križa, Tovarniška 3 g, Ajdovščina. Več informacij in prijavnico za tečaj najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.   

Podeli:

NAPOVED DOGODKOV

TRENING ASERTIVNOSTI - proces učenja veščin za samozavestno ravnanje in učinkovito komunikacijo. S treningom bi začeli v aprilu, potekal bi vsak torek ob 16. uri, izvedli pa bi 9-10 srečanj. Tečaj bo vodila Jasmina Bolterštein, univ. dipl. soc. del. Prosimo vas, da nam vašo udeležbo predhodno sporočite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma na e-naslov ajdovscina.ozrk@ozrks.si. Minimalno število udeležencev za izvedbo tečaja je 5. Lepo vabljeni!

TRENING SOCIALNIH VEŠČIN23. 3. in 6. 4. bomo obiskali ŠENT in se udeležili treninga socialnih veščin, ki ga tam izvaja psihoterapevtka Jerneja Dimic. Socialne spretnosti so zelo koristne in nam pomagajo, da razumemo sebe in svoje okolje ter se lažje odzovemo v različnih okoliščinah. Trening bo potekal od 10.30 do 11.30 ure, tako da bomo iz naših prostorov štartali ob 10. uri. Prosimo sporočite nam predhodno vašo udeležbo na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma na e-naslov: ajdovscina.ozrk@ozrks.si. 

OSEBNO DOPOLNILNO DELO - Za vse, ki karkoli ustvarjate doma ali razmišljate o nudenju pomoči v gospodinjstvu, občasnem varstvu otrok, nabiranju gozdnih sadežev in zelišč ter podobno. Na predavanju bomo poskušali odgovoriti na vprašanja, katera dela se lahko opravljajo preko osebnega dopolnilnega dela, kdo jih lahko opravlja, kakšni so pogoji, ...
Predavanje bo v četrtek, 23. 3., od 17. do 18. ure, izvedel pa go bo predstavnik Upravne enote Ajdovščina. Zaradi lažje organizacije dogodka, vas prosimo za predhodne prijave na telefon 051 430 722 ali na e-naslov: ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

OSEBNI STEČAJ: KONEC ALI NOV ZAČETEK? - Vsakdo se lahko znajde v osebni stiski, ki privede do osebnega stečaja. Ali se prav vi ukvarjate z mislijo na osebni stečaj, pa ne veste, kako se tega lotiti? Kaj pravzaprav je osebni stečaj, kakšni so postopki, pogoji? Vse to bomo skušali razjasniti na predavanju, kjer bo predavateljica povedala primer osebne izkušnje in poskušala odgovoriti na postavljena vprašanja. Predavanje bo v ponedeljek, 3. 4., od 17. do 18. ure. Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo za predhodne prijave na telefon 051 430 722 ali na e-naslov: ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

LIČENJE OBRAZA - Potekalobo  v dveh terminih - v četrtek, 20.4., ob 18h in torek, 25.4,. ob 10h. Obvezne prijave na 051 430 722 ali e-mail: ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

ZELO LEPO VABLJENI! UPAMO, DA SE VIDIMO!

Podeli:

VSAK PONEDELJEK ANGLEŠČINA, OB SREDAH ŠIVANJE IN PETKIH USTVARJALNE DELAVNICE

V našem dnevnem centru vsak ponedeljek od 11. do 12.30 ure organiziramo angleške pogovorne uricevsako sredo od 16. do 17. ure pa poteka tečaj šivanja po meri.

Od aprila dalje bomo vsak petek od 10. do 12. ure organizirali ustvarjalne delavnice "Čarobni prsti". Od 10. do 11. ure bomo najprej ustvarjali izdelke zase, nato pa bomo od 11. do 12. ure ustvarjali izdelke za prodajo. Izdelovali bomo nakit, aranžirali darila, ustvarjali drobne pozornosti in podobno. Čim več bomo poskušali reciklirati oziroma dati novo uporabnost odpadnemu materialu.

Zelo lepo vabljeni in upamo, da se vidimo!

Podeli:

AKTIVNOSTI DNEVNEGA CENTRA V TEDNU OD 20. DO 24. 2.

TEČAJ ANGLEŠKEGA JEZIKA

Vsak ponedeljkih bomo od 11. do 12.30 ure organizirali tečaj angleškega jezika. Začeli bomo že v ponedeljek, 20. 2. 2017. Tečaj bo vodila gospa, ki je več let živela v Kanadi, potekal pa bo na način pogovora v angleškem jeziku. Besedni zaklad bomo krepili skozi igro, druženje oziroma vsakodnevno rabo. Lepo vabljeni!

LEPOPISJE ali KALIGRAFIJA

Kako sebi in drugim polepšamo dan z lepo napisanim voščilom za rojstni dan, (osebni) praznik, pismom, priznanjem, diplomo...
Lahko pišemo s posebnimi pisali - peresi, ki imajo zašiljeno konico, ali se posebej potrudimo in pišemo z dvema ali več pisali hkrati. Lahko posebej ozaljšamo začetno črko in ji namenimo večji prostor, odvisno od našega namena. Skratka, dovolimo si, da nas znanje o kaligrafiji popelje na potovanje o še neraziskanih ustvarjalnih poteh domišljije s preprostimi pisali, ki jih že poznamo, in tudi z novimi, ki jih do sedaj mogoče še nismo imeli v rokah.
Ob prijavi vam zagotovimo vse potrebne pripomočke. Lahko pa prinesete tudi svaja pisala, različne vrste gladkega papirja, risalni blok, akvarelne barvice, suhe barvice, kaligrafska peresa, flomastre... Za prikaz več vrst in načinov pisanja in risanja črk, ki deluje kot ples po papirju, se bomo potrudili skupaj na eno- ali dvodelni delavnici – odvisno od zanimanja. Trajanje delavnice je cca. 3 ure. Primerna je tako za začetnike in tiste z nekaj predznanja.
Avtorica delavnice je izkušena kaligrafinja. Potekala bo v torek, 21. 2., in torek, 28. 2., ob 18. uri.

ŠIVILJSKA DELAVNICA

Vam doma ostajajo oblačila, na katerih bi bilo potrebno le zakrpati luknjo, ponovno zašiti obrobo, popraviti zadrgo in podobno, vendar ne veste, kako bi to storili. Vabimo vas, da nas obiščete na šiviljski delavnici v sredo, 22. 2., od 16. do 17. ure ter ta oblačila prinesete s seboj, da jih bomo s skupnimi močmi pokrpali. Zatem bo šiviljska delavnica potekala vsako sredo v istem terminu. Spoznali se bomo z osnovami šivanja in šivanja na šivalnem stroju, v nadaljevanju pa boste lahko tudi že sami ustvarjali nove majčke, torbe in podobno. Delavnico bo izvajala izučena šivilja. 

Podeli:

ODPRTJE DNEVNEGA CENTRA

Na Rdečem križu Ajdovščina z valentinovim odpiramo dnevni center, v katerem bo mogoče popiti skodelico čaja ali kave, uporabljati dva računalnika in brezplačni internet, posedeti na kavču in pogledati televizijo, prebrati kakšen časopis, se udeležiti delavnice ali predavanja ter se informirati o trenutnih ugodnostih in akcijah. Odprt bo vsak dan od 8. do 12. ure od 15. februarja dalje na našem naslovu Tovarniška 3 g, Ajdovščina. Želimo si, da bi center postal prostor druženja, izmenjave izkušenj, iskanja rešitev, opore. Namenjen bo čisto vsem, še posebno pa si želimo, da bi bile vsebine dobrodošle socialno šibkejšim. Socialno ogroženi bodo po vnaprejšnjem dogovoru v centru lahko pojedli tudi podarjeno toplo kosilo.

Poleg vsakodnevnega druženja, bomo organizirali tudi različne delavnice in predavanja. Ob tem vabimo vse, ki bi bili pripravljeni prostovoljno deliti svoje znanje v našem centru, da nas pokličete na 051 430 722 ali nam pišete na ajdovscina.ozrk@ozrks.si. V nadaljevanju vam ponujamo kratek pregled dogodkov, ki jih pripravljamo:

ČAJANKA IN PRESNA ČOKOLADA

Vabimo vas, da se nam pridružite v torek, 14. 2., ob 13. uri na čajanki, ki bo namenjena pogovoru o tem, kakšne vsebine bi si želeli v dnevnem centru. Ob enem bomo 1,2,3 izdelali presne čokoladne srčke, s katerimi se bomo posladkali oziroma jih boste lahko odnesli s seboj in z njimi razveselili vaše najdražje.

SVEŽA ZELENJAVA NA OKENSKI POLICI

Isti dan, 14. 2., bomo ob 18. uri organizirali tudi delavnico kaljenja kalčkov. Zakaj bi trpeli pomanjkanje vitaminov in mineralov pozimi, ko na vrtu, njivi, drevesih vse še spi?! Rešitev je preprosta, hitra in se ponuja kar na okenski polici: kalčki!
Prvi pogoj za kaljenje semen je, da mora biti seme živo, netretirano s kemikalijami oz. kakršnimi koli zaviralci življenja, torej ekološko čisto. Kalimo lahko žitna semena, semena stročnic in semena skoraj vseh vrst zelenjave. Seznanili se bomo z osnovami: kako začeti, kaj potrebujemo za kaljenje-pripomočke, ki jih ima vsako gospodinjstvo, in v živo boste lahko poskusili različne vrste kaljenih semen v različnih gurmanskih kombinacijah (mmm...) Nekatera kaljena semena – kalčke - jemo surove, presne. Nekatere moramo pokuhati, da se s temperaturo izločijo snovi, ki niso dobre za človeški organizem. Vsa nakaljena semena pa so živ, nepredelan vir vitaminov, mineralov in drugih za človeka dobrodejnih snovi, predvsem pa žive energije, potrebne za življenje. Avtorica delavnice je izkušena gojiteljica kaljenih semen.

Podeli:

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Vabimo vas na tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki ga bomo izvedli v dveh popoldnevih, in sicer v sredo, 15. februarja, in četrtek, 16. februarja 2017, od 16. do 19. ure v prostorih Rdečega križa, Tovarniška 3 g, Ajdovščina. Več informacij in prijavnico za tečaj najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.  

Podeli:

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 3. november 2016

Vlada umaknila obravnavo Zakona o tujcih

Nedelja, 6. november 2016

Zmaga na vsak način

Petek, 28. oktober 2016

Teden solidarnosti 2016

Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ajdovščina