RK Slovenije
Območno združenje Ajdovščina

TEČAJ PRVE POMOČI ZA
DELOVNE ORGANIZACIJE:

5. in 6. 2. 2020 od 16.-19. ure
Več v zavihku Prva pomoč!

TEČAJ PRVE POMOČI ZA VOZNIKE:
-tečaj: 24., 25. in 26.2.2020
-izpit: 27. 2. 2020
Več v zavihku Prva pomoč!

 

Upravljanje piškotkov


TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Vabimo vas na tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki ga bomo izvedli v dveh popoldnevih, in sicer v sredo, 5. decembra, in četrtek, 6. decembra 2018, od 16. do 19. ure v prostorih Rdečega križa, Tovarniška 3 g, Ajdovščina. Več informacij in prijavnico za tečaj najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.  

Podeli:

SREČANJE OBČANOV OBČINE VIPAVA, STAREJŠIH OD 80 LET

Organizirali smo tradicionalno srečanje vipavskih občanov, starih 80 in več let, in sicer 10. novembra  v Osnovni šoli Draga Bajca Vipava, ki nas vsako leto prijazno gosti. Zbralo se je kar 50 starejših. Častni pokrovitelj dogodka je bil župan občine Vipava mag. Ivan Princes, ki se je žal opravičil za izostanek. Udeležence sta pozdravila gostitelj srečanja, predsednik Rdečega križa Rajko Troha, in v imenu šole ravnateljica Mojca Pev. Zbrani smo se sprostili in razvedrili ob nastopu otroškega pevskega zbora Podružnice Podnanos, ki ga vodi zborovodkinja Vida Trošt Vidic. Prisluhnili smo recitacijam in ugankam tretješolk Ane, Lane, Nile in Pie, ki so jih za nas pripravile skupaj z učiteljico Nadjo Rodman Koradin. Občudovali smo plesni nastop Folklornega društva Vipava v tradicionalnih vipavskih nošah ob spremljavi godcev ter zamigali ob poslušanju harmonikaša in kvarteta Pod skalco.

Po krajšem programu smo druženje nadaljevali ob kosilu, kjer so pri strežbi velikodušno pomagali mentorica Marija Mikuž Papež in starejši učenci, ki so se spretno sukali s pladnji po polni jedilnici. Najlepša hvala kuharicam za zelo okusno kosilo. Prav tako se zahvaljujemo vsem nastopajočim in prostovoljcem. Iskrena hvala Osnovni šoli Draga Bajca Vipava, ki nas že vrsto let gosti v njenih prostorih in program olepša s čudovitimi nastopi otrok.

Podeli:

DOBRODELNA DROBTINICA

Tudi letos smo se pridružili mednarodni akciji Drobtinica, ki poteka ob Svetovnem dnevu hrane, 16. oktobru, in Svetovnem dnevu boja proti revščini, 17. oktobru, in v katero se vključujejo tudi ostala območna združenja RKS. Namen akcije je opozoriti na prisotnost revščine v lokalnem okolju ter pomembnost zdrave in redne prehrane otrok. V okviru akcije so učenke in učenci Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina, Osnovne šole Šturje in Osnovne šole Draga Bajca Vipava v soboto, 20. 10., med 8. in 12. uro na stojnici v trgovskem centru Mercator in trgovini Spar v Ajdovščini ter marketu Mercator v Vipavi mimoidočim delili pekovske izdelke v zameno za prostovoljne prispevke.
Izdelke so donirali: Mercator, Spar, Neli-pek, Fama Vipava, Fructal in Slaščičarna Ajdovščina. Skupaj so učenci vseh treh šol zbrali 1.766 evrov, sredstva pa bodo v celoti namenjena za šolski sklad omenjenih šol.
Sredstva je mogoče še prispevati preko SMS sporočil s ključno besedo DROBTINICA ali DROBTINICA5 na telefonski številki 1919.
Najlepša hvala vsem donatorjem, prostovoljcem in vsem, ki ste nas obiskali na stojnici!
 

Podeli:

ODPRTJE DEFIBRILATORJA NA DOMU KRAJANOV GOJAČE - MALOVŠE

Rdeči križ Ajdovščina je ob svetovnem dnevu oživljanja v torek, 16. oktobra, odprl defibrilator na Domu krajanov Gojače - Malovše. Odprtje so popestrili učenke in učenci Podružnične šole Črniče, za kar se jim najlepše zahvaljujemo! Zbrane sta nagovorila tudi predsednik Rdečega križa Ajdovščina Rajko Troha in predsednik Krajevne skupnosti Gojače - Malovše Martin Šinigoj.

Rdeči križ je defibrilator kupil s pomočjo donatorjev: Lekarne Ajdovščina, Adriatic Slovenice in posameznika, za nakup omarice pa je sredstva prispevala Občina Ajdovščina. Ob odprtju smo za krajane izvedli tudi tečaj temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja. Občina Ajdovščina je prisluhnila naši prošnji in nam za namen izvajanja tečajev po KS zagotovila 20 novih lutk, da bodo udeleženci teoretično znanje lahko tudi praktično preizkusili. V Rdečem križu se vsem donatorjem iskreno zahvaljujemo. Želimo si, da bi bil predvsem v najbolj oddaljenih krajevnih skupnostih čim prej nameščen javno dostopen defibrilator in da bi bili tudi krajani v čim večjem številu usposobljeni v nudenju prve pomoči. Veseli smo bili odziva krajanov KS Gojače - Malovše, ki so z veseljem sprejeli novo pridobitev in se poučili o njeni uporabi. 

Podeli:

VEČ MLADIH NA KRVODAJALSKI AKCIJI V AJDOVŠČINI IN VIPAVI

Rdeči križ Ajdovščina je organiziral tradicionalno jesensko krvodajalsko akcijo 24. in 25. septembra na Ljudski univerzi Ajdovščina in 26. 9. v športni dvorani vipavske vojašnice. Veseli smo bili, da se je v treh dneh akcije udeležilo kar 420 krvodajalk in krvodajalcev. Še posebno smo bili veseli številnih mladih krvodajalcev oziroma tistih, ki so kri darovali prvič, saj smo lani zabeležili rekordno nizko priključitev novih krvodajalcev naši družini. Novih krvodajalcev je bilo lani le 61, v preteklih letih pa se je ta številka gibala okrog 120. Upamo, da bomo letos ta trend ponovno obrnili v bolj pozitivno smer in tako lahko ohranjali plemenito tradicijo krvodajalstva.

Prav tako smo bili veseli velikega odziva darovalcev, ker trenutno beležimo nizke zaloge krvi vseh krvnih skupin. Če kdo ni utegnil na krvodajalsko akcijo, pa bi želel darovati svojo življenjsko tekočino, ga lepo vabimo v novogoriški center za transfuzijsko dejavnost, saj so zaloge še vedno nizke. Več si lahko ogledate na spletni strani: http://www.daruj-kri.si/.

Iskrena hvala vsem, ki ste bili ali še boste solidarni! Ne nazadnje se moramo iz srca zahvaliti tudi Ljudski univerzi Ajdovščina in Vojašnici Janka Premrla Vojka Vipava, ki nam že vrsto let za namen akcije brezplačno odstopita njune čudovite prostore, v katerih se počutimo zelo prijetno in že domače. Velika hvala tudi prostovoljkam in prostovoljcem, ki so nam pomagali pri izvedbi akcije.

Podeli:

TEČAJ OŽIVLJANJA S PRIMOŽEM VELIKONJO IN BREZPLAČNE MERITVE

Primoža Velikonjo verjetno ni potrebno posebej predstavljati, saj je mnogim zelo dobro poznan kot odličen reševalec, ki ga je pot iz rodne Ajdovščine zanesla v Kočevje, kjer je vodja reševalne postaje. Veliko svojega časa, truda in energije usmerja v promocijo znanja temeljnih postopkov oživljanja in izobraževanje laikov v prvi pomoči, saj so prav ti tisti, ki lahko najhitreje ukrepajo. Njegova prizadevanja po širjenju znanja prve pomoči so med drugim prepoznali poslušalci Vala 202, ki so ga v marcu izbrali za ime meseca.

Vabimo vas, da prisluhnete Primožu in se nam pridružite na tečaju temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja v soboto, 22. 9., ob 19. uri v Domu krajanov Žapuže.

Prav tako v soboto, 22. 9., vas lepo vabimo tudi, da si že od 9. do 11. ure v Domu krajanov Žapuže brezplačno izmerite tlak, sladkor in holesterol v krvi.

Podeli:

TERENSKA KRVODAJALSKA AKCIJA V AJDOVŠČINI IN VIPAVI

Vabimo vas na terensko krvodajalsko akcijo, ki bo potekala v ponedeljek, 24. septembra, in torek, 25. septembra, od 7. do 13. ure v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina. V sredo, 26. septembra 2018, pa bo potekala od 7. do 13. ure v športni dvorani Vojašnice Janka Premrla Vojka Vipava (dvorana ima ločen vhod za zunanje obiskovalce s parkirišča za vojašnico).

Kri lahko darujete vsi, ki ste dobrega zdravja, stari od 18 do 65 let in imate več kot 50 kilogramov. Moški lahko kri darujete vsake tri in ženske vsake štiri mesece. Več informacij o krvodajalstvu in vsak dan osvežen podatek o stanju zalog krvi po krvnih skupinah najdete na spletni strani http://www.daruj-kri.si/.

Prosimo vas, da na odvzem ne pridete tešči, ampak pred tem pojeste nemasten obrok (tudi brez mleka ali mlečne kave), na primer kruh, marmelado, med, sadje in podobno. Popijete lahko na primer sok, čaj ali črno kavo. Po odvzemu vam bomo postregli z malico.

Prav tako vas prosimo, da s seboj prinesete veljaven osebni dokument s fotografijo.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Že vnaprej se zahvaljujemo vsem, ki boste solidarni in se boste udeležili prihajajoče terenske krvodajalske akcije.

Lepo vabljeni!

Podeli:

POMOČ PRI NAKUPU ŠOLSKIH POTREBŠČIN

Da začetek novega šolskega leta ne bi bil tako zelo stresen, smo v Rdečem križu 72 družinam namenili bone za šolske potrebščine v skupni vrednosti 2915 evrov. Vsem učenkam in učencem želimo veliko uspeha v novem šolskem letu!!!

Podeli:

DELITEV VIŠKOV KOSIL

RKS - Območno združenje Ajdovščina se je marca 2014 povezalo s prvimi menzami, ki so bile pripravljene odstopiti višek kosil socialno ogroženim. Do danes je k projektu pristopilo več menz iz občin Ajdovščina in Vipava, in sicer: Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, Dom starejših občanov Ajdovščina, Otroški vrtec Ajdovščina, pizzeriji Zmaj in Anja, okrepčevalnici Barbera in Amon, Zavod Pristan in Osnovna šola Draga Bajca Vipava. V poletnih mesecih nam je zaradi izpada kosil pri nekaterih donatorjih na pomoč večkrat priskočilo podjetje Mlinotest.

Skupno območno združenje pri omenjenih donatorjih prevzame vsak delavnik 15 toplih kosil, ki jih prostovoljci v termo posodah prenesejo socialno ogroženim. Pri izvajanju programa območno združenje tesno sodeluje s Centrom za socialno delo Ajdovščina, Zdravstvenim domom Ajdovščina in drugimi dobrodelnimi organizacijami na območju Upravne enote Ajdovščina, od katerih sprejema predloge za nudenje pomoči. Pet kosil dnevno je namenjenih stanovalcem hiše za brezdomne v Ajdovščini. Ostala kosila prejmejo upravičenci do denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka, ki imajo običajno poleg težkih materialnih pogojev tudi druge težave, kot je na primer težko vključevanje v družbo, težave pri samostojnem življenju, odvisnosti, bolezen in podobno. Nekateri kosilo prejemajo le krajše obdobje, ko so v trenutni stiski, nekaterim pa kosila zagotavljamo že daljše obdobje. Redki ga prejemajo že od zagona akcije marca 2014. To so sedaj prebivalci hiše za brezdomne, zaradi katerih smo akcijo zagotavljanja toplih kosil tudi začeli.

V letu 2017 je združenje od devetih donatorjev prejelo okrog 4900 kosil v vrednosti približno 22.000 evrov. Če je združenje projekt začelo z željo, da bi razdelilo viške kosil, je v vrsto letih ugotovilo, da lahko v mnogih primerih bolj govorimo o podarjenih kosilih, saj nam mnoge menze le te izročijo še prej, kot jih začnejo deliti same. Projektu sta se na veliko veselje združenja pridružili tudi podjetji Fructal, ki nam redno namenja njihove izdelke, in Mlinotest, ki nam dnevno daruje svež kruh, ki ostane kot višek proizvodnje.

Sredstva za pokritje neposrednih stroškov, ki nastajajo pri izvajanju projekta, kot je strošek goriva, zagotavlja Občina Ajdovščina, za nakup novih termo posod pa je združenje letos prejelo tudi sredstva Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V preteklosti nam je pri nakupu menažk pomagalo podjetje Kristal d.o.o. Renče. Združenje se najlepše zahvaljuje vsem, ki so že vrsto let pripravljeni dnevno podariti toplo kosilo socialno šibkejšim, prostovoljcem ter vsem, ki projekt kakorkoli drugače podpirajo.

Podeli:

OSNOVNOŠOLSKA EKIPA PRVE POMOČI OŠ DANILA LOKARJA NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU OSNOVNOŠOLSKIH EKIP

Neskončno ponosni na našo osnovnošolsko ekipo prve pomoči OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, ki je na državnem tekmovanju na Debelem rtiču, na katerem je sodelovalo 12 zmagovalnih ekip iz vsake regije, pokazala izjemno mero znanja prve pomoči, ekipni duh in predvsem pripravljenost pomagati ponesrečenim. Tekmovanje je potekalo v soboto, 12. 5., ekipe pa so se preizkusile v teoretičnem in praktičnem delu. V okviru teoretičnega dela so odgovarjale na vprašanja iz prve pomoči in o zgodovini Rdečega križa, v okviru praktičnega dela pa so svoje znanje prikazale na petih delovnih točkah, kjer so imele 10 minut časa, da oskrbijo vse poškodovane. Čestitke ekipi ter mentoricama Izidora Černigoj in Ireni Fajdiga!

Podeli:

DUŠAN RIJAVEC STOTIČ DAROVAL KRI

Dušan Rijavec iz Ustij je stotič daroval kri 20. junija na Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica in v Rdečem križu Ajdovščina smo z veseljem dogodek obeležili in ga naredili malo bolj posebnega. Ob tej priložnosti sta se mu za njegovo izjemno humanost zahvalila predsednik RK Ajdovščina Rajko Troha in dr. Alenka Medvešček iz CTD Nova Gorica. Zahvalila sta se mu tudi v imenu številnih anonimnih prejemnikov transfuzije, ki jim je v dolgih letih pomagal. 

Kot je povedal g. Rijavec, mu je krvodajalstvo prišlo v navado in že vrsto let redno daruje vsake tri mesece. Po preteku omenjenega obdobja postane že nestrpen in raje še kakšen teden prej daruje, kot pa pozneje. Zdravje mu dobro služi in kot pravi bo tudi v prihodnje daroval svojo življenjsko tekočino, dokler bo lahko. Povedal je, da mu številke ne pomenijo veliko. Kot je pojasnil, ni pomembno kolikokrat si daroval, ampak da pomagaš drugim, kolikor lahko. Drugače pa to zanj ni bil prvi malo bolj poseben odvzem. Kot redni obiskovalec CTD Nova Gorica je pred leti tam že naletel na presenečenje, saj je bil ravno 30.000 krvodajalec. G. Rijavcu ob tej priložnosti še enkrat iskreno čestitamo!

Podeli:

KRVODAJALSKA AKCIJA V AJDOVŠČINI IN VIPAVI

Hvala krvodajalkam in krvodajalcem, ki ste nas v preteklih dneh obiskali na terenskih akcijah. V Ajdovščini je v četrtek kri darovalo 81 dobrotnikov in v petek 146, v ponedeljek pa nas je v Vipavi obiskalo 120 ljudi. Vsem se iskreno zahvaljujemo. Iskrena hvala tudi Ljudski univerzi Ajdovščina in Vipavski vojašnici Janka Premrla Vojka, ki nas prijazno gostita. Velika hvala seveda tudi vsem, ki kri darujte v Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica.

Podeli:

Zamigaj v dobrodelnosti in Dj delavnica

Zamigali so v dobrodelnosti

Goriška 08. 05. 2018, 10.51

Rdeči križ Ajdovščina je v sodelovanju z Barom Hiša mladih in z roko v roki z lokalnimi didžeji pripravil dobrodelni plesni večer v ritmih različnih žanrov elektronske glasbe Zamigaj v dobrodelnosti. DJ mojstri obljubljajo, da bo elektronsko glasbo na Ajdovskem še slišati.

Mladi didžeji so svoj talent in zanimanje delili z vrstniki in drugimi ljubitelji elektronske glasbe.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > V ajdovskem Rdečem križu so po vzoru dobrodelnega zumba maratona tokrat pripravili dobrodelni plesni večer, a namesto zumbe so v Baru Hiše mladih tokrat prevladovali ritmi elektronske glasbe. Zanjo so poskrbeli lokalni DJ mojstri, brata Brtinzz, Dominic Sab in Luca Sabattini, pridružila pa se jim je še bratska naveza The Presidents iz Smokvice na Koprskem. "Veseli smo, da so se mladi ustvarjalci odzvali vabilu in za pomoč socialno ogroženim družinam v ajdovski in vipavski občini namenili svoj čas in ustvarjalno energijo, vrstnikom pa omogočili uživanje ob poslušanju elektronske glasbe," je ob dogodku povedala Nevenka Božič iz ajdovskega Rdečega križa. Druženje so začeli že popoldne, z brezplačno delavnico za mlade, ki jih zanima poklic didžeja, vsak obiskovalec večerne prireditve pa je bil povabljen, da za dobrodelni namen prispeva po tri evre. "Zbrali smo 189 evrov, odločili pa smo se, da jih bomo namenili za socialna letovanja," je povedala sekretarska združenja Irena Žgavc. Povabilu sem se z veseljem odzval, ker je to priložnost, da pokažem, kaj me veseli, kaj počnem in hkrati še pomagam.

Upam, da to ne bo edini tovrstni dogodek, prepričan sem, da lahko naše izkušnje delimo naprej in da s podobnimi dogodki še popestrimo glasbeno ponudbo na Ajdovskem," je pred začetkom programa povedal Luca Sabattini. Z njim sta se strinjala tudi Dominic Sab in Brtinzz, ki pravita, da je med mladimi dovolj zanimanja za elektronsko glasbo, žal pa zanjo v Vipavski dolini ni prav veliko priložnosti. Ena od njih bo letošnji že 4. festival Summer Spark, ki bo 10. avgusta v športnem parku v Budanjah. Teden prej, 3. avgusta, pa koprska DJ naveza The Presidents vabi na prireditev Mladost v Smokvici.

 

 

 

 

Podeli:

EKIPI PRVE POMOČI NA REGIJSKEM PREVERJANJU

Tri ekipe prve pomoči Rdečega križa Ajdovščina so se letos udeležile regijskega preverjanja usposobljenosti in pripravljenosti ekip prve pomoči CZ in RK, ki je združevalo dve regiji, in sicer Severno Primorsko in Obalno regijo, in je potekalo 9. junija v Marezigah.

Na preverjanju je sodelovalo osem ekip iz Idrije, Nove Gorice, Kopra in Ajdovščine, ki so svojo usposobljenost preverile na štirih delovnih točkah. Na vsaki je bilo več ponesrečenih z različnimi poškodbami, ki so jih morale ekipe kar najbolje oskrbeti. Ekipe iz Ajdovščine so pokazale veliko mero znanja, pripravljenosti in ekipnega duha.

Ekipo Hitri povoji so sestavljali: Simon Makovec Kržišnik (vodja), Žak Mohorčič Margan, Ram Cunta, Nataša Klančar Ambrožič in Jana Kržišnik Makovec. Ekipo Šturje so sestavljali: Igor Vidmar (vodja), Janez Praček, Mateja Sulič, Benedikt Ličen in Miha Bizjak. Vipavsko ekipo so sestavljale: Monika Fajdiga (vodja), Petra Fučka, Martina Petan, Tamara Mozetič in Katja Lahajnar.

Na državno preverjanje, ki bo potekalo jeseni v Postojni, sta se uvrstili ekipi iz Nove Gorice in Kopra. Vsem ekipam iskreno čestitamo za prikazano znanje, v izpopolnjevanje katerega vložijo veliko truda in prostovoljnih ur!

Podeli:

BAZEN TUDI ZA SOCIALNO OGROŽENE OTROKE

Zavod za šport Ajdovščina je letos ponovno, že deveto leto zapored, razveselil otroke družin, ki prejemajo pomoč Rdečega križa Ajdovščina. 30 socialno ogroženih otrok se bo lahko dvakrat tedensko brezplačno kopalo na letnem bazenu čez celo sezono. Otrokom, ki so žal večkrat prikrajšani za materialne dobrine in pogosto tudi za socialne stike, je tako polepšal poletje in zaslužene počitnice. Zavod je doslej skupno osrečil že okrog 430 otrok ter tudi drugače z dobrodelnimi akcijami izkazuje veliko razumevanja in posluha za stiske socialno najšibkejših.

Otroci so donacije izjemno veseli in vsako leto že takoj po koncu sezone sprašujejo, če bodo lahko tudi prihodnje leto obiskovali bazen. Sprostitev na letnem bazenu je zanje zelo dragocena, saj so tako deležni nekaj brezskrbnih trenutkov in razvedrila, ki jim ga starši ne morejo omogočiti. V RK Ajdovščina se Zavodu tudi v imenu otrok in staršev najlepše zahvaljujemo za pomoč ter čudovite in pestre počitnice!

Podeli:

KRVODAJALSKA AKCIJA - NOVA LOKACIJA V VIPAVI

Rdeči križ Ajdovščina vas vabi na terensko krvodajalsko akcijo, ki bo potekala v četrtek, 10. maja, in petek, 11. maja, od 7. do 13. ure kot že tradicionalno v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina. V ponedeljek, 14. maja 2018, pa bo potekala od 7. do 13. ure na novi lokaciji v športni dvorani Vojašnice Janka Premrla Vojka Vipava. Lepo vas prosimo, da ste pozorni na novo lokacijo.

Torej na krvodajalski akciji v vipavski vojašnici vhod ne bo več skozi vojašnico, ampak je potrebno priti na parkirišče za njo, kjer je športna dvorana, ki je del vojašnice, vendar ima ločen vhod tudi za zunanje obiskovalce.

Kri lahko darujete vsi, ki ste dobrega zdravja, stari od 18 do 65 let in imate več kot 50 kilogramov. Moški lahko kri darujete vsake tri in ženske vsake štiri mesece.

Prosimo vas, da na odvzem ne pridete tešči, ampak pred tem pojeste nemasten obrok (tudi brez mleka ali mlečne kave), na primer kruh, marmelado, med, sadje in podobno. Popijete lahko na primer sok, čaj ali črno kavo. Po odvzemu vam bomo postregli z malico.

Prav tako vas prosimo, da s seboj prinesete veljaven osebni dokument s fotografijo.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Že vnaprej se zahvaljujemo vsem, ki boste solidarni in se boste udeležili prihajajoče terenske krvodajalske akcije.

Lepo vabljeni!

Podeli:

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

Vabimo vas na tečaj prve pomoči za delovne organizacije, ki ga bomo izvedli v dveh popoldnevih, in sicer v sredo, 13. junija, in četrtek, 14. junija 2018, od 16. do 19. ure v prostorih Rdečega križa, Tovarniška 3 g, Ajdovščina. Več informacij in prijavnico za tečaj najdete v zavihku Prva pomoč. Za dodatne informacije ali prijave nas pokličite na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišiti na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.  

Podeli:

ZDRAVSTVENO LETOVANJE OTROK OD 30.6. - 7. 7. NA DEBELEM RTIČU

Počitnice so skoraj tu in v Rdečem križu Ajdovščina se intenzivno pripravljamo na zdravstveno letovanje otrok in šolarjev, ki ga organiziramo od 30. 6. do 7. 7. 2018 v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič. Se nam pridružite?

Nastanjeni bomo v mladinskem domu. Imeli bomo zagotovljeno bivanje, polni penzion z dvema malicama in napitki med obroki, 24 urno spremstvo vzgojitelja in 24 urno zdravstveno pomoč. Skrbniki bodo pripravili bogat animacijski in zabavni program. Plavali bomo lahko v morju in notranjem bazenu hotela Arija ali v zunanjem bazenu z morsko vodo. Neplavalcem bo na voljo plavalni tečaj. Poleg plavanja bodo organizirane različne druge športne aktivnosti, ki se bodo odvijale na morju ali na športnih površinah in igriščih (košarka, nogomet, odbojka, štafetne igre, med dvema ognjema, igrala). Skozi cel teden bomo ustvarjalni na različnih likovnih, kuharskih in drugih delavnicah, igrali se bomo družabne igre, lovili skriti zaklad in podobno. Z ladjico se bomo odpravili na izlet v Koper, kjer si bomo ogledali staro mestno jedro. Večeri bodo tematski in razposajeni: uživali bomo v nočnem kopanju, plesu z vodenimi koreografijami, kino večeru in še bi lahko naštevali. Verjamemo, da se bomo z letovanja ob morju vrnili zadovoljni, spočiti in polni vtisov ter da bo morski zrak znatno prispeval k izboljšanju našega zdravja.

Cena zdravstvenega letovanje je 20 evrov za otroke in šolarje, pri katerih povprečni mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 30% neto povprečne mesečne plače vseh zaposlenih v RS preteklega leta. Če povprečni mesečni dohodek presega 30% neto povprečne mesečne plače vseh zaposlenih v RS preteklega leta, znaša prispevek za letovanje 40 evrov.

Letovanje subvencionira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Za uveljavitev subvencije ZZZS potrebujejo otroci potrdilo pediatra. Poleg ZZZS letovanje subvencioniramo še Občini Ajdovščina in Vipava ter RKS - OZ Ajdovščina.

Zdravstveno letovanje je namenjeno otrokom in šolarjem, ki imajo v medicinski dokumentaciji zapise o večkratni hospitalizaciji (dva in več zapisov  v času od preteklega razpisa – od 25.2.2017 do 16.2.2018) ali so bili pogosteje bolni (dva in več zapisov v medicinski dokumentaciji v času od preteklega razpisa – od 25.2.2017 do 16. 2. 2018).

Za kakršna koli vprašanja smo vam vedno na voljo na telefonski številki 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam lahko pišete na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Lepo vabljeni!

Podeli:

PODELITEV PRIZNANJ KRVODAJALCEM JUBILANTOM IN PROSTOVOLJCEM

RKS – OZ Ajdovščina je v četrtek, 26. 4., ob 20. uri v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini organiziral praznovanje ob 70. letnici delovanja ter podelitev priznanj krvodajalcem jubilantom in zaslužnim prostovoljcem. Prireditve so se udeležili: oba podžupana občine Ajdovščina, Mitja Tripkovič in Alojzij Klemenčič, direktor občine Vipava Jože Papež, predsednik zamejskega združenja krvodajalcev iz Doberdoba Aldo Jarc, dr. Alenka Medvešček iz CTD Nova Gorica. Slavnostni govornik je bil predsednik RKS dr. Dušan Keber. Med najbolj zaslužnimi krvodajalkami, ki so se udeležile prireditve in prejele priznanje, so bile Ivanka Božič, Tatjana Ušaj in Alenka Bitežnik, ki so prejele priznanje za 50 darovanj krvi. Med najbolj zaslužnimi krvodajalci so bili Franko Bratina, Robert Curk , Sebastjan Curk, Anton Čuk, Tomislav Čermelj, Jernej Krašna, Leon Pelan in Marjan Nabergoj, ki so prejeli priznanje za 50 darovanj, Slavko Breščak, Miroslav Batagelj in Anton Kodrič, ki so prejeli priznanje za 60 darovanj,  Jernej Krkoč, Bogdan Kodele, Marjan Peršič in Dobro Marinković, ki so prejeli priznanje za 70 darovanj, Jožef, Kalc,ki je prejel priznanje za 80 darovanj, Jožef Copič, Leonard Edvard Krašna, Jožko Krkoč, Igor Kobal in Dušan Rijavec, ki so prejeli priznanje za 90, ter Bogomir Trošt, ki je prejel zahvalno listino za 110 darovanj. Prav tako smo podelili priznanja prostovoljcem, najvišje priznanje srebrni znak je prejel predsednik Rajko Troha.

V občinah Ajdovščina in Vipava je sicer lani 763 krvodajalcev prispevalo 1276 enot krvi, kar je primerljivo z 2016, ko so prebivalci območja prispevali 1284 enot krvi. 358 ljudi je kri darovalo na spomladanski terenski krvodajalski akciji v Ajdovščini in Vipavi ter 418 na jesenski. Še 500 enot krvi so naši krvodajalci darovali v  Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica. Veseli smo, da se je za darovanje odločilo tudi 80 mladih oziroma tistih, ki so kri darovali prvič. V RKS – OZ Ajdovščina se sedaj že pripravljamo na stoti odvzem našega krvodajalca Jožka Krkoča v začetku maja v CTD Nova Gorica.

Prav tako bo 10. in 11. maja potekala terenska krvodajalska akcija na Ljudski univerzi Ajdovščina ter 14. maja v športni dvorani Vojašnice Janka Premrla Vojka Vipava, kar je malo spremenjena lokacija in na kar upamo, da bodo krvodajalci pozorni.

Prireditev so popestrili varovanci CIRIUS Vipava, nasmejali smo se ob stand up-u Borisa Kobala. Prireditev je povezoval Ervin Čurlič.

Čestitke še enkrat vsem prejemnikom priznanj!

Podeli:

Koledar dogodkov mesec junij

Koledar dogodkov za mesec junij 2018

V mesecu juniju se nadaljujejo stalni programi dnevnega centra RK Ajdovščina:  individualna učna pomoč za osnovno šolo, program za brezposelne in  program pomoči starostnikom na terenu.

Izvedli bomo naslednje delavnice in predavanja:

1. Funkcionalna vadba v juniju dne, (4.6,11.6,18.6 in 25.6.2018) bo jutranja telovadba v dnevnem centru RK Ajdovščina na Tovarniški cesti 3.g, (poleg gasilcev) od 10.00 do 11.00 ure.

Predstavljena bo funkcionalna vadba, ki jo bo vodil študent tretjega letnika "Fakultete za šport", Vid Pregelj iz Ajdovščine. Funkcionalna vadba je vadba, pri kateri izvajamo oziroma se učimo pravilno izvajati naravna gibanja, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju (dvigovanje in spuščanje bremen, odpiranje vrat, vstajanje, usedanje) poleg tega pa z njo krepimo telo in ohranjamo zdravje, ter fleksibilnost telesa. V juniju se bomo vsak ponedeljek dobili, podrobneje predstavili eno področje, ki ga lahko z vadbo izboljšamo, ter izvedli primer ure funkcionalne vadbe.  4.6.2018 – osnove funkcionalne vadbe; 11.6.2018 – raztezne vaje; 18.6.2018 – krepitev & stabilizacija; 25.6.2018 – ravnotežje & koordinacija. Vljudno vabljeni.

2. " Živ  Žav", dne 6.6.2018 od 15.00 do 17.00 ure, kjer bomo imeli zaključek učne pomoči  skupaj z izvajalkami in otroki.

3. Dan v naravi dne, 7. junija 2018

Prisrčno vabljeni na praktično delavnico: "Dan v naravi". peljali se bomo na posestvo 15 km oddaljeno iz Ajdovščine. Zbirno mesto je lokacija območnega združenja RK v Ajdovščini na Tovarniški 3.g, pri gasilskem domu, v četrtek , 7. junija 2018 ob 8. uri.

Kaj bomo počeli? Spoznavali bomo permakulturni način kmetovanja: izdelava kompostnika,  košnja po starem s koso ali meditacija v gibanju, spoznavanje, nabiranje, priprava in degustacija divjeužitnih rastlin, sajenje in saditev pod senom, naravno gnojenje, urejanje skalnjaka, urejanje malinjaka, kaj in kam s pepelom?, kako uporabimo na vrtu striženo volno, kako se zakuri ogenj v naravi... med drugim bomo na hitro ustvarili izmenjevalnico dobrih stvari: v kolikor imate viška svojih pridelkov, semen, sadik ali lastno ustvarjenih dobrot (marmelade, sirupi, pecivo...), lahko prinesete s seboj. Po spoznavanju in ustvarjanju na zemlji si bomo privoščili enolončnico iz pridelkov z vrta in divjeužitnih zeli.

Obvezna oprema:

dolge hlače in dolg rokav, obutev z debelim podplatom, lastna skodela  /krožnik, žlica, vsaj 1l vode. Zaželjeno je tudi lastno vrtno orodje (motika, grablje, škarje, rokavice itn.). Pridite, koristno in zabavno bo! Prisrčno vabljeni!

Obvezne prijave na tel. 05 366 49 30, 051 430 722 do 6. junija 2018. Prosimo, brez psov, mačk in drugih ljubljenčkov. Delavnico v naravi vodi izkušena vrtnarka, ljubiteljica narave.

4. Delavnice  izdelovanja rož iz  najlonk

Vsak petek od 9:30 do 11:30 v našem dnevnem centru  RK Ajdovščina na Tovarniški cesti 3.g (poleg gasilcev). Na  pobudo naših ustvarjalk bomo imeli tudi v juniju ob petkih izdelovanje rož iz najlonk. Vljudno vabljeni vsi, ki imate željo po ustvarjanju!

5. Predavanje o permakulturnem načinu vrtnarjenja dne, 8.6. 2018 ob 18. uri v dnevnem centru RK Ajdovščina na Tovarniški cesti 3.g., (poleg gasilcev)

Predavanje o permakulturnem načinu vrtnarjenja bo imela ga. Ingrid Marc, strokovnjakinja na tem področju in ljubiteljica narave. Na prvem srečanju nam bo predstavila svoj način vrtnarjenja, če bo dovolj zanimanja bomo na naslednjem srečanju tudi obiskali njen vrt  v Lokavcu (spodnja slika).  Permakulturni  način vrtnarjenja  sloni na opazovanju narave in posnemanju njenih vzorcev.  Stremi k temu, da s čim manjšim vložkom energije pridelamo čim več in pri tem "sodelujemo" z naravo. Načrtujemo kolobarjenje in zaporedje posevkov ter mešane posevke rastlin, ki se "dobro razumejo" med sabo. Pomembno je tudi oblikovanje vrtnih površin, ki ga prilagodimo lokalnim pogojem: visoke grede, spiralaste grede, plitvi jarki, terase in gomilaste grede. V permakulturi je veliko prostora za ustvarjalnost. Zametki permakulture segajo v 70. leta kot odgovor na hitro rastoče intenzivno kmetijstvo z monokulturami, ki je naravi in ljudem neprijazno, zastruplja vodo in zemljo ter povzroča erozijo prsti. Glavni poudarek pri permakulturnemu vrtnarjenju je skrb za zdravje zemlje in ljudi.  "Kdor zaseje vrt, zaseje ljubezen." (neznani avtor) by Ingrid Marc. Vljudno vabljeni vsi ljubitelji vrtov in narave.  Obvezne prijave na : 053664930 / 051430722 ali e-naslov.: ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

6. Toplo vabljeni na brezplačno izkustveno delavnico z naslovom; " Kdo sem jaz ? ". Že iz obdobja našega ranega otroštva igramo vede ali nevede različne vloge, ki smo se jih naučili skozi najrazličnejše odnose, pričakovanja drugih in …..kolikokrat smo si že v življenju rekli, da ne bomo nikoli podobni svojim staršem, pa sedaj ugotavljamo, da smo jim še kako podobni. Zakaj je temu tako? kjer bomo poskušali ugotoviti in  prepoznati  skupne  vzorce, ter se  z ozaveščanjem le teh  približati  svojemu bistvu. Srečali se bomo v dnevnem centru Rk Ajdovščina, Tovarniška cesta 3.g, Ajdovščina, dne, 12. 6. 2018, od 9.00 do 11.00 ure. Delavnico vodi ga. Irena Savič, raziskovalka sebe in življenja, ter svetovalka, terapevtka, učitelj Usui, Imara in angelskega reiki-ja. S seboj prinesite zvezek, svinčnik.

7. Predavanje o Zakonu o brezplačni pravni pomoči

Predavanje o Zakonu o brezplačni pravni pomoči bo imela ga. odvetnica Vida Mali Lemut iz Ajdovščine. Predavanje bo v dnevnem centru Rk Ajdovščina dne, 12.6.2018 ob 16.uri. Predavateljica bo skušala v svojem predavanju o brezplačni pravni pomoči predstaviti Zakon o brezplačni pravni pomoči in sicer: Namen brezplačne pravne pomoči:

 • kdo odloča o vlogi za brezplačno pravno pomoč in kam je potrebno vlogo oddati
 • za katera pravna dejanja se lahko zaprosi za dodelitev brezplačne pravne pomoči
 • za katera pravna dejanja se brezplačna pravna pomoč ne dodeli
 • kdo je upravičen do brezplačne pravne pomoči
 • kakšni so pogoji za dodelitev brezplačne pravne pomoči
 • katere dokumente je potrebno predložiti organu, ki odloča o dodelitvi bpp
 • kdaj je potrebno vrniti znesek, ki ga prejme odvetnik, ki je zastopal upravičenca, ki je prejel bpp

Vljudno vabljeni vsi tako brezposelni in ostali. Prijave na tel.št.: 05 366 4930, gsm: 051 430 722, e naslov: ajdovscina.ozrk@ozrks.si .

8. Izmenjevalnica dne, 16.6.2018 v soboto od 9.00 do 12.00 ure v dnevnem centru Rk Ajdovščina na Tovarniški 3.g., (poleg gasilcev). Izmenjevalnico vodi ga. Andreja Kobal. Vljudno vabljeni.

9. Edina oseba, ki lahko spremeni naše življenje je oseba v ogledalu, je nas najboljši in največji prijatelj pa tudi kritik, vedno je tu , vedno nam stoji ob strani in nas nikoli ne zapusti. Vabljeni na brezplačno izkustveno delavnico z naslovom; " Ogledalo " srečali se bomo v dnevnem centru Rk Ajdovščina, Tovarniška cesta 3.g, Ajdovščina, dne 28.6.2018, od 9.00 do 11.00 ure. Delavnico vodi ga. Irena Savič, raziskovalka tako sebe kot življenja, ter svetovalka, terapevtka, učitelj Usui, Imara in angelskega reiki-ja. S seboj prinesite zvezek, svinčnik in manjše ogledalo. Prijave in info. na tel.št.: 05 366 4930, gsm.051 430 722, e-naslov; ajdovscina.ozrk@ozrks.si . Toplo vabljeni.

10. SOCIALNO PODJETNIŠTVO NA PODEŽELJU

Predavanje bo dne, 29.6.2018 ob 17. uri v prostorih dnevnega centra RK Ajdovščina, na Tovarniški cesti 3.g. Predavanje bo imela ga. Darja Zadnik, svetovalka, specialistka za razvoj podeželja. Predavanje o Socialnem podjetništvu s poudarkom na podeželju in kmetijstvu bo po vsebini zajemal:

 • Kaj je socialno podjetništvo
 • Socialno podjetništvo v Sloveniji in EU
 • Zakon o socialnem podjetništvu
 • Socialno podjetje  - prednosti  in možne težave ali slabosti
 • Status socialnega podjetja
 • Socialni podjetnik, zakaj postati socialni podjetnik
 • Finančni viri
 • Spodbujanje socialnega podjetništva na področju kmetijstva in podeželja preko ukrepov Programa razvoja podeželja 2014-2020
 • Primeri dobrih praks v Sloveniji in v tujini
 • Primer dobre prakse kmetija Brinjevka, Mali dol pri Komnu

Vljudno vabljeni.

Prosimo za prijave na spodnje telefonske številke ali e-naslov.: 053664930 / 051430722 ali e-naslov.: ajdovscina.ozrk@ozrks.si. Vsi programi in delavnice so brezplačni.

 

 

Podeli:

Delavnice in predavanja dnevni center RK Ajdovščina prvi del

Delavnice in predavanja dnevni center RK Ajdovščina - prvi del